Hurrem Sultan Balesi Almanya'da!

İDOB’un sahneye koyduğu ve yoğun ilgi gören Hurrem Sultan Balesi, Kadıköy Süreyya Operası’yla eş zamanlı Almanya’da sahnelenecek.

30 Nisan 2014 - 10:21
İDOB’un sahneye koyduğu ve yoğun ilgi gören Hurrem Sultan Balesi, Kadıköy Süreyya Operası’yla eş zamanlı Almanya’da sahnelenecek.
  
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 17 Mart 2012’de prömiyerini yaptığı Hurrem Sultan balesini üçüncü sezon seyircisi ile buluşturuyor. Osmanlı’nın derin ve hazin öyküsünün, tarihin tozlu satır aralarından lirik bale adımlarına dönüştüğü büyüleyici baleye bu sezon da ilgi çok büyük.
24, 27, 29, 31 Mayıs 2014 tarihlerinde, Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sahnelenecek olan eser, aynı zamanda Almanya’ da düzenlenen Bodenseefestival’inde üst üste iki gece seyirci karşısına çıkacak.
1989 yılından beri, Almanya’nın güneyinde Constance Gölü kıyısında bulunan Friedrichshafen kentinde düzenlenen festival; müzik, tiyatro, edebiyat ve bale sanatlarını bünyesinde barındırıyor. Festival, 2 Mayıs- 8 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Hurrem Sultan Balesi de 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde Graf Zeppelin - Haus’ da sahnelenecek.
İlk defa 1977’de Oytun Turfanda’nın koreografisi ve Nevit Kodallı’nın bestesiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenen Hurrem Sultan balesini, Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci sahneye koyuyor.   
Kanuni Sultan Süleyman’ın Hurrem Sultan’a duyduğu aşkı konu alan bale, öz oğullarını iktidara getirmek isteyen Hurrem’in, yanlış bir kararla kendi oğlunu öldürtmesine yol açtığı Süleyman ile olan hikayesini, dramatik bir şekilde gözler önüne seriyor.
Oytun Turfanda’nın kendi deyişiyle “tarihin tozundan, pasından arıtarak yalın ve duygusal bir anlatımla” sahnelenen eserdeki folklorik öğeler, dönemin ruhunun yansıtılmasını sağlıyor.
Osmanlı’nın tarihsel dokusunu yansıtan dekorlar Efter Tunç, Vakko Home imzası taşıyan kumaşlardan tasarlanan tarihsel kostümlerse, Serdar Başbuğ’a ait.
 
 

ARŞİV