İmar yetkisi Meclis gündeminde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Namık Kemal Ceylan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olan imar düzenlemeleri konusunda Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi

31 Aralık 2015 - 11:02
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Namık Kemal Ceylan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olan imar düzenlemeleri konusunda Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyesi Namık Kemal Ceylan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle, “Neden İBB ve yerel yönetimlerin imar yetkisi yok?” sorusunu yöneltti. 
Ceylan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde kentsel dönüşümüm yaratacağı trafik ve altyapı sorunlarına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Bir şehir ya da bölge yenilenirken, proje alt yapısıyla yürür. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm süreci bittiğinde bölgedeki nüfus yaklaşık 150 bin olacak. Bölgede trafik sorunu şimdiden çok ciddi bir şekilde kendini hissettiriyor. Kadıköy’den Fikirtepe’ye giriş şimdiden yarım saat sürüyor. Bu sorunları İBB mi yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı çözecek”
Ceylan soru önergesinde, sorunların en etkili biçimde çözülmesi için İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın daha fazla yetki ve sorumluluk alması gerektiğinin altını çizerek, “Sayın Kadir Topbaş merkezi hükümet ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bu sorunları neden görüşmüyor?  Sayın Belediye Başkanımızdan bu sorunların çözümü için Sayın Başbakan ve yetkili bakanlarla konuşup bu sorunların çözümü için ağırlığını koymasını bekliyoruz. Davul omuzda tokmak başkasının elinde anlayışıyla yerel yönetimlerin sorunlarının çözülmeyeceğini biliyoruz. Sayın Başkanımızın gerekli girişimleri yapacağını umuyoruz” ifadelerine yer verdi. 

“YEREL YÖNETİMLER YETKİ ALMALI”
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Namık Kemal Ceylan,  bütün gelişmiş ülkelerde imar ve diğer konulardaki yetkinin yerel yönetimlerde olduğunu belirterek, “Ülkemizde ise ilçe belediyelerinin bu konuda yetkisi yok. Merkezi hükümete bağlı altı bakanlığın ayrı ayrı imar yetkisi var. Bu yetki karmaşasında düzgün bir şehircilik planlaması çıkmaz” değerlendirmesini yaptı. 
Çevre ve Şehircik Bakanlığı’nın hem büyükşehir hem de ilçe belediyelerin yetki alanını daralttığını savunan Ceylan, “Bakanlık, meclis üyelerini ve oy veren vatandaşları ezip geçiyor. Bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor” dedi. 
 

ARŞİV