İlyas, Macaristan'dan ödülle döndü!

İDOB’un “Kötülüğün Döngüsü” operası, 6. Armel Opera Yarışması ve Festivali’nde 4 ödül aldı. Ödüllerden birini başrol oyuncularından 11 yaşındaki İlyas Seçkin kazandı.

30 Ekim 2013 - 10:47
İDOB’un “Kötülüğün Döngüsü” operası, 6. Armel Opera Yarışması ve Festivali’nde 4 ödül aldı. Ödüllerden birini başrol oyuncularından 11 yaşındaki İlyas Seçkin kazandı.
 
 Semra ÇELEBİ 
 
Genç yaşında operadaki başarılı performansıyla daha önce sayfalarımıza konuk olan İlyas Seçkin, Macaristan’da düzenlenen 6. Armel Opera Yarışması ve Festivali’nden ödülle döndü. Macaristan’ın Szeged şehrinde bu yıl 6’ncısı geçekleştirilen Armel Opera Yarışması ve Festivali’ne Türkiye’yi temsilen davet edilen İstanbul Devlet Opera ve Balesi, bir ilke imza attı. İDOB, 5 ülkenin yarıştığı festivalin ödül töreninde beş ödülden dördünü Türkiye’ye getirdi.Yarışmada Polonya, Sırbistan, Macaristan ve İngiltere ile yarışan İDOB, “En İyi Yapım-Szeged Üniversitesi Jüri Ödülü”, “En İyi Yapım-ARTE  Halk Jürisi  Ödülü”, “İlyas Seçkin (11 yaşında ) / Miles rolü ile-Szeged Üniversitesi Jüri Bireysel Ödülü”, “Sebastien Obrecht (Fransız Tenor-İDOB ) / Peter Quint rolü ile-En İyi Erkek Solist Ödülü”nü kazandı. Seyircinin de büyülendiği temsilde prodüksyonda yer alanlar dakikalarca alkışlandı. Özellikle teknik ekibin gösterdiği başarı takdir toplarken esere solist olarak katılan Stephanie Varnerin, Lynn T. Çağlar,  Ayten Telek, Sevim Zerenaoğlu’nun yanı sıra İlyas Seçkin’in performansı da ayakta alkışlandı. 
 
 ARMEL AVRUPA’NIN ÖNEMLİ FESTİVALİ 
Armel Opera Festivali özellikle Avrupa’da bilinen en önemli opera festivallerinden biri. Bu festival organizasyonuna her yıl sayıları yüzü bulan opera ses sanatçısı başvuruda bulunuyor. Bu sanatçılar özel jüri önünde dinleniyor ve finale sadece 10 solist kalıyor. Bu finalistler, ikişer kişi olarak Avrupa’nın değişik ülkelerindeki 5 operaya bölünüyor ve bu operaların kendi bünyelerinde sahneledikleri eserlerden birinde çalışarak sahne alıyorlar. Bu sene seçilen iki finalist Türkiye’ye geldi ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile Benjamin Britten’ın “Turn of the Screw / Kötülüğün Döngüsü” operasında yer aldılar. Her finalist gittiği ülkede, o ülkenin operası ile yoğun bir çalışma gerçekleştirip kendini Ekim ayı içindeki ve Macaristan’ın Szeged şehrinde gerçekleştirilen final haftasına hazırlıyor. Bu final haftasında, bu 5 ülke operası, Szeged’e gelerek, bünyelerinde rol verdikleri iki finalist ile sahne alıyor ve yarışmaya katılıyor. Bu yarışmada, 10 solistten en iyi erkek ve kadın solist seçiliyor, Fransız ARTE Televizyonundan her opera bu hafta içinde canlı olarak yayınlandığı için ARTE seyircisinin oylarıyla seçtiği Halk Birincisi Opera, Armel Opera Festival Jürisi tarafından seçilen en iyi performans sergileyen opera ve Szeged Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından oluşturulan Lokal Jüri de, bu 10 finalistin dışında, en iyi sahne performansı sergileyen bireysel başarılı solisti seçiyor.
 
 İLYAS AVRUPALI OPERETLERİN İLGİSİNDE
 
İki yıldır yani 9 yaşından beri Kötülüğün Döngüsü’nde rol alan İlyas Seçkin de Szeged’e giden kadro içinde yer aldı. Istanbul Devlet Opera ve Balesi, kendilerine eşlik eden iki Fransız finalist ile, 10-13 Ekim tarihleri arasında, sanatçıları, orkestrası ve teknik ekibi ile Szeged’de idi. “Turn of the Screw” 12 Ekim 2013 Cumartesi akşamı sahnelendi. Bu operanın tümünü canlı yayınlayan ARTE Televizyonu halen internet sitesinden bu performansı yayınlamaya devam ediyor. Armel Opera Festivali sonuçları 15 Ekim 2013 Salı günü Szeged’de düzenlenen bir gala ile açıklandı. Bu galada ilk ödül, Lokal Jüri tarafından, üstün sahne performansı sebebiyle, Istanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “The Turn Of the Screw” Operasındaki “Miles” rolü ile İlyas Seçkin’e verildi. 2002 doğumlu, yani 11 yaşında böyle bir Uluslararası Ödüle layık görülen ilk kişi İlyas Seçkin oldu.

ARŞİV