İmamoğlu: Sadece İstanbul’da bir günlük sayı 180

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de, gazeteci İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu. İstanbul’daki vefat sayılarında bir önceki yılın Kasım ayına göre iki kattan fazla artış olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Bu yılın Kasım ayının son 3 gününde vefat sayıları 400’leri aştı” dedi

20 Kasım 2020 - 14:48

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de yayınlanan “İsmail Küçükkaya ile Demokrasi Meydanı” programına konuk oldu. İmamoğlu, Küçükkaya’nın gündemdeki konularla ilgili sorularına canlı yayında yanıt verdi.

Korona virüsü vakalarında İBB’de Nisan- Mayıs aylarında yaklaşık 800 olan vaka sayısının 2000’i aştığını belirten İmamoğlu “  İBB’nin oluşturduğu Bilim Danışma Kurulu diyor ki, ‘Bu çok hızlı büyüyor, çok hızlı bulaşıyor, artık çok yaygınlaştı; kapanma şart.’ Çıktım, açıkladım. Allah aşkına, alınan tedbirlerden siz bir şey anladınız mı? Ben hiçbir şey anlamadım. Bu iş, ciddi bir iş artık. Sağlık çalışanlarının ve Sağlık Bakanı’nın özverili çalışmalarını biliyorum, ama kapanma yapmak zorundayız”dedi.

“VAKALI OTOBÜSE BİNİNCE ANLAŞILSIN”

Otobüslerde HES uygulaması yapılmasını önerdiklerini söyleyen İmamoğlu,  “Hastaların bilgisini bize verin. Biz, onları sistemden iptal edelim, hatta bir hasta otobüse bindiği zaman, öyle bir alarm sesi çıksın ki orada, hasta olduğu belli olsun ve gerekli işlem yapılsın.’ Kişisel verilerin paylaşımı gibi şeyler söylüyorlar. Ya ben devletin bir parçasıyım; yapmayın. Şuna dönüyor iş: ‘Efendim siz bize, binenlerin listesini yollayın. Biz bakalım hangi hastalar binmiş.’ Bindikten 1 gün sonra yollasam ne olur? Entegrasyon ve bir arada çalışma düzeni olmazsa, olmaz” çağrısı yaptı.

SADECE İSTANBUL’DA BİR GÜNLÜK SAYI 180

Açıklanan resmi verilerle kendilerinde olan veriler arasında fark olduğuna dikkat çeken Ekrem İmamoğlu 17 Kasım’da toplam vefat sayısının 410 olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aynı gün bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı, 164. Sadece İstanbul'u söylüyorum. 18 Kasım; toplam vefat sayısı 424, bulaşıcı hastalık sayısı 167. Dün toplam vefat sayısı 441’e ulaştı. Bulaşıcı hastalıktan ölen toplam vefat sayısı, 180.

 “Son 3 gün, İstanbul tarihinde ilk defa dörtyüzlü sayılar gidiyor. Geçen yıl Kasım ayında günlük ortalama vefat ne biliyor musunuz İstanbul'da? Günlük ortalama yaklaşık 205. İki katını aşmış. Bizim, İstanbul’da, 1 Mart’tan 19 Kasım’a kadar ulaştığımız vefat sayısı, 10 bin 681. Sadece İstanbul. Feryat ediyorum: ‘Hep beraber, el birliğiyle 3 haftalık kapanma istiyorum.’ İBB Bilim Danışma Kurulu’muz, hazırladığı raporda, ‘Tam kapanma olmadığı sürece, istenilen sonuç alınamayacak, sınırlı tedbirler bu anlamda daha ciddi sonuçlar doğuracak bir dönemi başlatabilir’ diyor. Biz, hatırlayın milli bayram, dini bayramlara denk gelen dönemlerde biz, 11-12-13 gün tatil yapmış bir milletiz. Alışığız yani işletmelerimizi kapatmaya. Lütfen yapalım. İnsanlarımızı yaşatacağız.”


ARŞİV