Hollandalılar kentsel dönüşümü inceledi

Türkiye'ye gelen Hollandalı yerel yönetici, işadamları ve mimarlardan oluşan heyet, Fikirtepe'yi ziyaret etti.

31 Ekim 2012 - 16:42

Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkinin 400. yılı etkinlikleri kapsamında, Hollanda Dış İşleri, Maliye, Tarım-İnovasyon ve Eğitim, Kültür ve Bilim bakanlıklarının ortak girişimiyle kurulan Hollanda Tasarım Moda Mimarlık, 2 ülkenin yaratıcı sektörleri arasında işbirliğine yönelik çalışmalar yapıyor.
“Yaratıcılıkla Birleşmek, Kentsel Dönüşüm İçin Tasarım” başlıklı çalışma kapsamında Hollandalı bir grup 14-18 Ekim tarihleri arasında Türkiye'ye geldi. Temaslar kapsamında Kadıköy Belediyesi’ni de ziyaret eden Rotterdamlı yerel yönetici, işadamları ve mimarlardan oluşan heyet, 16 Ekim Salı sabahı Kadıköy Belediye Meclisi Binası’nda karşılandı. Heyete, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım tarafından mini bir brifing verildi. Öztürk, Kadıköy ve Kadıköy’de yapılmakta olan çalışmalar hakkında bilgi verirken, Durbakayım da İNDER’in faaliyetlerinden ve üye şirketlerin marka olmuş projelerinden söz etti. Belediyenin projelerini yerinde inceleyen grup, kentsel dönüşümün başladığı Fikirtepe bölgesine bir inceleme gezisi yaptı. Öğle yemeği için Kadıköy Belediyesi’nin davetlisi olarak Khalkedon Fenerbahçe’ye giden Hollandalı grup, akşam da İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım'ın sahibi olduğu Et-inn Restaurant’ta buluştular.
 
‘Kadıköy, İstanbul’un yatakhanesi…’
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Önceki dönemlerde Kadıköy, İstanbul’un yatakhanesi anlamındaydı. Gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar, bu bölgede ticari yerleşimi de yaygınlaştırdı ve büyük bir nüfus artışı yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sürekli yeşil alanları imara açarak, ileride yaşanması muhtemel büyük sorunlara davetiye çıkarıyor. Oysa biz, yeşil alanların imara açılmasına kesinlikle karşıyız. Son 5 yılda İBB kararlarına karşı yaklaşık 100 dava açtık. Başbakan bina yapmak istiyor, her bakanlığın bina yapma yetkisi var. Şehri iyi planlayamıyoruz, bu konuda çok yaralıyım” dedi. Durbakayım da “Türkiye’nin kalbi İstanbul’dur, Kadıköy ise İstanbul’un dönüm noktasıdır.Ölçüsüz nüfus artışı ve yapılaşma, İstanbul’u bu hale getirdi. Bugün kentsel dönüşüm ile büyük bir hamle başlattık. Dünyadaki sürdürülebilir enerji ve yeşil binalar gelişimini de dikkate alarak, İstanbul’da kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalarımızda sizlerin değerli öngörülerinden faydalanmak ve işbirliği içinde olmak isteriz. Önümüzdeki dönemde derneğimiz evsahipliğinde size sunum yapıp, projelerimiz hakkında görüşlerinizi almak isteriz” diye konuştu.
 
 
 

 


ARŞİV