Hükümet konağı değil imam hatip!

Kadıköy'de hükümet konağı-imam hatip krizi yaşanıyor. Hasanpaşa'da Salı Pazarı'nın kurulduğu alana ‘meslek ve teknik eğitim tesisi’ adı altında imam hatip lisesi yapılacağı iddia ediliyor.

09 Ağustos 2012 - 11:30

Salı Pazarı'na ilişkin planlarda ‘Kadıköy Hükümet Konağı’ için de alan ayrıldı. Ancak alanın, ‘imam hatip alanından bile küçük’ olması dikkat çekiyor. Alanın ‘Kadıköy'ün ihtiyacını karşılayamayacağını’ öngören Kadıköy Belediyesi, daha büyük bir yer talebiyle dava açtı.
 
Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Mustafa SÜRMELİ/Berk AKKOÇ
 
İstanbul'un en köklü ve önemli ilçelerinden Kadıköy'de, resmi dairelere işiniz düştüğünde sokak sokak gezmeniz gerekir. Bilen bilir bu durumu çünkü Kadıköy Kaymakamlığı Bahariye'dedir, Vergi Dairesi Halitağa Caddesi üzerinde, Nüfus Müdürlüğü ve Vergi Denetim Kurulu Osmanağa'da, Tapu Müdürlüğü ise Ataşehir'dedir. Resmi dairelerde işlem yapmak isteyen Kadıköylüler, ilçede bir oraya bir buraya yolculuk yapmak zorunda kalırlar. Kurumlar arası mesafe olduğundan, bir günde alınabilecek hizmetler mecburen Birkaç güne yayılır.... Peki tüm bunların nedeni ne? Tabi ki ilçede bir hükümet konağının bulunmayışı!
Bu önemli konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bazı gelişmeler yaşandı. Ancak son gelişmeleri anlatabilmek için önce Hasanpaşa'daki “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Kent Meydanı/Tarihi Salı Pazarı”nın alanından bahsetmek gerek. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait yaklaşık 56 bin metrekarelik alan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kayıtlarına göre Uzunçayır Yolu Caddesi ile Kurbağalıdere arasında kalıyor. Bu alan, 14 Nisan 1999 onaylı 1/1000 ölçekli “D100 Güneyi Revizyon İmar Planı”nda idari tesis alanındaydı. Bu plana göre alana bir adliye binası yapılacaktı. Ancak proje hayata geçmedi.
Ardından Kuşdili Çayırı'ndaki Salı Pazarı buraya taşındı. İBB, 20 Ocak 2008'de planlarda bir tadilat yaptı. Kadıköy Kent Meydanı, otopark alanı, dini tesis alanı ve kısmen de yeşil alan olarak belirlendi. Ancak, davalar açılan bu plan, mahkeme kararıyla iptal edildi. Bunun üzerine 19 Mart 2012'de yeni bir 1/5000 ölçekli plan yapıldı. Bu plana göre de alan, kısmen açık pazar, kısmen idari tesis, kısmen dini tesis, kısmen açık pazar alanı, kısmen de meslek ve teknik eğitim tesisi merkezi olarak tanımlandı. Son olarak da bu plan üzerinde uygulama hükümlerinde değişiklik yapmak üzere 19 Mayıs'ta yeni bir 1/5000 ölçekli tadilat yapıldı. Aynı fonksiyonların korunduğu bu plan şu an yürürlükte...
 
HÜKÜMET KONAĞI BÜYÜK İHTİYAÇ
Planda, Kadıköylüleri ilgilendiren nokta ise şu; planda “idari tesis” olarak belirlenen alan, Kadıköy Hükümet Konağı inşa edilmesi için ayrılmış alanı ifade ediyor. Ancak bu alanın Kadıköy'ün ihtiyacını karşılamayacağını öngören Kadıköy Belediyesi planın iptali için dava açtı.
Kadıköy'ün bir hükümet konağına ihtiyaç duyduğu bilinen bir gerçek. Kadıköy'ün yöneticileri de her fırsatta bu eksikliği dile getiriyorlar. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuşmalarında sık sık Kadıköy'e acilen bir hükümet konağı yapılmasını istiyor. Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan da “Kadıköy, İstanbul’un en gelişmiş sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel yönden en iyi durumda olan ilçesi. Kamu hizmetlerinin götürülmesi anlamında bir hükümet konağımızın olmayışı, önemli bir eksikliktir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” diyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği (Kadıköy) Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Yüceer de Kadıköy'ün bir hükümet konağına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Ancak İBB'nin Kadıköy Kent Meydanı'na ilişkin planda hükümet konağına ayırdığı parsel haddinden fazla küçük! Hatta aynı planda lise için alan ayrılan alandan en az 5 kat ufak. Buraya bir hükümet konağı inşa edilebilmesi olanaksız” görüşünü ifade ediyor.
 
YENİ İMAM HATİP Mİ GELİYOR?
Öte yandan Hasanpaşa'daki Yeni Salı Pazarı'nın kurulduğu alana dair son plan notlarında bölgenin bir kısmı da “meslek ve teknik eğitim tesisi” olarak ayrıldı. Bu tesisin tam olarak ne anlama geldiği bilinmezken, bu isim altında bölgeye bir “İmam Hatip Lisesi” inşa edileceği iddia ediliyor. Zira hükümetin 4+4+4 kesintili eğitim sistemiyle yeni imam hatiplerinin önünü açmayı hedeflediği biliniyor. İmam Hatip Ortaokulu’na dönüştürülecek 76 ilköğretim okulundan ikisi Kadıköy’de bulunuyor. Bunlardan biri Erenköy’de bulunan Mehmet Akif İlköğretim Okulu, diğeriyse Bostancı 23 Nisan Zehra Hanım İlköğretim Okulu. İstanbul çapında İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülecek 18 liseden biri de Kadıköy’de! Kadıköy İntaş Lisesi'nin imam hatip olması planlanıyor.
 
MİLLETVEKİLİ ÖĞÜT DE KONUYU GÜNDEME GETİRMİŞTİ
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt de konuyu gündeme getiren isimlerden. Öğüt, geçtiğimiz hafta gazetemizde yayınlanan haberde, Kadıköy Adliyesi yapılması planlanan alana imam hatip lisesi inşa edilmesinin planlandığı yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, şu açıklamayı yapmıştı:
“Bu ay itibarıyla Anadolu Yakası’nın da birleştiği nokta Kartal Adliyesi olacak. Kartal Adliyesi yer olarak belki o bölge için uygun, ama bütün Anadolu Yakası için örneğin Kadıköy için, Beykoz için,Üsküdar için, Şile için uygun olmayan bir alan. Kadıköy’de adliye için ayrılmış bir alan vardı Hasanpaşa’da, salı pazarının yerinde. Maalesef burası adliye yapılmayarak adliye Kartal’a taşındı. Buraya da bir imam hatip lisesi yapılması düşünülüyormuş. Özellikle bu bölgeye toplanan adliyenin daha küçük bölgeler hâline getirilmesi konusunda hükümetinizin girişim yapmasını istiyoruz. Çünkü vatandaşlarımız ve çalışanlar için çok büyük zorlukları olacak, Kartal’a taşınmanın çok büyük sıkıntıları olacak.”
 
 
  

ARŞİV