İmamoğlu gündemin zirvesinde

İstanbul Planlama Ajansı'nın mart ayı barometresine göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması hem Türkiye hem İstanbul gündeminin birinci sırasında yer aldı

21 Nisan 2025 - 14:04

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından her ay Türkiye ve İstanbul gündemine ilişkin hazırlanan barometrenin mart ayı sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, İBB hizmetlerine yönelik memnuniyet ve ekonomik etkiler öne çıkan başlıklar oldu.

GÜNDEM: İMAMOĞLU'NUN TUTUKLANMASI

Rapora göre Mart 2025’te Türkiye gündemine damgasını vuran en önemli olayı, katılımcıların yüzde 72,6’sı tarafından Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması olarak belirtildi. İkinci sırada yüzde 11 ile Uludağ’daki otel yangını, üçüncü sırada ise yüzde 4,3 ile Ramazan Bayramı yer aldı. İstanbul özelinde ise katılımcıların yüzde 89,4’ü, İmamoğlu ile Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın tutuklanmasını kentin en önemli gündem maddesi olarak değerlendirdi.

Raporda öne çıkan bir diğer başlık, İBB hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları oldu. İmamoğlu döneminde başlatılan projeler arasında en çok beğenilenler; yüzde 80,8 ile Kent Lokantası, yüzde 79,7 ile İBB Öğrenci Yurtları ve yüzde 79,6 ile İBB Kütüphaneleri oldu. Katılımcıların yüzde 76,8’i bu projelerin sürdürülmesini istedi.

EVDE SİYASET VE EKONOMİ KONUŞULUYOR

Mart ayının ev içi gündeminde yüzde 52,9 ile Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması birinci sırada yer alırken, yüzde 24,5 ile ekonomik sorunlar ikinci, yüzde 5,3 ile Ramazan Bayramı üçüncü sırada yer aldı. 

Mart ayında katılımcıların yüzde 27,2’si Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtirken yüzde 30,6’sı değişmeyeceğini, yüzde 42,3’ü kötüleşeceğini öngördü. Kendi ekonomik durumunu değerlendiren katılımcıların yüzde 29,3’ü iyileşeceği, yüzde 38,7’si değişmeyeceği, yüzde 32’si kötüleşeceği öngörüsünde bulundu.

Kredi kartı kullananların yüzde 48,3’ü aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 5,9’u asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,7’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 46,9’u mart ayında yeterli gıdaya ulaşamayacağından endişe ettiğini belirtti. 


 


ARŞİV