İçişleri Bakanlığı'ndan sokağa çıkma kısıtlaması ve yeni tedbir genelgeleri

İçişleri Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında valiliklere "Yeni Kısıtlama ve Tedbirler" ve "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu iki yeni genelge gönderdi.

01 Aralık 2020 - 10:49

Covid-19 vaka sayıları Türkiye’de her geçen gün artıyor.  218 ülke arasından vaka sayısında dünyada ikinci olan ülkemizde 30 Kasım itibarıyla vaka sayısı 31 bin 219’a ulaştı. Yeni korona virüsü tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Yeni Kısıtlama ve Tedbirler" ve "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu iki genelge gönderdi.   Genelgelere göre, hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Yeni önlemler kapsamındaki ilk sokağa çıkma kısıtlaması 1 Aralık 2020 21.00'de başlayıp 2 Aralık Çarşamba sabahı 05.00'te bitecek. Ve devam eden günlerde aynı saatlerde başlayıp ertesi gün aynı saatlerde sona erecek.

Bakanlığın 81 il valisine gönderdiği genelgeler kapsamında yapılacak diğer uygulamalar şöyle:

  • * Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
  • * İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek ve sonraki bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecek.
  • * Sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla  söz konusu ürerimi yapan yer ve çalışanlar kısıtlamadan muaf tutulacak.
  • * Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı hariç,  yurttaşlar hariç zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.
  • * Lokanta ve restoran tarzı işyerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek.
  • * Ülke genelinde hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
  • * Sokağa çıkma kısıtlamasındaki getirilen sürelere uymak için istisna getirilenler dışındaki tüm işyerleri hafta içi saat 20.00’de kapanacak.
  • * Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde;Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, birinci dereceden yakının cenaze nakil işlemlerine refakat eden, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, cezaevlerinden çıkan, askerden terhis olanlara Bakanlığa ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla şehirlerarası seyahat izni verilebilecek.

 YENİ KISITLAMA VE TEDBİRLER

Bakanlık tarafından hazırlanan ikinci genelgede ise yeni kısıtlamalara dair bilgiler yer alıyor. Bu genelgeye göre alınacak önlemler ise şöyle:

  • * Kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitiş saatleri 10.00- 16.00 arası olacak şekilde düzenlenecek. 
  • * Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durdurulacak.
  • * 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı yurttaşlar şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak.
  • * Cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak, nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerin de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenecek.
  • * Evlerde gün, mevlid, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinliklere izin verilmeyecek. 
  • * Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile belirlenecek.
  • * AVM’lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğu olacak.
  • * İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek/aynı anda bulunabilecek kişi sayısı (metrekare ve alan büyüklüğü göz önünde bulundurularak) belirlenecek.
  • * Anasınıfı ve anaokullarında eğitime ara verilecek.
  • *  50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenecek.


ARŞİV