İnşaatlara 15 kat sınırı geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile Kadıköy’deki binalara 15 kat sınırı getirildi. Başkan Aykurt Nuhoğlu “Vatandaşın hak kaybı yok” diyor

25 Şubat 2016 - 16:08
Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı ilçelerin başında gelen Kadıköy ile ilgili yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü Kadıköy 1/5000’lik İmar Planı için değişiklik teklifinde bulundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi’nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 kat sınırı gelmiş oldu.

“HAK KAYBI YOK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, alınan bu kararın vatandaş açısından herhangi bir imar hakkı kaybı yaratmayacağını vurgulayarak, “Hak kaybı kesinlikle yok. Hak kaybı olduğunu düşünen varsa her zaman bize müracaat edebilir. Telafisi mümkün. Biz elimizden gelen katkıyı sağlarız” ifadesini kullandı. Nuhoğlu, konunun esasen silüetle ilişkili olduğunu belirterek, “Çok yüksek yapılar vardı, 20-25 katlı. Onlar 15 kata çekilmiş olacak. Kent estetiği anlamında daha güzel olacak” yorumunu yaptı.

“TÜM KADIKÖY’Ü KAPSAMIYOR”
Kararın İBB’nin teklifi olduğunu, İBB Meclisi’nden de oy birliğiyle geçtiğini anımsatan Nuhoğlu, “Bizden de görüş istediler şifai olarak. Biz de değerlendirdik. Vatandaşın herhangi bir hak kaybı yaşamayacağını ve ilçenin daha estetik bir görünüme kavuşacağını düşünerek olumlu görüş verdik. Zaten Kadıköy’ün bütünü kapsamıyor bu karar. Caferağa, Acıbadem, Fikirtepe’de uygulanmayacak. Sadece Zühtüpaşa, Feneryolu'ndan başlayarak Göztepe, Erenköy, Sahrayıcedit'i de içine alan Bostancı'ya dek olan bölgede uygulanacak” dedi.
Bazı müteahhitlerin bu karara karşı çıkmalarını da değerlendiren Aykurt Nuhoğlu, şunları söyledi; “Özellikle yüksek yapı yapmak istiyorlar manzarayı gözeterek. Ama burası deprem bölgesi. Böyle ince ve uzun binalar statik anlamda çok da güvenli değil. Biz yüksek binalara, gökdelenlere karşı değiliz ama şehrin belirli bölgesinde yapılması gerekiyor. Dağınık bir şekilde gökdelenler olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde bir kentin her yerine serpiştirilmiş, dağınık yerleşimli gökdelenler yoktur.”

ARŞİV