İnşaata karşı nöbete devam

Geçtiğimiz yıl cami inşaatı ile gündeme gelen Validebağ Korusu’nda geçen hafta yeniden inşaat çalışmalarının başladığı öğrenildi.

04 Aralık 2015 - 10:24
Erhan DEMİRTAŞ
Geçtiğimiz yıl cami inşaatı ile gündeme gelen Validebağ Korusu’nda geçen hafta yeniden inşaat çalışmalarının başladığı öğrenildi. Validebağ sakinlerinin engellemesiyle inşaat çalışmaları şimdilik durduruldu. Vatandaşlar, İzci Evi bitişiğinde yapılması planlanan çay bahçesi inşaatının tekrar başlamaması için nöbet tutmaya başladı.
Validebağ Korusu, 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 1999 yılında 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edildi. Ancak 16 yıl boyunca korunun içinde sürekli ek binalar yapıldı. Korudaki inşaat çalışmalarını başından beri takip eden Arif Belgin, korunun 2009 yılında Danıştay tarafından da Doğal Sit Alanı olarak kabul edildiğini söyledi. Danıştay kararından sonra inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Belgin, “Geçtiğimiz Ocak ayında çalışmalar yeniden başladı. Biz de projeyi görmek istedik ve bu alanda büyük bir çay bahçesinin yapılacağını öğrendik. Mahalleli olarak inşaat çalışmalarını engelledik” açıklamasını yaptı. 
“Geçtiğimiz hafta zabıta ekipleri ile inşaat işçileri koruya gelerek yeniden inşaat çalışmalarına başlamak istedi. Mahalleli olarak engel olduk ve şimdilik çalışmalar durduruldu” diyen Belgin, Danıştay’ın kararına rağmen projenin devam etmesinin hukuka uygun olmadığını ifade etti.
“DOĞAL OLARAK KALMALI”
Arif Belgin, “Milli Eğitim Bakanlığı, 1999 yılında ahırları restore edeceğiz dedi.  Ancak ahırları yıkıp yerine yeni binalar yaptı” diyerek, 1999 yılından beri korunun içinde küçük çaplı dönüşümlerin yaşandığını belirtti. “Bu inşaatlar bilinçli bir şekilde ufak çaplı gerçekleştiriliyor. Önce ahırları yıkıp yerine yeni binalar yaptılar. Sebze yetiştirmek için sera yaptılar. Ufak bir kümes yaptılar ama bu kümes yüzlerce tavuğun ve tavus kuşunun beslendiği bir hayvanat bahçesine dönüştü. Bütün bunlar korunun doğal yaşamını bozan şeyler” diyen Belgin, korunun doğal haliyle kalmasını istediklerini belirtti.

“NÖBETE DEVAM EDECEĞİZ”
İnşaat projesi iptal edilene kadar koruda nöbet tutmaya devam edeceklerini söyleyen Belgin, “Biz mahalleli olarak yaşadığımız alanı korumak için buradayız. Bu koru elimizde kalan son değerli yerlerden biri. Yüzlerce insan burada spor yapıp, temiz hava alıyor. İnşaat çalışmalarına şimdi engel olmazsak yarın daha fazla inşaat yapmaya devam edecekler” diye konuştu.
Sivil polislerin sürekli nöbet alanında olduğunu ifade eden Belgin, “Biz çatışma istemiyoruz. Mahallesini, korusunu savunmaya çalışan vatandaşlarız. Nöbetimizi pasif direniş olarak sürdüreceğiz” dedi.

ARŞİV