İçkiye yasak değil düzenleme

İstanbul’da gece hayatının en renkli yaşandığı bölgelerden biri olan Kadıköy’de Barlar Sokağı olarak bilinen Kadife Sokak’tan yükselen ‘içki şikâyetleri’ üzerine harekete geçen Kadıköy Belediyesi, ilçedeki 3 mahallede içki satan büfelerin çalışma saatlerini 24.00’dan 22.00’a çekti. Amaç; sokak sakinlerinin rahatsız olmasını önlemek...“Huzurumuzun üstünde tepiniyorlar” diyen Kadife Sokak ve Çevresine Huzur Platformu ise içkili mekânların yine Kadıköy’ün içinde, ulaşımı kolay, gayrimeskun yerlere taşınmasını öneriyor.Kararın kamuoyunda “Kadıköy'de içki yasağı” olarak yorumlanmasına itiraz eden Başkan Öztürk, “'Bu düzenlemenin, Türkiye’nin bazı bölgelerinde çağdışı kafayla uygulanan yasaklarla ilgisi yok. Kadıköy, özgürlüklerin doya doya yaşandığı bir bölgedir ve öyle de kalacaktır” diyor.    

04 Nisan 2013 - 14:51
Gökçe UYGUN 

Eğlence mekânları ile konut alanlarının içiçe olduğu kentlerin temel sorundur “özgürlükler” meselesi... Alkol alma ve eğlenme özgürlüğü ile evinde sukûnet içinde yaşama özgürlüğü hep karşı karşıya gelir. Uzun bir süredir Kadıköy’de de benzer bir durum yaşanıyor. Kadıköylü gençler, Çarşı, Moda ile Bahariye’nin kesiştiği noktada bulunan ve “Barlar Sokağı” olarak bilinen Kadife Sokak’ta gece saatlerde buluşarak, içki içip eğleniyorlar. Kimi zaman sokaktaki mekânların pahalılığından kimi zamanda sadece zevkten sokakta içen gençlerden bazıları alkol duvarını aştığında ise ortaya nahoş görüntüler çıkıyor, mahalleliyi canından bezdiren olaylar yaşanıyor. 

MAHALLELİ RAHATSIZ...
İlçenin her türlü sorunundan sorumlu olan ve çözmekle yükümlü olan Kadıköy Belediyesi ise bu durumdan aşırı derecede rahatsız olan mahalle sakinlerinin şikâyetlerinin artması üzerine, duruma müdahale ederek bir karar aldı. Kadıköy Kaymakamlığı ile görüş alışverişinde bulunan Belediye, 28 Şubat 2013 tarihinde, kaymakamlıkla koordineli olarak bir karar aldı. Buna göre; Caferağa Mahallesi’nde Dr. Esat Işık Caddesi, Sakız Gülü, Dr. İhsan Ünlüer, Hacı Şükrü, Miralay Nazım, Arayıcıbaşı, Damacı, Sakız ve Halis Efendi sokaklarda bulunan tekel, büfe ve kuruyemişçilerin çalışma saatleri, önceden 06.00-24.00 idi. Ancak ikematgâhın yoğun olduğu Caferağa, Osmanağa ve Rasimpaşa mahallelerinde şikâyetler çoğalmaya başlayınca, bu bölgelerde bulunan ve alkollü içecek satan market, bakkal, büfe, tekel ve kuruyemiş bayilerinin (Rıhtım bölgesi hariç) 08.00’da açılıp 22.00’da kapanmasına karar verildi. 

KALDIRIMA MASA SINIRI!
Bundan kısa bir süre önce yapılan bir başka düzenleme ile de Kadife Sokak’ta kaldırımlara masa atılmasına izin verilmemeye başlandı. Kadıköy’de birçok cadde ve sokakta, kapı önleri ve yaya alanları belli sınırlar dahilinde, masa atılarak kullanılmasına karşın, Kadife Sokak’ta kaldırım genişliği bazı yerlerde tek masa atımına dahi uygun değil. Kadıköy Belediyesi, “şimdiye kadar, uygun yerlerde, belli oranda izin verilen masa izninin suistimal edilmesi, yayaların araç yolunu kullanmak zorunda kalması üzerine, “Kent yaşamında; önceliğimiz olan çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılarla birlikte yayaları da korumak zorundayız” diyerek, bu sokakta kaldırımlara masa konulmasına izin vermiyor.  

YASAK DEĞİL SINIRLAMA... 
Ancak bu düzenleme, kararda etkilenen 50 bayi sahibi ve bazı Kadıköylüler tarafından “Kadıköy’de içki yasağı” olarak algılandı. Hatta Başbakan Erdoğan bile “Bugün bir şey duydum. Kadıköy'de CHP Belediyesi belli bir saatten sonra alkol satışı ya da alkollü yerlerin kapatılması konusunda yasak koymuş. Bunu Ak Parti yapsaydı kıyamet kopardı. Yapılan iş yanlıştır demiyorum, bence doğru” dedi. Karara karşı çıkan Tekel büfe işletmecileri ise imza topluyor. İnternette, www.change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Kampanya ile “Kadıköy Kadife Sokak ve çevresinde 22:00’den sonra işletmeler satış yapmaya devam etsin” isteniyor. 

BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDE İÇEBİLİR’
 Hem Başbakan’a yanıt veren hem de Kadıköylülere açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Kadıköy’de içki yasağı söz konusu değil. İsteyen istediği yerde içebilir. Biz bu uygulamayı konut dokunulmazlığını korumak için yaptık” dedi. Öztürk, özellikle Dr. İhsan Ünlüer Sokak’tan büyük şikâyetler geldiğini vurgulayarak, şunları anlattı: “O mahallede oturduğunuzu düşünün. Akşam geç saatlere kadar insanlar sokaklarda, sizin evinizin girişine oturup içki içiyor, gürültü yapıyor, sabah bir uyanıyorsunuz bakıyorsunuz ki kapınızın önünde hiç tanımadığınız 2-3 kişi yatıyor. Bu özgürlük değil. Sizin özgürlüğünüz başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Bu olayların bölgedeki tekel bayilerin satılan içkilerden kaynaklandığını tespit ettiğimiz için tekel bayilerinin kapanma saatini 02.00’dan 22.00’a çektik.Kadife Sokak'a gelince, burada kaldırımlara konulan masa-sandalyeler vatandaşa yürüyecek yol bırakmıyor. Çocuğunun pusetini iten anne, engelli vatandaş, çocuklar kaldırımı kullanamıyor, yola inmek zorunda kalıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Kadife Sokak’ta zaten kaldırımlar 1 metre. Bizim önceliğimiz belediye olarak, o bölgede yaşayanlar. Bu yüzden geri adım atmayacağız. Kadıköy'de engellilerin ulaşamayacağı hiçbir yer kalmayacak.” 

KADIKÖY ÖZGÜRDÜR... 
“Kuyumcular saat 19.00’da kapatılmaktadır. Buradan hareketle ‘Altın kullanımı veya satışı yasaklandı’ denilemeyeceği gibi bizim kararımıza da ‘içki yasağı’ denilemez” diye örnek veren Başkan Öztürk, “Aldığımız kararın arkasına sığınarak bunun ‘içki yasağı’ olduğunu söyleyenlerin farklı amaçları olduğunu biliyoruz. Kadıköy’deki düzenlemenin, Türkiye’nin bazı bölgelerinde çağdışı kafayla uygulanan yasak ve kısıtlama ilgisi yoktur. Kadıköy, özgürlüklerin doya doya yaşandığı bir bölgedir ve öyle de kalacaktır. Bundan da büyük mutluluk duymaktayız”' diye konuştu. 

‘BARLAR SOKAĞI DEĞİL KADİFE SOKAK’ 
Kadıköy Belediyesi’nin barlar ve tekel büfeleriyle ilgili son düzenlemeleri nedeniyle basında çıkan çeşitli haberler üzerine mahalle sakinleri Gazete Kadıköy'e adeta içlerini döktüler. Kadıköy’ün eski köklü mutenalığını kaybetmesini istemediklerini belirten semt sakinleri, bu sorunlarla daha ilk günden mücadeleye başlamışlar. Sorunlarla başlangıçta tekil olarak mücadele etmeye çalışan Kadife, Halis Efendi, Dr. İhsan Ünlüer ve Hacı Şükrü sokakları sakinleri, 2002’de bir araya gelerek Kadife Sokağa Huzur Platformu’nu kurmuş ve aktif mücadeleye girişmişler. Son birkaç yıldır yaşanan gelişmelerle kapsama alanını da genişleten ve Esat Işık, Arayıcıbaşı, Dalga, Ressam Şeref Akdik, Miralay Nazım gibi çevre sokakları da içeren insiyatif “Kadife Sokak ve Çevresine Huzur Platformu” adıyla yeniden aktifleşmiş. “Sokaklarımızı fütursuzca istismar eden ve giderek yaygınlaşan sokak içiciliği yüzünden çok zor günler geçiriyoruz” diyen mahalle sakinleri, özetle şunları anlattılar:“36 binanın yer aldığı, yaklaşık 200 m.lik Kadife Sokak’ta 30’a yakın içkili yer var. Sokak bu yükü kaldıramıyor.  Yıllarca barların yarattığı gürültü ve çevre kirliliği sorunlarıyla uğraştık. Ama özellikle sigara yasağından sonra durum 'vahim' hal aldı. Sadece Kadife Sokak değil, tüm çevre cadde ve sokaklar sabahlara kadar içkili güruhlar tarafından işgal ediliyor. Deliksiz bir uyku uyumak bize haram oldu. Bizler içkiye veya barlara karşı insanlar değiliz, ama 40 yıllık sokağımızın böyle işgaline karşıyız. Koca bir semtin halkı adeta cezalandırılıyoruz. Bir şey söylersek alaya, tehdide maruz kalıyoruz. Bize buradan taşının diyorlar. İnsaf! Kimin sokağından kime git diyorsunuz? Kadıköy Belediyesi’ne, yapılan son düzenleme için teşekkür ediyoruz. Ancak artık nihai, kesin ve gerçek bir çözüm istiyoruz. Bu çözüm, barlara yoğun konut alanı dışında bir yer gösterilmesinden geçiyor. Böylece hem bizim çektiğimiz ıstıraplar son bulacak, hem de barlar rahatça ticari faaliyetlerine devam edebilecek.” 

BARLAR SOKAĞI'NDA ‘BARBAR SALDIRI’ OLMUŞTU
Kadife Sokak’la kesişen Dr. İhsan Ünlüer Sokak, Temmuz 2011’de kanlı bir saldırıyla sarsılmıştı. Sokakta içki içenlere bir gruba, “Bir daha burada içki içmeyeceksiniz” diyerek saldırı olmuştu. Ardından sosyal paylaşım sitelerindeki “Kadıköy’de bıçaklanan arkadaşlarımızla dayanışmak için buluşuyoruz!” çağrısıyla buluşan yaklaşık 200 kişi, saldırıyı protesto etmişti.  


ARŞİV