İnterneti kullanın ama dikkatli!

Kadıköy’de hizmet veren Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi, özellikle 40 yaş üstü bireylerin ve kadınların internet kullanımını arttırmak için yeni projeler hazırlıyor.

02 Şubat 2012 - 13:30

Kadıköy’de hizmet veren Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi, özellikle 40 yaş üstü bireylerin ve kadınların internet kullanımını arttırmak için yeni projeler hazırlıyor. Şube Başkanı Levent Karadağ, Türkiye'nin bilişim politikaları olmamasını eleştiriyor.

Gökçe UYGUN
Okurlarına, haberleriyle olduğu kadar köşe yazılarıyla da ufuk açan gazetemiz, gelecek sayılardan itibaren yeni bir köşeye daha ev sahipliği yapacak. Bahariye’de faaliyet gösteren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul Şubesi, sizleri bilişim ve bilgi teknolojilerine dair konularda aydınlatacak.
Biz de öncesinde TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karadağ ile Türkiye’deki bilişim sektörünü konuştuk. 1971’de Ankara’da kurulan TBD’nin bilişim, bilgisayar ve daha bir çok kelimeyi Türkçe’ye kazandıran dernek olduğunu anımsatan Karadağ, şu bilgileri verdi: “TBD, üniversitelere ilk kez bilgisayar doktorası konulmasını, ilk bilgisayar mühendisliği programının Hacettepe Üniversitesi’nde açılmasını sağladı. TBD 1976’dan beri, Türkiye’nin bilişime taşınması için çalışmalar yürütüyor, çeşitli kongreler düzenliyor. 1994’te kamu yararına çalışan dernek statüsüne geldi. Üyeleri ilk zamanlarda sadece bilişimcilerden oluşurken, son yıllarda-bilişimin sadece bir sektör olmaktan çıkıp yaşam tarzı haline gelmesiyle birlikte-artık herkes TBD’ye üye olmaya başladı. Şu an üye sayısı 14 bin.”
Karadağ, TBD’nin 1976’dan beri her yıl geniş katılımlı bilişim kurultayları düzenlediklerini, kamu bilgi işlem yöneticilerine seminerler verdiğini belirterek, “Her sene kamu için bilgi işlem projeleri üretiyor. E-devlet uygulamaları, Avrupa'da çeşitli ödüller kazandı. Bunda TBD'nin etkisi çok, zira kamu bilgi işlem yöneticilerinin yüzde 90'ı TBD üyesi. Devletle ortak çalışıyoruz. Çünkü bilişim çağı, ortak bir altyapıyı gerektiriyor. Artık tek bir TC kimlik numarası ile bir bireyin bilgileri tüm kurumlarda yer alıyor” dedi.
 
KADINLARA İNTERNET EĞİTİMİ
 1997’de kurulan TBD İstanbul Şubesi'nin 1999 yılından beri hep Kadıköy bölgesinde hizmet verdiğini anlatan Karadağ, 4 bin üyeye sahip oldukları bilgisini verdi. Karadağ, TBD İstanbul Şubesi bünyesindeki çalışma gruplarının projelerini şöyle özetledi: 
“Bilişim kentleri çalışma grubumuz iki yıldır 70-80 gönüllü uzmanla, kurumların iş süreçlerini bilişimle verimli hale getirmek amacıyla çalışıyor. Bilişim kentleri kılavuzu oluşturduk. Genç çalışma grubumuz üniversitelerle kariyer, staj uygulamaları yapıyor. Kadın bilişim çalışma grubumuz, 2002'de ev kadınlarına internet eğitimi verdi. Türkiye çapında 9 bin kadına ulaştık. Şimdi de çocukların net’i güvenli ve doğru kullanımı için ebeveynlerin bilgilenmesine yönelik eğitimler vereceğiz. Kadın bilişimci sayısının artmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda ev kadınlarının e- ticaret yapabilmeleri ve doktordan randevu, alışveriş gibi günlük işlerini netten halletmelerine yardımcı olacak eğitimler veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kozzy AVM'de ücretsiz bir seminer verdik, ilgi çok yoğundu. Kadıköy'de bunun gibi herkese açık ve ücretsiz seminerler vermeye devam edeceğiz. Kadınlara yönelik blog yazma, AB projelerine başvuru, video işleme gibi konulardaki kurslarımız da olacak. Bilişim alanında kariyer yapmak isteyenlere ve kariyerinde bilişimi kullanmak isteyenler için bir kariyer atölyesi düzenleyeceğiz.”
Karadağ, TBD İstanbul Şubesi olarak da her yıl düzenledikleri Bilişim Kongresi'nin son 2 yılki temasının “akıllı şehirler” olduğuna dikkat çekerek, “nternet teknolojilerinin şehirlerin yönetilmesindeki rolü giderek artıyor. Biz de Kadıköy Belediyesi ile de bu konuda ortak çalışma hazırlıkları içindeyiz” ifadesini kullandı.
 
‘TÜRKİYE'DE BİLİŞİM POLİTİKASI YOK’
 İnternet teknolojilerinin günümüzde artık hayatın her alanında olduğunun altını çizen TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karadağ, “Ticaret, eğitim, evlilik, eylemler... Artık her şey internetten, sosyal medyadan ilerliyor. Yeni yaşam platformumuz oldu..” yorumunu yaptı. Karadağ, dijital girişimciliğin geliştiğini, yeni dünyanın zenginlerinin artık internetin çıkardığı genç kişiler olduğunu anlatarak, “Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg kaç yaşında ki?!” diye sordu.
Türkiye'deki internet kullanımına ilişkin tespitlerini de paylaşan Karadağ, “Ülkemizde bilişim politikaları olmadığı için durum pek iç açıcı değil. Net kullanıcısı 35 milyonu geçti, sosyal medya kullanımında dünyada 3.-4. sıradayız. Ama bir de bu durumun arkasına bakmak gerek. İnterneti ne kadar etkin kullanıyoruz? Bazı kurumlar Hindistan’dan bilgisayar profesyonelleri çalıştırıyor. Niye? Çünkü Türkiye'de, iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik eleman yetiştirilmiyor” diye konuştu. Karadağ, Türkiye'de interneti iş amaçlı kullananların çok az olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “'Eski mantıkla ilerlemiyor ticaret. Ya işinize interneti katacaksınız aksi takdirde artık iş yapamasınız! İnternetin çok büyük faydaları var. Artık firmalar elemanlarını interneten seçiyor. Ama o noktada da şuna dikkat etmek gerek; interneti bilinçli kullanmak! Özellikle sosyal medyayı doğru kullanmak lazım. Çünkü oraya yazdığınız her şey kayırt altına alınıyor. Özetle elbette internette olmak gerek ama onu doğru kullanmalıyız... Ayrıca Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 80'i 40 yaş altı. Biz hızla 40 yaş üstü kesimi internet ile tanıştırmalıyız...”
 
BİLİŞİM KÖŞESİNDE NELER OKUYACAKSINIZ?
 İnterneti, sosyal medyayı nasıl güvenli olarak kullanabilirsiniz? İnternetten nasıl iş bulabilirsiniz? Çocuk yetiştirmede internetin rolü ve önemi nedir? Çocukların internet kullanımı nasıl olmalı? İnternetteki ticari fırsatlar neler? Güvenli internet alışverişi nasıl yapılabilir? Günlük yaşamınıza faydalı siteler neler?

 


ARŞİV