Kadıköy Belediyesi, üstüne düşeni yaparak, hazırladığı imar artışlarını içeren yeni imar planlarını Kadıköy Belediye Meclisi’ne sundu.
Olası İstanbul depremine hazırlık için Kadıköy’deki binaların yenilenmesi gerektiğini savunan Kadıköy Belediyesi, üstüne düşeni yaparak, hazırladığı imar artışlarını içeren yeni imar planlarını Kadıköy Belediye Meclisi’ne sundu. Kadıköy’ün yüzde 75’ni kapsayan yeni imar artışlarının istendiği planlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de götürülecek ve kabul edilirse 2012’nin ilk aylarında Kadıköy’ün bir çok mahallesinde dönüşüm başlayacak.
Konuyla ilgil bir değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ‘Bu bir adım. İşi asıl yapacak olan kurum İBB. Depreme karşı dönüşüm ne zaman başlayacak, boyutları ne olacak? Detayları hep Büyükşehir Meclisi belirleyecek, konuşup tartışacağız. Bunun için de artık siyasi iradenin ‘Evet kararlıyız bunu yapıyoruz’ demesi gerek’ dedi.
17 Kasım günü düzenlediği “Deprem Odaklı Koordinasyon Toplantısı”nda, İstanbul’un deprem dönüşümü için ilçe belediyelerinden katkı isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ilk yanıt Kadıköy’den geldi. 39 ilçenin belediye başkanları, yardımcıları ve grup başkanvekillerinin katıldığı, 3 saatlik toplantının ardından ivedilikle kolları sıvayan Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz günlerde bir Planlama Bürosu kurmuştu. Yoğun bir şekilde çalışarak, var olan planları revize eden büro, belirli bölgelerde belirli kat artışına giderek sorunun çözümü ile ilgili önerileri hazırladı. Bu taslak daha sonra da Kadıköy Belediye Meclisi'nde görüşüldü. Plan önerisi, Fenerbahçe, Kızıltoprak, Feneryolu, Zühtüpaşa, Göztepe, Caddebostan, Erenköy, Bostancı, Suadiye, 19 Mayıs, Sahrayıcedit ve Kozyatağı olmak üzere Kadıköy’ün yüzde 75’ini kapsıyor.
‘CİDDİ BİR ADIM ATIYORUZ’
“Bu bir adım” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, işi asıl yapacak olan kurumun İBB olduğunu söyledi. Öztürk, “Depreme karşı dönüşüm ne zaman başlayacak, boyutları ne olacak? Detayları hep Büyükşehir Meclisi belirleyecek, konuşup tartışacağız. Bunun için de artık siyasi iradenin ‘Evet kararlıyız bunu yapıyoruz’ demesi gerek. Biz 10 yıldır hep söyledik olmadı. Şimdi pratikte bir adım atıyoruz. Kadir Başkanın yaptığı toplantıdan esinlenerek, güç alarak plan teklifimizi sunuyoruz. Belediye meclisimiz, Büyükşehir ile birlikte bu konuda ciddi bir adım atıyor, deprem sorununu İBB’yle birlikte bu sorunu çözmeye çalışıyor” dedi. İBB’nin Ocak/Şubat’ta bu öneriyi ciddi şekilde gündemine aldığı takdirde, takip eden ilk 6 ayda Kadıköy’ün yüzde 75’ini kapsayan ciddi bir plan değişikliği olabileceğini vurgulayan Öztürk, İBB’nin ciddi katkısını beklediklerini vurguladı. Kat Mülkiyet Yasası’ndaki soruna da değinen Öztürk, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda bir taslağı bulunuyor. Büyükşehir’in depremle ilgili komisyonuna, CHP'li Avcılar, Bakırköy, Sarıyer ve Kadıköy belediye başkanları olarak buraya katkı veriyoruz. Taslak, yüzde 70 çoğunluk istediği takdirde binaların yenilenmesine olanak sunuyor. Bunu da olumlu karşılıyoruz, bu çözüm getirir” diye konuştu. Başkan Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin üstüne düşeni yaptığına dikkat çekerek, “Sorumluklar bunu gerektiriyor. Kimsenin artık ‘Bu iş beni ilgilendirmiyor’ deme lüksü yok. Önümüzdeki 6 ayı iyi değerlendirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
KADIKÖY'DE RİSK NE?
Kadıköy'deki toplam 33 bin bina 4 grupta değerlendiriliyor; İlk grup, hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar, gecekondular... İkinci grup 30-40 yıl önce hazır beton kullanılmadan yapılan 30-40 yıllık binalar... Üçüncü grup, hazır betonla 1998 yılına kadar yapılan binalar... Son grup ise 1999 depreminden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar... Bu gruplardan ilk 2 grup deprem riski taşıyor. Hazır betonla 1989 yılına kadar yapılan binalar da statik hesaplar yönünden risk taşıyabilir. Tüm bunlar dikkate alındığında yaklaşık 15 bin bina deprem tehdidi altında…
FİKİRTEPE DÖNÜŞÜYOR
İBB’nin “1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı” ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'de dönüşüm başlıyor. Mülk sahipleriyle ilk anlaşmalar da yapılmaya başlandı. 251 hane ile anlaşan Baysaş İnşaat, 500 daire inşa edecek. Hak sahipleriyle arsaları karşılığında yüzde 55'lik pay ile anlaşıldı. Hane başına her ay 750 lira kira ve bin TL de taşınma parası ödenecek. 2 yılda tamamlanması hedeflenen proje kapsamında, toplam 500 ile 550 arasında dairenin yer alacağı, 40'ar katlı 2 blok inşa edilecek.
Gökçe UYGUN