İkbal Kaynar ile Kadın Ağzı Türküler

Her etkinlikte farklı konuları işleyerek kültür-sanat konularına ağırlık veren Osmanağa Gönüllü Evi'nde 27 Aralık Cuma günü düzenlenen etkinliğin konuğu, yazar-müzisyen İkbal Kaynar'dı.

30 Ocak 2014 - 15:45
 
Her  etkinlikte farklı konuları işleyerek kültür-sanat  konularına ağırlık  veren Osmanağa Gönüllü Evi'nde 27  Aralık Cuma günü düzenlenen etkinliğin konuğu, yazar-müzisyen İkbal Kaynar'dı. Kaynar, "Kadın Ağzı Türküler"  başlığı ile bir söyleşi ve dinleti gerçekleştirildi. Gönüllü Evi Başkanı Hülya Arabacı'nın yaptığı sunuştan  sonra İkbal Kaynar'ın hayatının anlatıldığı bir sinevizyon  gösterimi yapıldı. Her başlıkta kadınların toplumsal  sorunlarına, duygularına, özlemlerine değinen İkbal  Kaynar, kadınların yaktığı türkülere örnekler verdi. Bağlamasıyla türkülere eşlik eden Ebru Gözükızıl da söyleşiye renk kattı. İkbal  Kaynar'ın da erbane çaldığı söyleşi ve dinleti, konuklarla birlikte söylenen türkülerle  daha anlamlı bir havaya büründü. Dinletide kadınların çocuklarına söyleği ninniler, ölenlerin  ardından yakılan ağıtlar, kadınların gurbete giden eşine, zorla evlendirildiği kocasına, kendini satan babasına ve töre cinayetlerine yaktıkları türkülerle 12 Mart dönemine kadar gelindi. Daha sonra 12 Eylül dönemi için yakılan türkülerin ardından İkbal Kaynar'ın gezi olayları için yazıp bestelediği "Ağacın Türküsü" hep birlikte söylendi. Günümüze dek kadın türkülerinin öyküleri işlenen söyleşi ve dinleti, ikramlarla, İkbal Kaynar'ın  kıtap ve albümlerini imzalamasıyla son buldu.
 
I CHİNG DEĞİŞİMLER YASASI

Osmanağa Gönüllü Evi'nde, 20 Aralık Cuma günü Feng  Shui uzmanı Tülay Kahyaoğlu tarafından Feng Shui'nin  bir dalı olan değişimler yasası I Ching hakkında bir seminer verildi. "Değişimler Yasası I Ching, ne yaptığını ve kendine ne olduğunu düşünen düşünceli insanlara uygundur. Bu yöntem insanın kendini bilmesini amaçlar" diye sözlerine başlayan Kahyaoğlu, I Ching yasasının insana  kendini, karakterini ve güdülerini dikkatle araştırabilmesi için uzun bir yol sunduğunu, görsellerle ve örneklerle anlattı. İzleyiciler, ilgilerini çeken bu öğreti konusunda daha derin bilgileri nasıl elde edebilecekleri konusunda Kahyaoğlu'ndan bilgi aldılar. Seminer, çay ikramlarının ardından sona erdi.

ARŞİV