Hollandalı Grup Kadıköy'de türkü söyledi

Hollanda’lı “Orchestra Mista” Grubu 23-24 Ekim 2012 tarihlerinde, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi’nde Türk Halk Müziği’ni tanımak ve eğitim almak amacıyla Müzik Gönüllüleri’ne konuk oldu.

08 Kasım 2012 - 14:08
Hollanda’lı “Orchestra Mista” Grubu 23-24 Ekim 2012 tarihlerinde, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi’nde Türk Halk Müziği’ni tanımak ve eğitim almak amacıyla Müzik Gönüllüleri’ne konuk oldu.
İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Kadıköy Belediyesi THM Korosu Şefi Taşkın Doğanışık tarafından kendilerine Karadeniz, Doğu Anadolu, Trakya, Orta Anadolu yörelerinden seçilmiş türküler öğretildi, bu türkülerin ve genel anlamda THM’de ritm, usul ve icra şekilleri uygulamalı olarak gösterildi. Türküler gitar, akordion, saksafon, keman, davul/darbuka gibi Mista’nın kendi enstrümanları ile icra edildi.
Seçilen 6 adet türkünün orkestra ile batı enstrümanlarıyla çalınması ve solist tarafından okunması üzerinde çalışmalar yapıldı. Opera eğitimli solistin türkü okuması da çalışmalara ayrı bir güzellik kattı.
Grup elemanları,  THM’nin zengin melodi ve ritm yapısını tanımaktan çok memnun olduklarını ve orkestra repertuvarına Türk Halk Müziği parçalarından bazı örnekleri dahil etmek üzere, eğitim almaya geldikleri çalışmalardan çok memnun kaldıklarını ve amaçlarına ulaştıklarını ifade ettiler. Çalışmalar sırasında Türkçe bilmeyen ve Türk Halk Müziği’ne ilgi duyan orkestra elemanlarına Türkçe-İngilizce tercümeleri Kadıköy Belediyesi THM Korosu Başkanı Rıza Pehlivan tarafından yapıldı. 
“Orchestra Mista” Hollanda’da profesyonel amaçlı olmayan ve içinde müzisyenlik dışında farklı mesleklere sahip elemanların da olduğu hobi olarak müzik yapan bir grup. 25 yıllık bir geçmişe sahip Mista, çeşitli ülkelerin müzik yapısıyla ilgileniyor ve geçen zaman içinde repertuarında yüzlerce parça oluşturmuş durumdalar.
Repertuvarın çoğunluğu halk dansları parçalarından oluşuyor ve halkoyunları gösterilerine eşlik ediyorlar. Türk Halk Müziği ile de ilgileniyorlar, repertuvarlarında sadece birkaç tane türkü olduğundan genişletmek istiyorlar. Bu düşünceden hareketle, Türk Halk Dansları ve Türk Halk Müziği üzerinde ekip çalışmaları yapmak üzere ülkemizi ziyaret eden orkestra elemanları, tekrar ülkemize gelmek istediklerini ifade ettiler.
Hollanda ve Türkiye müzik kültürleri arasındaki bu kaynaşmadan çok güzel bir sonuç ortaya çıktı.
Türk Halk Müziğine ve kültürümüze ilgi gösteren konukları ağırlamaktan memnun kaldıklarını belirten Müzik Gönüllüleri, “Orcherstra Mistra Grubu’na teşekkür ediyoruz” dediler.

ARŞİV