Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak Salı sabaha karşı 03.27’de çıkan yangın nedeniyle 76 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 12 katlı otelde kayıtlı 238 misafir bulunduğunu söyledi. Otelde çalışanlarla birlikte tam olarak kaç kişinin olduğu bilinmiyor.
Yangında ölen 76 kişinin kimlikleri henüz açıklanmadı. Bakan Yerlikaya, 52 kişinin kimliklerinin tespit edildiğini, diğer kişilerin kimlik tespitleri için adli tıp kurumlarında DNA çalışmaları yapıldığını açıkladı.
Anadolu Ajansı, yaralanan 29 kişinin hastanelerden taburcu edildiğini, 22 kişinin tedavisinin ise devam ettiğini bildirdi.
İHMALLER ZİNCİRİ
Gece yarısı başlayan yangın, otelin dış cephesinin ahşap kaplama olması ve en yakın itfaiye biriminin 45 kilometre uzaklıkta bulunması nedeniyle kısa sürede büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Yangın sırasında panik yaşayan bazı otel misafirleri, çarşafları birbirine bağlayarak pencerelerden inmeye çalıştı, kimi de pencerelerden atladı. Yangından kurtulanlar yangın merdiveni görmediklerini ve yangın alarmı duymadıklarını anlatırken bir otel çalışanı da yangın merdiveninin içeride olduğunu ve ahşaptan yapıldığını aktardı.
TMMOB: YAĞMURLAMA SİSTEMİ YOK
Yangınla ilgili açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu İl Koordinasyon Kurulu, otelde yangın yayılımını engelleyen ve söndüren otomatik Yağmurlama (Sprinkler) sistemi gibi zorunlu güvenlik önlemlerinin eksik olduğunu söyledi.
“Yangından kurtulan yurttaşlarımızın beyanları dikkate alındığında algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği anlaşılmaktadır” denilen açıklamada “Çıkan yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da, başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada sorumlulara da dikkat çekilerek, “Yaşanan can kayıplarının sorumluları denetim görevini yapmayan kurum ve kuruşlar ile kâr hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan imtina eden sermaye sahiplerinden başkası değildir.” denildi.
Yangınla ilgili açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası da, yangın ihbarı ve tahliye süreçlerinde eksiklikler olduğuna dikkat çekti.
2007’den önce yapılan binaların, mevcut düzenlemeler gereği yangın güvenlik önlemlerinden muaf tutulmasının sistematik bir soruna işaret ettiğini söyleyen EMO, bu düzenlemenin değiştirilmesi ve kamuya açık binalarda yangın güvenlik sistemlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
SORUMLULUK KİMDE?
Peki bu yaşananların sorumlusu kim? Denetimleri kimin yapması gerekiyor? Bu konudaki açıklamalar hayli çelişkili. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy belediyeye bağlı itfaiye yetkililerini işaret ederken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise denetimlerde yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu söylüyor.
Tanju Özcan, otelin ruhsatının 1997 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek “Yangın merdiveni var mı yok mu bilemiyorum. Ruhsatını biz vermediğimiz için bilgimiz yok. 1997 yılında Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış. Bölge Milli Parklar'a ait. Bizim yetki sınırımızın dışında.” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise otelin iki yangın merdiveninin olduğunu, 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını ve yangın yeterlilik ruhsatlarının mevcut olduğunu aktardı. Ersoy, düzenli kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek “bugüne kadar olumsuz bir durumun görülmediği” bilgisini verdi.
BELEDİYE UYGUN BULMAMIŞ
Halk TV'nin haberine göre Grand Kartal Oteli, 12 Aralık 2024’te yangın güvenliği uygunluk raporu için Bolu Belediyesi’ne başvurdu. Belediye 16 Aralık'ta denetim yapıp 7 yetersizlik saptadı. Bunlarda biri 2. acil çıkış kapısı ve yangın kapılarının uygun olmadığı diğeri ise alarmın çalışmadığıydı. Bolu Belediyesi’nden yangın uygunluk belgesini alamayan Grand Kartal Oteli, 25 Aralık'ta belediyeye yeniden başvurarak, dilekçesini geri çekti.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yangınla ilgili 6 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini, ayrıca beş kişilik bilirkişi heyeti oluşturulduğunu kaydetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işletmenin kusurlarının belirlenmesi için dört başmüfettiş görevlendirdi. Olayla ilgili aralarında işletme sahibinin de bulunduğu dokuz kişi gözaltına alındı.
MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın faciası nedeniyle “gün siyaset yapma günü değildir” diyerek 22 Ocak Çarşamba günü (bugün) için milli yas ilan etti; Türkiye ve dış temsilciliklerinde bayraklar yarıya çekildi. Milli yas nedeniyle Kadıköy Belediyesi’nde de etkinlikler iptal edildi.
Kartalkaya’da incelemelerde bulunan ve bugün cenaze törenine katılmak için orada bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, “2025 yılında böyle bir ölümün mazereti olmaz. Meclis’te araştırılmalı, ders alınmalı, ama alınmıyor. Bunun hesabını kim verecekse en ağır şekilde verecek.” dedi.
KAYAK MERKEZİ KAPATILMADI
Facianın ardından yaşananlar da şimdiden hafızalara kazındı. RTÜK, Bolu'daki facianın hemen sonrasında uzman görüşü, yorum ve eleştiri, hatta ölenlerin yakınlarıyla röportaj yapılmasını içeren yayın yasağına imza atarken, yasak ertesi gün kaldırıldı.
Morglarda yer kalmadığı için cenazeler soğutması olan bir TIR’ın dorsesine taşındı ancak dışındaki piliç reklamları tepki çekince brandalarla kapatıldı.
Grand Kartal Otel’den cenazeler çıkarılmaya devam ederken diğer otellerde kalanların kayak yapması dikkat çekti. Böylesi bir faciadan sonra kayak merkezindeki tüm tesislerin neden kapatılarak denetimden geçirilmediği ise merak konusu.