Kadıköy Belediyesi, son yıllarda kentsel dönüşüm nedeniyle artan inşaat faaliyetlerini mercek altına aldı.
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’de Fikirtepe’de ağır aksak ilerleyen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yanı sıra depreme hazırlık kapsamında da büyük bir yapı dönüşümü yaşanıyor. Bu yüzden ilçenin farklı yerlerinde sık sık şantiye görüntüleriyle karşılaşmak mümkün.
Kadıköy Belediyesi Yapı Denetim ve Kontrol Müdürlüğü verilerine göre; İlçede 2014 yılında riskli tespiti yapılan bina sayısı 814. Bunların 364 adedinin riskli raporu kesinleşti ve yapı maliklerine tebligatlar yapıldı.
529 binaya ise yıkım ruhsatı verilerek yıkım işlemleri gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yıkılan binaların 507 adedinin riskli bina olduğu belirtildi.
Diğer taraftan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası uyarınca tek bir malikin müracaatı durumunda da bina risk tespiti yapılıyor. Riskli çıkması durumunda binanın yıkılması ve yenilenmesi gerekiyor. Bu uygulamanın da yıkım ve inşaat sayısında artışa neden olduğu belirtiliyor.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNACAK
İnşaat faaliyetlerinin yoğun olduğu ilçede Kadıköy Belediyesi, 12 bölge mühendisi ile inşaatların kontrolünü sürdürüyor. Yıkım ve İnşaat Ruhsatı verilirken, inşaatta çalışanların ve çevrenin can güvenliği için 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği hükümleri uygulanıyor. Yönetmelik gereği her yıkım ve inşaat faaliyetinde İş Güvenliği Uzmanı bulundurulması konusunda 07.11.2014 tarihinde Kadıköy Belediye Meclisi karar aldı.
Gerekli güvenlik önlemi alınmadan yıkım ruhsatı vermeyen Belediye; yıkım veya inşaat faaliyeti sırasında can ve mal güvenliğini tehdit edici durum tespit ettiğinde Encümen Kararı ile cezai işlem uyguluyor. Gerekli önlemler alınmadan da inşaat faaliyetinin devamına izin vermiyor.
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Neval Baban, iş sağlığı, güvenliği ve çevrenin korunması konusunda denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü söyledi. Baban, “Şikâyet konuları bölge mühendislerimiz tarafından yerinde tetkik edilerek, can ve mal güvenliğini tehdit eden durum tespit edildiğinde inşai faaliyet mühürlenerek durduruluyor. 3194 sayılı imar kanunu uyarınca para cezası olmak üzere Encümen Kararı alınması için Belediye Encümenine gönderiliyor. Söz konusu ceza belediye tarafından inşaat ilgililerinden, tahsil ediliyor. Gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra inşai faaliyetin devamına izin veriliyor” dedi.
DENETİMLER SÜRÜYOR
2014 yılında 29 adet yıkımda yeterli güvenlik önlemi alınmadığı tespit edilip, 3194 sayılı İmar Kanunu gereği Encümen kararı ile yıkım ilgililerine para cezası uygulandı.
2014 yılında; 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 38/2 maddesi gereği inşaat işgali nedeniyle 78 inşaata toplam 53 bin TL. para cezası uygulandı. Aynı kanunun 36/2 maddesi gereği gürültü nedeniyle 358 inşaata toplam 858 bin 668 TL. para cezası kesildi.
İnşaat faaliyetleri sırasında kurallara uyulması konusunda işi sıkı tutan Kadıköy Belediyesi kendisine ait olan inşaata da ceza uyguladı. Fen İşleri Müdürlüğü 2014 yılı Aralık ayında Söğütlüçeşme Otopark inşaatında gerekli emniyet tedbirlerinin alınmadığını, belediyeye ait iş önlüklerinin bulunmadığından dolayı toplam 4 bin TL para cezası uygulandı.
Ayrıca Kadıköy’de şikâyetlere bağlı olarak, pazar günleri her türlü inşai faaliyetin yapılması konusundaki yasak 03.10.2013 tarih 77/4 sayılı Encümen Kararı ile devam ediyor.
2014’TE 643 RUHSAT VERİLDİ
Kadıköy’deki inşaat faaliyetlerinin yoğunluğu rakamlara da yansıdı. 2010-2012 yılları arasında verilen inşaat ruhsatı sayısında fazla bir artış gözlenmezken, 2013-2014 arasında neredeyse yüzde 100’e varan bir artış var.
Kadıköy’de inşaat ruhsatının yıllara göre dağılımı;
2010’da 194
2011’de 193
2012’de 219
2013’te 366
2014’te 643
KAMUYA DEĞER ARTIŞ PAYI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Kamuda Şeffaflık Paketi kapsamında, belediyelerin imar planı değişikliklerinde pay almasının sağlanacağını açıkladı.
Davutoğlu’nun açıklaması şöyle: "İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak."
İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ının, kamuya değer artış payı olarak alınacağı belirtiliyor.
İmar planlarında oluşan değer artışlarından doğacak olan rantın, belediyelere ve bakanlıklara kentsel dönüşümde kullanmaları için aktarılacağı ifade ediliyor.