İmamoğlu ‘Askıda Fatura’ ve ‘İstanbul Modeli’ni dünyaya anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mexico City’de 11’ncisi gerçekleştirilen ‘Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’nde ‘Askıda Fatura’ ve ‘İstanbul Modeli’ anlattı

18 Ekim 2024 - 11:27

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın hemen her yerinden 500’den fazla belediye başkanının katılımıyla 11’ncisi gerçekleştirilen “Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi”ne davetli olarak, Meksika’nın başkenti Mexico City’e gitti. Zirvenin, “Demokrasiyi Savunurken” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katılan İmamoğlu, ‘Askıda Fatura’ ve ‘İstanbul Modeli’ hakkında bilgi verdi.

HEM ANONİM HEM YÜZDE 100 ŞEFFAF

Askıda Fatura’nın pandeminin ilk yılında çıktığını ve İstanbul’daki hanelerin yüzde 25’inin elektrik faturalarını ödeyemediklerinden sosyal yardım için başvurduklarını söyleyen İmamoğlu, “Büyükşehir, sosyal yardım bütçesini üç katına çıkardı, ancak yine de talebi karşılayamadı. Bu yüzden, eski bir geleneğe döndük ve insanların birbirlerine yardım etmelerine yardımcı olduk. Belediye, ihtiyaç sahiplerini belirlemek için kaynaklarını kullandı ve hane geliri 100 doların altında olan aileleri belirledi. Faturalarını yüklediler ve bağışçılar bu faturaları karşıladı” dedi. İmamoğlu, “Hem bağışçılar hem de alıcılar anonimdi. Bağışlar, doğrudan alıcının faturasına ulaştı ve yüzde 100 şeffaflık sağlandı. Bu, bireyler arası dayanışma eylemi, basit ve etkili. İnsanların, ihtiyacı olan komşuları için fazladan bir somun ekmek için ödeme yaptığı, ‘askıda ekmek’ adlı eski bir Anadolu geleneğini yansıtıyor” şeklinde konuştu. Platformun esnekliğinin beklentilerini açtığını ve küçük çocuğu olan anneler, öğrenciler ve deprem mağdurları gibi hassas gruplara yönelik nakit desteğini de içerecek şekilde geliştiğini vurgulayan İmamoğlu, “Bugün itibarıyla, bu sistem üzerinden, toplam değeri neredeyse 15 milyon dolara ulaşan 440 binin üzerinde para akışı sağlandı ve 250 binden fazla ihtiyaç sahibi, destek paketi aldı. Hem bağışlar hem de bekleyen talepler, tam şeffaflık içinde çevrimiçi olarak görülebiliyor. Dahası; Türkiye genelinde 35 şehir, bu modeli benimsedi. Askıda Fatura’nın ‘Küresel Belediye Başkanları Yarışması'nda ödül almasından gurur duymaktayız” dedi.

DAYANIŞMA, KALKINMA VE REFAH

İstanbul Modeli’nin dayanışma, kalkınma ve refah olmak üzere üç temel ilke üzerine kurulduğunu kaydeden İmamoğlu sözlerine şöyle deva etti: “İlk ilkemiz dayanışma. İstanbul Modeli ile şehir yönetimi ve 32 belediye şirketi, kent sakinlerinin ihtiyaçlarına öncelik vermektedir. Bu yaklaşım; göç, yoksulluk ve eşitsizlik gibi karmaşık sorunlarla mücadele ederken yaratıcı, adil ve yeşil bir şehir inşa eder. Dayanışma ilkesi aynı zamanda "Askıda Fatura" platformu gibi vatandaş platformlarının kolaylaştırılması anlamına da geliyor. Modelin ikinci ilkesi ise kalkınma. Odak noktamız, eşitlikçi ve akıllı kentleşme. Metro hatlarını uzatmak, otobüs ve deniz hatlarını iyileştirmek ve yetersiz hizmet alan bölgelere hareketlilik getirmek için önemli yatırımlar yaptık. Ayrıca yeşil alanları genişleterek, herkesin doğaya erişimini sağlıyoruz. Halihazırda 6 şehir ormanı da dahil olmak üzere, toplam 13 milyon metrekare yeşil alan açtık. Şehirler için, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün sembolü olan 22 yeni kamusal meydan yarattık. İstanbul Modeli’nin üçüncü ilkesi ise refah. Politikalarımızla, tüm kent sakinlerinin gelişmiş toplu taşıma, kültürel mekanlara erişim, kadınlara ve gençlere yönelik fırsatlar gibi farklı yollarla kent yaşamından faydalanmalarını sağlıyoruz. 4 yaşından küçük çocuğu olan anneler, toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanıyorlar: Şimdiye dek, yaklaşık 700 bin anne, çocuklarını okula veya göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana açılan 104 kreşten birine götürmek için, 160 milyon yolculuk yaptı. Son 4 yılda, yaklaşık 300 bin öğrenciye burs verdik. Bu yıl, 100 bin öğrenciye daha burs sağlamayı planlıyoruz”.

İSTANBUL MODELİ’NDE KİMSE GERİDE KALMIYOR

Amaçlarının ekonomik zorluk döneminde aşırı yoksulluğu ele almak olduğunu söyleyen İmamoğlu, genç girişimci ve startupları destekleyen farklı programlarının olduğunun da altını çizdi. Vatandaşların karar alma süreçlerine dahil olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Bunun en iyi örneklerinden biri, İstanbul'un bütçesinin bir kısmını, vatandaşlarla birlikte hazırladığımız ‘Bütçe Senin’ girişimimiz. Vatandaşların e-yönetim ve karar alma süreçlerine katılımını artırmak için, 'İstanbul Senin' adını verdiğimiz bir süper uygulama da kullanıyoruz.” şeklinde konuştu. "İstanbul Senin" uygulamasının 5,2 milyon kullanıcıya ulaştığını belirten İmamoğlu, “Bu geniş istişareler, toplumun nabzını tutmamızı, beklentilerini anlamamızı ve bunlara yanıt vermemizi sağlıyor. Özetle; İstanbul Modeli; kimsenin geride bırakılmadığı, kapsayıcı ve insan merkezli bir şehir inşa etmekte rehberimiz” dedi.

 


ARŞİV