İnşaat denetimleri gece gündüz sürüyor

Kentsel dönüşümün merkezindeki Kadıköy’de gürültü, çevre kirliliği, iş güvenliği yaşanmaması için azami gayret sarf ediliyor

05 Kasım 2015 - 15:21
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşümün yoğun olarak yaşandığı ilçede inşaat kaynaklı yaşanabilecek gürültü, çevre kirliliğini sıkı denetimlerle en aza indirmeye çalışıyor. Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol, Çevre ve Zabıta Müdürlükleri üç koldan inşaat denetimlerini sürdürüyor.İnşaatlarda iş sağlığı güvenliği, projelerin kontrolü de özellikle dikkat edilenler arasında.

GÜRÜLTÜ YAPANA CEZA
Ayrıca Zabıta Müdürlüğü ekipleri inşaat kaynaklı gürültü, çevre kirliliği olup olmadığını denetliyor. Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü de inşaat denetimlerini sürdürdü. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu uygulaması doğrultusunda kurallara uymayanlara işlem yaptı.
Kadıköy Zabıtası 2015 yılında gürültü nedeniyle çevreye rahatsızlık veren 620 adet inşaata 1.836.011 TL., İnşaat malzemeleri ile kaldırım ve yolları işgal eden 130 adet inşaata 317.077 TL.
İnşaat atıkları ile çevreyi kirleten 62 adet inşaata 46.024.50 TL. yaptırım uyguladı.

İNŞAAT ÇALIŞMA SAATLERİ
Kadıköy’de inşaat faaliyetlerine hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında izin verilmekte. Hafta sonu ise şikâyetlere bağlı olarak, Pazar günü her türlü inşaat faaliyetinin yapılması yasak. Cumartesi günü 10.00-19.00 saatleri arasında izin verilmekte.

DESİBEL ORANLARI BELLİ
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre; gündüz şantiye faaliyetleri sırasında oluşacak darbe gürültüsünün 100 dbc(desibel)yi geçmemesi gerekmekte.
Yapım ve yıkım dâhil her türlü inşaat faaliyetlerinde gündüz çalışma saatleri içerisinde gürültü sınır değeri 70 desibel. Akşam çalışma izni kapsamında 19.00-23.00 saatlerinde gürültü sınır değeri 65 desibel. Gece çalışma izni kapsamında 23.00-07.00 saatleri arasında gürültü sınırı 60 desibel.
Sınır değer aşılması durumunda Çevre Koruma Müdürlüğü’nün tebligatla yaptığı uyarıları dikkate almayan inşaatlara 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 23,249 TL. ceza uygulanabiliyor.
Gürültü anında gelen talep doğrultusunda Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri sözkonusu yerde ölçüm yapabilmekte. Çıkan sonuca göre de uyarı yapılıyor veya cezai müeyyide uygulanabilmekte.

GECE DENETİMLERİ DE BAŞLADI
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı Yapı Denetim Ekipleri kentte aylık ortalama 700-1000 şantiye denetimi yapıyor. İnşaat denetimleri 17 kişilik teknik ekiple dönüşümlü olarak aralıksız sürüyor. İlçede Yapı Kontrol Müdürlüğüne bağlı ekipler geceleri de denetime başladı.
Rutin denetimlerin dışında şikâyetlere bağlı denetimler de yapıldı. İnşaatlarla ilgili 2015’in ilk döneminde aylık ortalama 450-500 şikâyetin geldiği belirtilirken, bu sayıda son aylarda düşüş olduğu ifade edildi.
Aylık ortalama 700-1000 arasında inşaat denetlendiği Kadıköy’de denetim uzmanları özellikle iş güvenliği konularında hassas.
Yapılan denetimlerde, ruhsatsız inşaat faaliyetlerinden dolayı 10 inşaata 610.642 TL., önlemsiz yıkımlardan dolayı 22 inşaata 265.806 TL. müeyyide uygulandı.

2014’TE DURUM
2014 yılında 29 adet yıkımda yeterli güvenlik önlemi alınmadığı tespit edilmiş, 3194 sayılı İmar Kanunu gereği Encümen kararı ile yıkım ilgililerine para cezası uygulanmıştı. Aynı yıl, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 38/2 maddesi gereği inşaat işgali nedeniyle 78 inşaata toplam 53 bin TL. para cezası uygulandı. Aynı kanunun 36/2 maddesi gereği gürültü nedeniyle 358 inşaata toplam 858 bin 668 TL. para cezası uygulandı.

ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ
Kadıköy Belediyesi Yapı Denetim Ekibi uzmanlarının ilk dikkat ettiği hususlar şöyle:
Şaft ve asansör boşluklarının güvenlik bandıyla kapatılarak güvenliğin sağlanması, parsel etrafının güvenlik şeridiyle çevrilmesi, döşeme uçları diye tabir edilen katların bitiminde güvenlik perdelerinin mutlaka bulundurulması, çalışanların baret ve güvenlik kemeri kullanıp kullanmadığının tespiti, yol, kaldırım işgalinin sözkonusu olup olmadığı, yıkım kuralları, şantiye şefi ve binası, iş güvenliği uzmanı bulunup bulunmadığı, gürültü. Ayrıca inşaat projesi ile uygulama da şantiyede denetleniyor. Beton kalitesi, taşıyıcı sistemlerin durumu, ölçülere uyulup uyulmadığına dikkat edilmekte.
İş sağlığı ve güvenliği, projeye uygunluk konularında eksiklik tespit edilirse denetim uzmanları firma sahibi veya şantiye şefine, eksikliğin bir an önce giderilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.
Eğer iş güvenliği ya da proje ile ilgili ciddi eksiklik tespit edilirse derhal inşaat mühürlenerek boşaltılmakta. Bu eksikler giderildiğinde ise inşaatın devamına izin verilmekte.

ŞİKÂYETLER DEĞERLENDİRİLİYOR
Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezi’nin 444 55 22 numaralı telefonu ile Kadıköy Belediyesi’nin kadikoy.bel.tr adresinden vatandaşlar inşaatlarla ilgili şikayetlerini iletebilmekteler. Şikayetin türüne göre ilgili müdürlüklere bağlı ekipler şikayete konu olan yere giderek denetim yapıyorlar.

PAZAR GÜNÜ İNŞAAT YASAK!
Kadıköy’de inşaat faaliyetlerine hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında izin verilmekte, pazar günü ise her türlü inşaat faaliyetinin yapılması yasak.  Cumartesi günü 10.00-19.00 saatleri arasında izin veriliyor.
 

ARŞİV