Suadiye Çınarlı Sokak’ta bulunan 90 çınar ağacı, Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından tedavi edildi.
Kadıköy Belediyesi, Suadiye Çınarlı Sokak’ta bulunan ve yakalandıkları hastalıkla çürümeye yüz tutan hastalıklı 90 çınar ağacına “ağaç restorasyonu” ile yeniden hayat verdi. Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, adeta bir cerrah özeniyle sokaktaki hastalıklı çınarları tedaviye alarak, yaralarını temizleyip, ilaçladı ve hastalıklı bölümleri bakterilerden uzaklaştırarak tedavi etti.
Tıpkı insanlar gibi çevre koşullarıyla hastalanabilen ağaçlar için Kadıköy Belediyesi restorasyon çalışması yaptı. Suadiye Çınarlı Sokak ve Mine Sokak’ta bulunan hastalıklı çınar ağaçları adeta bir cerrah özeniyle ameliyata alınarak yeniden hayata dönmeleri sağlandı. Kadıköy Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin özenli çalışmalarıyla hastalık kapıp, çürümeye başlayan çınar ağaçlarının kaderlerine terk edilmediğini ve özel tedaviyle hayata döndürüldüklerini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ağaçların ömürlerinin uzatıldığını belirtti. Başkan Öztürk şunları söyledi:
“Ağaçlarda tıpkı diğer canlılar gibi çevresel koşullardan, yağmurlardan etkilenip, çeşitli bakterilerin oluşturduğu hastalıklara yakalanabiliyor. Suadiye Çınarlı Sokağa adını veren 90 adet çınar ağacımızda çevresel koşullardan kaynaklanan çeşitli çürümeler tespit ettik. Ve hemen hepsini tedaviye aldık. Sokağa giren ekiplerimiz, adeta bir doktor, cerrah hassasiyetiyle çürüyen yaralı bölümleri temizledi, bakteriler uzaklaştırıldı, ilaçlandı ve çürüyen bölümlerin hava ile temasını engellemek için çimento ve esaslı bir harç ile kapatıldı. Burada ekipler bütün ağaçlarla tek tek ilgilenip, hepsine tıpkı bir doktor gibi hastalıklarına göre özel tedavi uyguladılar. Ayrıca ağaçların bahar dönemine daha doygun ve güçlü girebilmesi için kök kısmına gübre takviyesi yaptılar. Çınarlarımız, ağaç restorasyonu denilen bu tedavi işlemlerinden sonra yaşantılarına daha uzun yıllar devam edecekler. Hiç müdahale edilmeyip, bu ağaçlar kaderlerine terk edilseydi zamanla hastalıkları ilerleyecek, diğer bölümlerde de çürümeler başlayıp, öleceklerdi. Biz bir yerde hasta olan ağaçlarımızı tedavi ile iyileştirme işlemi yaptık ve ömürlerini uzattık.”