İlçemizin kadın bestecileri anıldı

Kadıköylü kadın besteciler Semahat Özdenses, Melahat Pars ve Neveser Kökteş eserleri ile CKM’de anıldı.

10 Mayıs 2012 - 15:25

Kadıköylü kadın besteciler Semahat Özdenses, Neveser Kökteş ve Melahat Pars’a ait Türk Sanat Müziğinin unutulmaz besteleri, 16 Mart Cuma akşamı, Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) büyük salonda Caddebostan Sahil ve Kalamış Körfez Lions Kulüplerinin ev sahipliğinde, Kültür Bakanlığı Devlet Korosu Ses Sanatçısı Erdem Özgen tarafından yorumlandı.
Erdem Özgen yaptığı konuşmasında; “Dünya Kadınlar Günü’nün mart ayında olması nedeni ile bu programda, Kadıköylü bayan bestecilerin eserlerine yer verdik. Birçoğunuz Melahat Pars’ın ‘Ben gamlı hazan sense bahar dinle de vazgeç’, Semahat Özdenses’in ‘Akşam oldu hüzünlendim bu gece’ ve Neveser Kökteş’in ‘Gül dalında öten bülbülün olsam’ gibi eserlerini bilirsiniz. Biz bu gece onların gün yüzüne çıkmamış, belki de hiç duymadığınız eserlerine de yer verdik. Türk Müziğimize birçok kadın bestecimiz, unutulmaz eserler kazandırmıştır. Kadıköy Belediyesi’nin bu güzide mekânını bize tahsis etmesinden dolayı, Kadıköylülerin yakından tanıdığı ve eserlerini severek dinledikleri Kadıköylü üç bayan bestekârımıza bu programımızda yer verdik. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın bu vesile ile Dünya Kadınlar Gününü kutlamak istiyorum” dedi.
Erdem Özgen’in kusursuz yorumu izleyicilerin büyük beğenisini kazanırken, program sunumunu, bugüne kadar yaptığı sanat programları ile sanatseverlerin yakından tanıdığı Ln. Nesibe Müsevitoğlu gerçekleştirdi.
Adnan Birol( Keman), Bülent Kartal (Keman), Mehmet Saim Karadağ (Keman), Atilla Ataren (Kanun), Adnan Yavuz Ballıoğlu (Ney), Onur Özel Çağlayan (Ud), Erhan Sağdinç (Tanbur), Metin Uraş (Ritm) ve Ümit Atalay (Ritm)’den oluşan saz heyeti gecede Erdem Özgen’e eşlik etti.
Gecenin sponsorluğunu üstlenen Dr. Atilla Yosmaoğlu ve Erdem Özgen’e teşekkür plaketlerini, Ln. Nesibe Müsevitoğlu ile Lions Kulüp Başkanları Ln. Erdoğan Haliloğlu ve Ln. Gürhan Sabancı birlikte verdiler. Gece izleyicilerin yoğun talebi üzerine sanatçının “Farz Et” isimli eserini yorumlaması ile sona erdi.

 Neveser Kökdeş : 1904 yılında dünyaya geldi. Notre Dame de Sion'da okudu. On altı yaşında Mehmet Ali Üsküdarlı ile evlendi. İlk müzik eğitimini babasından aldı. Besteciliğe on iki yaşında başladı. Gitar, piyano ve tambur çalabilmekteydi. Bir süre İstanbul Radyosu'nda tambur çaldı. Operet bestecisi olan ağabeyi Muhlis Sabahaddin Ezgi'nin eserlerini çaldı ve yine ona ait bazı eserleri taş plaklara okudu. Genellikle tango, vals, operet ve şarkı formlarında eserler besteledi. Ağabeyinin ölümünün ardından eserleri yayınlanmaya başladı. Zamanında tango şarkılarının kraliçesi olarak isimlendirildi. Bazı kaynaklara göre 500’den, bazı kaynaklara göre de 1000’den fazla eser bestelediği tahmin ediliyor. Ancak, ölürken tüm eserlerinin yakılmasını vasiyet ettiği için bunların yaklaşık yüz tanesinin notası bugüne ulaşabildi. İlk Dünya Güzelimiz Keriman Halis Ece'nin halasıdır. 1962'de Kadıköy’deki evinde kalp krizi geçirerek öldü.

Melahat Pars: İstanbul Fatih semtinde 1918 yılında dünyaya gelmiştir. Babası İsmail Hakkı Bey, annesi Zehra Hanım’dır. İlkokul çağlarında müziğe olan ilgisini fark eden ailesi tarafından kanuni Mustafa Bey’den iki yıl nota ve usul dersleri aldırılmıştır. Sonradan Darutta'lim-i Musiki’ye devam ederek, udi Fahri Kopuz'dan ud ve makam dersleri almıştır. 1944 yılında Ankara Radyosu'nun açtığı sınavda başarı göstererek, solist olarak çalışmıştır.1985 yılında kurduğu, Kalamış, Marmara ve Kadıköy Musiki topluluklarında yöneticilik yapmıştır. Çok sayıda bestesi bulunmaktadır.

Semahat Özdenses: Müzik sevgisi ve tutkusu nedeniyle okulunu yarıda bırakan Özdenses, Lemi Atlı, Refik Fersan, Fahire Fersan gibi sanatçılardan ders aldı. TRT Ankara Radyosu’nda ses sanatçısı olarak görev yaptı. 1939 yılında evlenmesinden iki yıl sonra Beklerim Her Gün adlı ilk plağını çıkardı. 1940 yılında beste yapmaya başladı. 1971 yılında İstanbul 'a gelerek "istanbul Radyosu " da göreve başladı. Mesam üyesi olan sanatçı, göğüs kanseri nedeniyle tedavi görmekteyken yaşamını yitirdi. Toplam 35 adet bestesi TRT repertuarında bulunmaktadır.


ARŞİV