İkinci Bahar projesiyle yalnız değilsiniz

Kadıköy Kaymakamlığı’nın; Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü yürütücülüğünde uyguladığı örnek toplumsal projeler Kadıköylülerin beğenisini kazanıyor.

09 Ağustos 2012 - 10:08

Mustafa SÜRMELİ


14 Mayıs 2012 tarihinde başlayan İkinci Bahar Projesi de Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün beğeni toplayan projelerinden biri. Proaktif Polislik örneği olarak sınıflandırılan ve 2559 Sayılı Polis Vazife Selahiyet Kanunu kapsamında yürütülen, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak’ın özel bir önem verdiği proje kapsamında; özetle yaşlılarımıza değer verilmesi, onların toplumun önemli bir parçası olduğu vurgulanırken, kendilerini yalnız, dışlanmış hissetmemeleri amaçlanıyor.
 
YALNIZ DEĞİLSİNİZ, İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ YANINIZDA
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak, bir süredir uyguladıkları proje kapsamında polis memurları tarafından değişik aralıklarla Kadıköy’ün değişik mahallelerinde yaşlıların ziyaret edildiğini, ihtiyaç ve sorunlarının dinlendiğini söyledi. İkinci Bahar Projesi ile ilgili bilgi veren Boydak, “Ülkemizde henüz bu kapsamda yaşlılara yönelik düzenlenmiş bir sistem bulunmaması sebebiyle İlçe Emniyet Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan proje ile söz konusu bireylerin kendi evlerinde ya da çevrelerinde bağımsız olarak günlük yaşam etkinliklerini sürdürebilmelerine, sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilmelerinin sağlanması, sağlık hizmetlerinin sağlanması, sosyal hizmetler ve konut emniyetleri ile desteklemeyi planlanmaktadır” dedi. Boydak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bağlamda yapılan incelemelerde İlçemizde Caferağa Mahallesinde yaşlı nüfus oranının diğer mahallelere oranla daha fazla olduğu, buna bağlı olarak 2009-2010-2011-2012 yılları İstap verileri incelendiğinde ikametinde tek başına vefat etmiş olarak bulunan kişi sayısının yüzdelik olarak en fazla Caferağa Mahallesinde olduğu görüldü. Projemiz Caferağa Mahallesi’nde İlçe Emniyet Müdürlüğü, Caferağa Mahalle Muhtarlığı, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi, Caferağa Toplum Sağlığı Merkezi, Halk eğitim Merkezi ve İlçe Sosyal Hizmetler ile işbirliği yapılarak, İlçe Emniyet Müdürlüğümüz Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ile Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü tarafından söz konusu kişilerin tespit edilerek ikametlerinde ziyaret edilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi ve ihtiyaçlara yönelik çok yönlü çözüm uygulamaları geliştirilmesini kapsıyor.”

YEMEKTE HEM SOHBET ETTİLER HEM DERTLEŞTİLER
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, proje kapsamında temas halinde oldukları Kadıköylü büyüklerimizle bu hafta yemekli bir buluşma gerçekleştirdi. Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Kalkedon Restoran’da düzenlenen yemeğe İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak’ın yanı sıra Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Süreyya Ensari de katıldı.

ALTIN ÇOCUKLAR TOPLUMUN YANINDA, OMUZ OMUZA
Emniyet Müdürlüğü’nün toplum polislerinin de katılarak büyüklerimizle sohbet ettiği, sorunlarını dinlediği, zaman zaman da dertleştiği yemekte Boydak ve n ekibi yaşlılarımıza çeşitli hediyeler verdiler. Gazete Kadıköy’ün de katıldığı yemekte Hakan Boydak’a yaşlılarımızın sevgi ve sempatisi görülmeye değerdi. Emniyet Müdürü Hakan Boydak’a olan sevgilerini “Altın Çocuk” diye anlatan büyüklerimizin, Boydak ve ekibine “Evladım, Oğlum” diye seslenmeleri ve onları bağırlarına basmaları dikkat çekti.

NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU, NELER YAPILACAK?
28 Eylül 2012tarihinde sona erecek projenin hayata geçirilmesi süreci şöyle gelişti:
Caferağa Mahallesinde yalnız yaşayan yaşlıların ikametlerinde tek başına ölü olarak bulunma oranlarının yüksekliği, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü harekete geçirdi ve proje için düğmeye basıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün; dikkat ve ayrıntılı istatistiksel çalışma gerektiren gerçek bir toplumsal araştırma örneği çalışması doğrultusunda İkinci Bahar Projesi hazırlandı. Kadıköy Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 10 kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütleri projeye destek verdi. Caferağa Mahalle Muhtarlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, belirlenen ikametlerde yalnız yaşayan 422 yaşlı vatandaş Toplum Destekli Polis Memurları tarafından ziyaret edildi. Proje kapsamında yaşlılara yönelik sağlık, eğitim ve sosyal içerikli faaliyetler hizmet olarak sunulacak.

ARŞİV