İnşatta güvenlik yok, ağaç kıyımı var

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bulunan onlarca ağaç yeni bina yapımı nedeniyle bir gecede kesildi!

05 Haziran 2014 - 16:37

Semra ÇELEBİ
Kadıköy’ün en önemli devlet hastanelerinden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son zamanlarda hummalı bir inşaat çalışması sürüyor. Taş Yapı’nın ihalesini alarak başlattığı bu inşaat çalışmasının nedeni hastaneye yapılacak yeni bina. Ancak hastane çalışanları ve hastalar, iş güvenliği alınmadan başlanan ve bahçedeki onlarca ağacın kesilmesine neden olan inşaata tepkili.
Geçtiğimiz günlerde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesindeki onlarca ağaç, yapımı süren yeni bina için taşınmak yerine kesilerek atıldı. Kentin nefes alan ender yerlerinden biri olan hastane bahçesindeki ağaçların kesilmesi çalışanları isyan ettirdi. Neden ağaçların taşınmak yerine kesildiğini anlamadıklarını belirten çalışanlar, yeterli iş güvenliğinin alınmamasından dolayı da endişeli olduklarını ifade ediyorlar.
Taş Yapı’nın sürdürdüğü inşaat sahası içinde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği aktif bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Medyada çıkan haberler üzerine Klinik’te yatan hastalar başka birimlere taşınmaya başlandı ancak haberi yayına hazırladığımız sırada içeride hala altı hasta bulunuyordu.
Doktor, hemşire ve çok sayıda sağlık çalışanı inşaat alanı içerisinde önlem alınmaksızın çalışıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ne giden yolun başında “Önce iş güvenliği”, “Baretsiz girilmez” gibi uyarıların olduğu levhalar konulsa da, hastane çalışanlarının ve hastaların bu alanda baretsiz dolaşması dikkat çekiyor.

“SOMA FACİASININ ERTESİNDE HALA İŞ GÜVENLİĞİ ALINMIYOR”
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, Soma madeninde 301 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan iş güvenliği sorununun hala önemsenmediğini belirtiyor. İnşaat sahasında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nin bir çalışanı “Soma gibi bir facianın ertesinde sağlık çalışanlarının hiçbir güvenlik önlemi alınmaksızın çalıştırılması aslında hiç ders alınmadığını gösteriyor. Üstelik hastalar da risk altında. İnşaata başlanmadan önce Enfeksiyon Kliniği’nde yatan hastaların taşınacağı söylenmişti ancak aktif hizmet vermeye devam ediyor. Hasta yakınları ve bizler, inşaat alanından geçerek buraya gitmeye çalışıyoruz. Bir dolu tabela var ama formalite icabı konmuş gibi. Son olarak hastanemizin bahçesinde bulunan onlarca ağacın kesildiğini gördük. Bu çok acı…” diyerek tepkisini gösterdi.

GÜNALP: “DENETİMLER SIKLAŞTI, TAKİPÇİSİYİZ”
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp, Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün denetimleri sırasında inşaat sahasındaki güvenliğin alındığının tespit edildiğini ancak çalışanların şikâyetlerini çok önemsediklerini belirtti. Medyada çıkan haberlerin ardından inşaat firmasının güvenlik önlemlerini arttırdığını, hafriyat çukurunun etrafına emniyet bantlarının çekildiğini ve Enfeksiyon Kliniği’nin boşaltılarak hastaların başka bir birime taşındığını söyleyen Günalp “Denetimleri sıklaştırdık, bu işin takipçisi olacağız.” dedi.
Taş Yapı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 24 saat çalışma izni aldığını ifade eden Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp, “Hastane sahası içerisinde inşaat için gece çalışmasına izin verilmemeliydi ama maalesef Bakanlık’tan izinleri var. Gürültü konusunda şikayet olursa Çevre Müdürlüğümüz de konuyla ilgilenecektir” şeklinde konuştu.
Öte yandan hastane çalışanları konuyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) temsilcileriyle biraraya gelerek inşaat sahasında güvenliğin arttırılması için mücadele yöntemlerini tartıştı. Hastane yönetimi de gerekli önlemlerin alınması için Taş Yapı yetkilileriyle görüştü.

ARŞİV