İki özel tarihi bina halka açılıyor!

Kadıköy’ün en güzel tarihi binalarından ikisi bu hafta hizmete açılıyor. Aylardır ince bir restorasyondan geçen Yeldeğirmeni’ndeki eski Fransız Kilisesi kültür sanat merkezine, Şehremaneti binası ise kütüphaneye dönüştürüldü.

12 Mart 2014 - 12:05
 
Kadıköy Belediyesi, iki önemli merkezi bünyesine katarak Kadıköylülere kazandırıyor. Yerel yönetim, İşgal İstanbul’unda Milli Mücadele taraftarı aydınların düzenlediğimitingler gibi birçok toplumsal ve siyasi olaya tanıklık etmiş tarihi bir yapı olan Şehremaneti binasını, kütüphaneye dönüştürdü.
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın bilimsel yönlendirme ve danışmanlığındaki “Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi”, 15 Mart Cumartesi saat 12.00’de açılacak.
Başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat kitaplarıyla belgelerinin yer alacağı kütüphane, Kadıköy’ün kültür hayatına yeni bir değer daha katacak. Tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisaskitaplığı olarak hizmet verecek olan kütüphanede, başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak, söyleşi ve etkinlikler düzenlenecek.

“YELDEĞİRMENİ SANAT”
Kadıköy Belediyesi’nin açılışını yapacağı özel mekânlardan bir diğeri de Yeldeğirmeni’ndeki Fransız Kilisesi. Rasimpaşa Mahallesi’nde 1895 yılında manastır okul ve kilise olarak inşa edilen Tarihi Notre Dame du Rosaire Kilisesi, “Yeldeğirmeni Sanat” adıyla 14 Mart Cuma günü hizmete açılıyor.
Uzun süre atıl durumda olan 119 yıllık  tarihi bina, Kadıköy Belediyesi’nce restore edilip, titizlikle yeni sanat mekânı olarak hazırlandı. 19. yüzyıl Tanzimat dönemi tarihsel mimarlıkanıtı olan eski Fransız Kilise binasında (Yeldeğirmeni Sanat) çeşitli sanat etkinlikleri ve aktiviteler düzenlenecek.
Fransız Kilise binası, 2011 yılında Tarihi Kentler Birliği Yarışması’nda ödüle layıkgörülmüştü.
 

ARŞİV