'İçme suyu havzaları yok ediliyor'

(İBB) Meclis toplantısında konuşan CHP’li meclis üyesi İsa Öztürk, su kaynaklarının korunması için Kuzey Ormanları’nın önemine dikkat çekti

05 Haziran 2015 - 11:02
(İBB) Meclis toplantısında konuşan CHP’li meclis üyesi İsa Öztürk, su kaynaklarının korunması için Kuzey Ormanları’nın önemine dikkat çekti
 
Pendik Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinin Cumhuriyet Halk Parti’li üyesi Av. İsa Öztürk, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) faaliyet raporunu değerlendirdi. İBB Meclis toplantısında konuşan Öztürk, İstanbul ve İstanbul’un içme suları için en önemli tehlikenin merkezi hükümet olduğunu söyleyerek,”AKP suyu ticaretleştirdi. İstanbul’u merkezi hükümetten koruyalım” dedi. İstanbul’daki içme suyu kaynaklarının yeterli olmadığına dikkat çeken Öztürk, “İstanbul’un su kaynaklarının tamamı kentin kuzey kısmında. Bu bölüm ormanlık ve su kaynaklarına sahip.  Su kaynaklarının korunması ve temiz kalması için İstanbul’da kuzey ormanlarının korunması bu nedenle çok önemli” diye konuştu.  
“İktidar ekonomik kalkınmayı İstanbul’un rantı üzerinden değerlendiriyor” diyen Öztürk, İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın bilim insanlarının görüşleri alınmadan yapıldığını ifade etti. Üçüncü köprü, Kanal İstanbul ve Üçüncü Havaalanı projelerinin İstanbul’un su kaynaklarını azaltacağı bilgisini veren Öztürk, “Bu projeler su kaynaklarlını azaltacak ve kirletecek. İstanbul’un nüfusunda yaşanacak artışla beraber, Düzce’nin, Sakarya’nın, Trakya’nın suyu da İstanbul’a yetmeyecek. Tarım yapamayanlar İstanbul’a göç edecektir. Bu sarmaldan çıkmak için ulusal düzeyde politikalar geliştirilmelidir” dedi.
Öztürk, İSKİ’nin şebeke sularını iyileştirmesini ve şebeke kaçaklarını önlemesi gerektiğine dikkat çekerek, şebeke sularının içilir hale getirilmesinin altını çizdi. İstanbul’da yaşayan bir ailenin ortalama su giderinin 100 TL’nin üstünde olduğunu dile getiren Öztürk, “Bu rakam çok ciddi bir rakamdır. Su en temel insan haklarından biridir. Maalesef her şey gibi su da ticarileştirilmiştir. Vatandaşı müşteri gören anlayışlar terk edilmeli ve sorunlara sosyal devlet ve insan onuruna yaraşır bir yaşam standardı temin etmek anlayışı ile bakılmalıdır. Öztürk, 1989 ile 1994 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen’in vatandaşlara 10 metreküp suyu, ekmeği ve sütü bedava verdiğini hatırlattı.
 
 

 

 

ARŞİV