İnşaatlar mercek altında

Kadıköy’deki inşaat denetimleri haftanın her günü aralıksız olarak devam ediyor. Yapı denetim uzmanlarına zaman zaman Belediye Başkanı Nuhoğlu ve başkan yardımcıları da katılıyor

25 Şubat 2016 - 16:10

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi inşaatlarda sorun istemiyor. Kentsel dönüşüm faaliyetleri dolayısıyla yoğun inşaat yükünün olduğu Kadıköy’de kent yaşamının bu durumdan en az şekilde etkilenmesi için belediyenin inşaat denetimleri her gün devam ediyor. Bu kapsamda, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun sık sık şantiye denetimlerine çıktığı gözlenirken, Kadıköy Belediyesi başkan yardımcıları da inşaat denetimlerini sürdürüyor.

ŞİKÂYETLERE HIZLI ÇÖZÜM
Halkla İlişkiler birimi elemanlarının da katıldığı denetimlerde inşaatların neden olduğu olumsuzluklar tek tek not ediliyor. Ayrıca inşaatlarla ilgili şikâyet ve talepler alınıyor. Tespit edilen problemler not edilerek, ilgili müdürlüklere iletilip, hızlı şekilde takibi sağlanıyor. Problem tespit edilen inşaatların sorumluları ile görüşülüp, aksaklıkların en hızlı ve eksiksiz şekilde giderilmesi bizzat başkan yardımcısı tarafından inşaat sorumlusuna iletiliyor.
Kadıköy Belediyesi’nde başkan yardımcılarının inşaat denetimlerine çıkması uygulamasının, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun talimatıyla hayata geçirildiği ve Ocak ayından bu yana devam ettiği belirtildi.
Çağrı merkezi, telefon veya sosyal medyadan inşaatlarla ilgili olarak gelen şikâyetler, belediyenin halkla ilişkiler birimi tarafından not alınarak, başkan yardımcılarının izleyeceği denetim güzergâhı da buna göre belirleniyor.
Halkla ilişkiler biriminden yapılan açıklamaya göre en fazla şikâyet; yolların inşaat araçlarıyla kirletilmesi, kaldırımların bozulması, inşaat araçlarının trafiği olumsuz etkilemesi, önlem alınmadan yapılan yıkımlar konularında geliyor. Vatandaşların sosyal medyadan ilettiği Eğitim Mahallesi’ndeki yol çökmesi, Suadiye Mahallesi’ndeki inşaatlarda gece çalışması yapılması, Sahrayıcedit Mahallesi Tüccarbaşı Sokak’taki inşaat yoğunluğu ve buna bağlı toz şikâyeti en son yapılan denetimin gündemiydi.

24 İNŞAAT MÜHÜRLENDİ
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü 2016 yılı Ocak ayında 498, Şubat ayında ise 370 inşaatı denetledi. Projeye uymayan, ruhsatsız inşaat faaliyetinde bulunanlara, önlemsiz yapılan yıkımlara yönelik yaptırım uygulandı. Buna göre, 1-31 Ocak tarihlerinde yapılan denetimlerde 520.295 TL, 1-24 Şubat tarihleri arasında ise 571.287 TL ceza kesildi. 24 inşaat ise mühürlenerek durduruldu. Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılının Ocak ve Şubat aylarında 191 adet inşaat ruhsatı verildi. Bunun 105 adedi Ocak’ta, 86 adedi ise Şubat ayında verildi.

RİSKLİ BİNALAR YIKILDI
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü verilerine göre ise, 1 Ocak-24 Şubat 2016 tarihleri arasında, riskli olduğu tespit edilen 161 adet binaya yıkım ruhsatı verildi. Yıkım ruhsatı verilen binaların 38 tanesinin Fikirtepe kentsel dönüşüm alanında yer aldığı belirtildi. Şubat ayında 47, Ocak ayında114 adet yıkım ruhsatı verildi.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında Zabıta Müdürlüğü tarafından inşaat yapılmaması gereken saatlerde, inşai faaliyetten dolayı oluşan gürültü dolayısıyla 1 Ocak-24 Şubat arasında 34 adet inşaata toplam 480 bin TL yaptırım uygulandı. İnşaat malzemeleri ile kaldırım işgali nedeniyle 16 adet inşaata 13 bin 750 TL, inşaat atıklarıyla çevreyi kirletmekten dolayı 56 adet idari yaptırım kararı alınarak 132.300 TL ceza uygulandı.

Çatı yalıtımı önemli
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, inşaat denetimleri sırasında özellikle yeni yapılan inşaatlarda çatıların projeye uygunluğunu da kontrol ediyor. Projeye uygun olmadığı tespit edilen çatılar yıktırılıyor. Binanın çatısının projeye uygun olarak yeniden yapılmasına ve daha sonra inşaat faaliyetinin devamına izin veriliyor.
Diğer taraftan projeye uygun olmayan çatıların daha sonra yalıtım sorunlarına da neden olması söz konusu. Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle son 10 yılda yaklaşık 26 milyar liranın boşa harcandığını ifade eden Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, “Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı” dedi. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmalarının yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğünün ise yaklaşık 1,2 milyon Dolar seviyesine ulaştığını belirten Yavuz, 2017 yılından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan yalıtımsız binalara ceza uygulanması beklendiğini de ifade etti. Binalarda standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla bir yandan faturalarda yüzde 50’ye varan azalma sağlanabileceği, ayrıca rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı da koruma sağlanabileceği ifade ediliyor.

ARŞİV