İBB'den yardım bekliyorlar

Kurbağalıdere’nin taşmasıyla birlikte ev ve işyerleri zarar gören Hasanpaşa Mahallesi sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli yardımları yapmasını talep ediyor

22 Ekim 2015 - 12:17

Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul’da 12 Eylül Cumartesi günü etkili olan sağanak yağışla beraber Kurbağalıdere taşmış, Yoğurtçu Parkı çevresi ve Hasanpaşa Mahallesi’nin bir kısmı sular altında kalmıştı. Sel suları nedeniyle dere kenarındaki bazı dükkanlar ve evler kullanılamaz hale gelmişti. Çoğu vatandaşın ev eşyası selden zarar görürken, iş yeri sahipleri de büyük maddi zarar görmüştü. Selin yaşandığı 12 Eylül’den bu yana 42 gün geçmesine rağmen vatandaşların sorunları hala devam ediyor. 102 iş yeri ve dükkanın zarar gördüğü Kadıköy’de özellikle Hasanpaşa mahallesi sakinleri mağduriyetten şikayetçi.
Selden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkililerinin sorunlarıyla ilgilenmediğini öne süren Hasanpaşa mahallesi vatandaşları 21 Ekim Çarşamba günü İBB’ye giderek şikayetlerini ilgili birimlere aktardılar. Yetkililerden seçimlere kadar tüm sorunları ortadan kaldıracağının sözünü alan vatandaşlar, yaklaşık 2 aydır yaşadıkları mağduriyeti Gazete Kadıköy’e anlattı.

“BEYAZ EŞYA YETMEZ”
Hasanpaşa Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Akıncı, selden en çok zararı gören vatandaşlardan biri. Sinema ve prodüksiyon işi yapan Akıncı, kameralar ile birlikte filmlerde kullanılmak üzere yüzlerce kostümün kullanılamaz hale geldiğini belirterek, mağduriyetini şu sözlerle açıkladı: “Sel baskını nedeniyle çok büyük zarar gördük. İBB, ev sahiplerine beyaz eşya yardımı ve bir kereye mahsus 750 lira yardımda bulundu ama bu zararımızı karşılamıyor. Zararımızın karşılanması için bugün İBB yetkilileri ile görüştük. Bir sel felakaetinde yapılması gerekenlerin hepsinin Hasanpaşa sakinleri için de yapılacağı sözünü verdiler.”
“Mağdur olduğumuz günden itibaren Kadıköy Belediyesi’nin yardımlarıyla ayakta durduk” diyen  Hakan Evyapan, İBB’nin selden zaran gören vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmediğini belirterek, “Evimiz tamamen su ile doldu. Elektriğimiz, suyumuz hatta tabağımız bile yok. Sayın Kadir Topbaş buraya gelip mağdurları ziyaret etmeliydi. ‘Deprem Allah’tan, sel Allah’tan, yangın Allah’tan’ diyorlar. Sonra da bize iki bez parçası verip kandırmaya çalışıyorlar” dedi.

KORKU İLE YAŞIYORUZ
Selden sonra ciddi bir sağlık taraması yapılmadığını belirten Fatma Mine Aykaçsın ise, “Asıl sorun Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmasının hatalı olarak yapılmasıdır. Dere ıslahında yapılan yanlışlar yüzünden her yağmur yağdığında sel felaketi ile karşı kaşıyayız. Korku ile yaşıyoruz. Evimizin su  ve elektrik tesisatı sürekli kesiliyor. Selle birlikte bütün eşyalarımız kullanılamaz hale geldi. Çok acil bir şekilde zarar tespitinin yeniden yapılmasını ve gerekli yardımların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Selden zarar gören işyeri sahiplerinden Özkan Aras ise hem Kurbağalıdere ıslah çalışması yüzünden Nabizade Sokak’ın kapatılmasından hem de yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi. Aras yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “Motorsiklet tamircisiyim. Nisan ayından itibaren zaten sokağın girişi kapalı olduğu için doğru dürüst iş yapamadık. Bir de üstüne sel oldu,daha fazla mağdur olduk. Suriyeli mültecilere yapılan yardımların bir kısmını bize yapmış olsalardı sorunumuz kalmayacaktı. Yetkililere soruyoruz dükkanımızı kapatıp iflas bayrağını mı çekelim?”

ARŞİV