İlklerin kadınları müzeyle ölümsüzleşiyor

Türkiye’nin ilk kadın müzesi sanal ortamda açıldı. İstanbul Kadın Müzesi, unutulan kadınları, İstanbul’un yeni tarihinin bir parçası haline getiriyor. Müzenin bir mekâna kavuşmasına destek olmak amacıyla piyanist İdil Biret, 23 Ekim’de CKM’de bir konser verecek.

11 Ekim 2012 - 16:17

Semra ÇELEBİ
 
Theodora I’den Tülay German’a, Peruz Terzakyan’dan Halet Çambel’e, Sırpuhi Düsap’tan Cahide Sonku’ya; bu kentte doğup tüm coğrafyaya iz bırakan, kimisi çoktan unutulmuş onlarca kadın, yaşamlarıyla duruşlarıyla ve eserleriyle bir müzede artık…
Dünyada benzerine çok az rastlanan İstanbul’un ilk kent Kadın Müzesi açıldı. Şimdilik sadece sanal ortamda; www.istanbulkadinmuzesi.org adresinde yolculuğuna başlayan müze, uygun bir bina bulunur bulunmaz ete kemiğe bürünecek. Müzenin kurucusu İstanbul Kadın Kültür Vakfı (İKKV)’na destek amacıyla, bir başka “ilklerin” kadını İdil Biret, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 23 Ekim Salı günü bir konser verecek.
İstanbul Kadın Müzesi, İstanbul’un kurulduğu İ.Ö. 660’tan bugüne kadar sanat ve kültür alanında ilkleri gerçekleştiren kadınların yaşamlarına odaklı sürekli bir biyografi sergisi sunuyor. Bu sergi, sadece kadınların ilklerini değil, aynı zamanda kültür grubu aidiyetlerini de belirtiyor. Serginin en önemli özelliğiyse, sürekli yeni alanların açılarak bu alandaki ilklerin de yer alabilmesi, dolayısıyla canlı ve büyüyen bir sergi olması.
Sergi İstanbul’da yaşayan her milliyetten ve kültürden kadınlara yer vermesiyle de dikkat çekiyor. Bu müzede ilk Rum kantocu da var, ilk Kürt kadın modern dans sanatçısı da, ilk Ermeni kadın dergi yayıncısı da… Yani İstanbul’un 2672 yıllık tarihine damgasını vurmuş tüm kadınlar…
 
AMAÇ KADININ TARİHİ ÖNEMİNİ GÖRÜNÜR KILMAK
İstanbul Kadın Müzesi’yle “her dönemdeki ve her kültür grubundaki kadın seslerinin yer aldığı, kadın tarihindeki her katkının ayrım yapılmadan onurlandırıldığı ve bugünkü yaşamımızdaki etkileri nedeniyle, geçmişteki her kadın çabasının özenle ve eşdeğerde hatırlandığı bir Türkiye kadın tarihi” hedefleniyor.
İKM’nin amacı, sadece kadın tarihinde önemli yer tutan isimlerin anısını canlı tutmak değil. Sosyal sorumluluk projeleriyle, kent kadın belleği konusuna daha fazla ilgi duyulmasını sağlamak ve kent kadın tarihi için dinamik bir iletişim alanı oluşturmak.
Vakıf aynı zamanda, İKM’nin kadın belleği konusunda çalışan kurumlarla yurt içinde ve yurt dışında bilimsel ve kültürel ortaklıklar kurmasını, dünya kadın müzeleriyle işbirliği yapmasını, kadın belleği odaklı sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmesini ve kent kadın müzesi konusunda diğer kentlere de esinlendirici rol oynamasını sağlayacak.
 
KADIN TARİHİ ARŞİVİ DE VAR
İstanbul Kadın Kültür Vakfı’nın kurucusu, iş kadını Saadet Gülümser Yıldırım. Mütevelli heyetinde sosyolog Meral Akkent, Yrd. Doç. Dr Yeşim Bağrışen, Ayşe Canan Boydaş, Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu, Füsun Nevbahar Ersoy, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Emine Kıraç, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Zeynep Selgur, Berna Türemen ve Elif Yıldırım var.
İKM’nin bir diğer önemli projesi de Türkiye Kadın Tarihi Akademik Araştırmalar Arşivi. Bu arşivin amacı, kadın tarihi konusunda yapılmış lisans, yüksek lisans, doktora tezi ve doktora sonrası çalışmalarına ulaşabilecek bir bilgi havuzu yaratması.
İstanbul Kadın Müzesi ve İdil Biret Destek Konseri ile ilgili ayrıntılı bilgiye
0212 292 37 80 0212 292 37 81 numaralarından ulaşabilirsiniz.
 
 
 
Etiketler; kadın müzesi

ARŞİV