HÜKÜMET KONAĞI MI LİSE Mİ ?

Kadıköylülerin yıllardır ihtiyaç ve özlem duyduğu, planlarda “hükümet konağı yeri” olarak belirlenen Uzunçayır E-5 kenarında hızlı bir şekilde iki inşaat yükseliyor.

14 Mart 2013 - 12:27
Kadıköy Uzunçayır E-5 kenarında Yeni Salı Pazarı’nın hemen önünde hızla yükselen ve Kadıköylülerin büyük bir ümitle Hükümet Konağı yapılacağını umduğu inşaatta sona geliniyor. Daha önce Adliye binasının yapılması için ayrıldığı belirtilen binanın, Kartal’da yeni Adliye Sarayı’nın yapılmasından sonra Kadıköy Hükümet Konağı’na ayrıldığı iddia edilmiş, burada hızla inşaatın başlamasıyla Kadıköylülerin bu konuda ümitleri artmıştı.
 Salı Pazarı’nın D-100 karayolu tarafında, karayoluna paralel şekilde 4-5 katlı iki binanın inşaatı hızla sürüyor. Çatısının yapımı süren binaların bitiminde ne olarak kullanılacağı, hem çevre halkı hem de Salı pazarı esnafı arasında merak konusu.
Hiçbir tabelası bulunmayan binaların, bitiminde meslek lisesi ve imam hatip lisesi olarak kullanılacağı konuşulurken, yetkililer ise Kadıköy Hükümet Konağı yapılması konusunda herhangi bir gelişmenin olmadığını, inşaatı devam eden ve lise olacağı iddia edilen iki bina ile ilgili resmi bir bilginin olmadığını ifade ettiler.

KADIKÖY’DE HÜKÜMET KONAĞI YOK…
Kadıköy’de, halkın tüm kurumlara bir arada kolayca ulaşacağı bir Hükümet Konağı yok. Çünkü resmi binaların hepsi farklı yerlerde bulunuyor.
Kadıköylüler eskiden olduğu gibi kaymakamlıkla ve eğitim ile ilgili işlemleri için Bahariye’ye, vergi işlemleri için Halitağa Caddesi üzerindeki vergi dairesine, nüfus işlemleri için Osmanağa Mahallesi’nde eski bir binada hizmet veren Nüfus Müdürlüğü’ne, tapu işlemleri için ise Kadıköy sınırlarını da aşıp, komşu ilçe Ataşehir’e gitmeye devam ediyorlar.
Kadıköy de Hükümet Konağı’nın bulunmaması, tüm resmi kurumların birbirinden ayrı ve uzak yerlerde olmasının en büyük sıkıntısını ise Kadıköylüler çekiyor. Birkaç dakika ya da saatte yapılabilecek işlemler, kurumlar arası mesafe olmasından dolayı birkaç günde ancak bitirilebiliyor.

PLANDA, HEM İDARİ TESİS HEM MESLEK TESİSİ DENİLİYOR
Kadıköy Uzunçayır’da bulunan, mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait yaklaşık 56 bin metrekarelik alan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kayıtlarına göre Uzunçayır Yolu Caddesi ile Kurbağalıdere arasında kalıyor. Bu alan, 14 Nisan 1999 onaylı 1/1000 ölçekli “D100 Güneyi Revizyon İmar Planı”nda idari tesis alanındaydı. Bu plana göre alana bir adliye binası yapılacaktı. Ancak proje hayata geçmedi.
Ardından Kuşdili Çayırı'ndaki Salı Pazarı buraya taşındı. İBB, 20 Ocak 2008'de planlarda bir tadilat yaptı. Kadıköy Kent Meydanı, otopark alanı, dini tesis alanı ve kısmen de yeşil alan olarak belirlendi. Ancak, davalar açılan bu plan, mahkeme kararıyla iptal edildi. Bunun üzerine 19 Mart 2012'de yeni bir 1/5000 ölçekli plan yapıldı. Bu plana göre de alan, kısmen açık pazar, kısmen idari tesis, kısmen dini tesis, kısmen de meslek ve teknik eğitim tesisi merkezi olarak tanımlandı. Son olarak da bu plan üzerinde uygulama hükümlerinde değişiklik yapmak üzere 19 Mayıs 2012’de yeni bir 1/5000 ölçekli tadilat yapıldı. Aynı fonksiyonların korunduğu bu plan şu an yürürlükte...
Planda “idari tesis” olarak belirlenen alanın, Kadıköy Hükümet Konağı’nın inşa edileceği yorumu yapılıyor. Ancak plan notlarında bulunan “meslek ve teknik eğitim tesisi” ifadesi kafaları karıştırıyor.

ARŞİV