İlçeye daha fazla ağaç

Kadıköy Belediyesi kentte park sayısını arttırırken bir yandan da ağaçlandırmaya ağırlık veriyor. Kentin park alanlarının yanı sıra sokak ve caddelerde ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor

05 Mayıs 2016 - 15:13
Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl ilçenin ağaç envanterini hazırladı. Bir yandan da peyzaj çalışmalarını yürüten Park ve Bahçeler Müdürlüğü akabinde ağaçlandırma çalışmalarını da gerçekleştirdi.
Kentsel yenileme çalışmalarının sürdüğü ilçede ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verilerek, yeni ağaçların dikilmesi, çürüyen ve kökü kalmış ağaçların yerine yeni fidanların dikilmesi, bakım ihtiyacı olan ağaçlara gerekli tedavi yöntemleri uygulanarak, bakım yapılması gibi kapsamlı bir çalışma içine girildi.
Geçtiğimiz yıl 3 bine yakın ağaç diken belediye bu yıl mayıs ayına kadar yaklaşık 800 ağaç dikimi gerçekleştirdi. Bu sayının yılsonuna kadar 3 bin olması hedefleniyor. Ayrıca 100’den fazla büyük ağacın restorasyonu da gerçekleştirildi.
Kadıköy Belediyesi yaklaşık son iki ayda muhtelif parklara 450’den fazla ağaç, 50’den fazla çalı türü dikimi gerçekleştirdi.

AĞAÇLARA BAKIM YAPILDI
Ağaç bakım çalışmaları kapsamında hasta ağaçların kovukları ve gövdelerindeki çürükler temizleniyor. Odunsu yapıdaki iç bölgede çürüyen ölü yerler temizleniyor. Tekrar hastalanmaması için elastik yapıya sahip özel bir ağaç macunuyla kapatılıyor. Bu macun, ağacın zarar görmesini engelleyen, özel üretilmiş bir çeşit izolasyon maddesi içeriyor. Yaklaşık 6 yılda bir macun ağaçtan çıkarıp yenilenme işlemi uygulanıyor. Böylece ağacın ömrü uzamış oluyor.
Ayrıca devrilmemesi için ağaç, metal aksamla destekleniyor. Belediye, öncelikle yayaların yoğun şekilde geçtiği sokak ağaçlarını tedavi ediyor.
Diğer taraftan ağaçlara zarar veren “Palmiye Kırmızı Böceği” olarak bilinen Rhynchophorus ferrugineus böceğiyle de mücadele sürüyor.

BELEDİYE MECLİSİ KARARI
Kentsel yenileme çalışmaları kapsamında inşaat faaliyetleri sırasında zarar gördüğü veya kesildiği tespit edilen inşaatlara yönelik uygulama da söz konusu.
İnşaat denetimlerini sürdüren Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri böyle bir durumda tespit tutanağı hazırlayarak, Park Bahçeler Müdürlüğü’ne iletiyor. Park Bahçeler Müdürlüğü uzmanları da ağacın oksijen üretimi ve tüketimi yani ekosisteme katkısı ölçüsünde; Kadıköy Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar doğrultusunda uygulama yapıyor. Kesilen ağacın ekosisteme katkısını karşılayacak sayıda ağaç dikilmesi gerektiği inşaat yetkilisine iletiliyor. Ağaç dikimini Park Bahçeler Müdürlüğü yapıyor. 

 
AĞAÇ TEMİZ HAVA ÜRETİYOR
Kadıköy’de parklar ve ana arterler hariç 728 sokakta 15 binden fazla ağaç var.
Tür, yaş gibi farklı özelliklerine göre oksijen üretme kapasitesine sahip olan ağaçların gövde çapları büyüdükçe oksijen üretme kapasitesi de kat kat artıyor:
• Kışın yaprak dökmeyen, her dem yeşil, yuvarlak taç yapılı, çam türü, 3 0cm gövde çapında bir ağaç yılda 430 kilogram,
• Kışın yaprak dökmeyen, piramit yapılı sedir türü, 30 cm çaplı bir ağaç yılda 450 kilogram,
• Kışın yaprak döken, çınar türü büyük 30 cm çaplı bir ağaç yılda 388 kilogram,
• Tepe tacı az olan, meyve ağacı türünden, 30 cm çaplı bir ağaç yılda 128 kilogram,
• 60 cm çaplı bir sedir ağacı yılda 2 bin 250 kilogram oksijen üretme kapasitesine sahip.


 


ARŞİV