"İntihar değil cinayet"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ve ailesi, Kadıköy’de 4. katın penceresinden atılarak öldürüldüğü öne sürülen Fatma Duygu Özkan için adalet istedi

28 Ağustos 2023 - 23:37

Geçtiğimiz hafta 38 yaşındaki Fatma Duygu Özkan, Kadıköy Mühürdar Caddesi’nde 4 katlı bir apartmanın 4. katında pencereden düşerek hayatını kaybetti. Sokaktan geçen iki kişinin pencereden atıldığı yönündeki tanıklığı üzerine 41 yaşındaki Avukat Doğan C. G., Özkan’ı ittiği gerekçesi ile tutuklandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 20 Ağustos Pazar günü Özkan’ın öldürüldüğü apartmanın önünde basın açıklaması yaptı. Özkan'ın fotoğraflarını ve ‘İntihar değil cinayet’ pankartını taşıyan kadınlar, olayın üstünün örtülmemesini ve Doğan C. G.’nin hak ettiği cezayı almasını istedi.

“ARTIK HEPİMİZİN GÖZÜ PENCERELERDE”

Grup adına konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Yıllardır kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi yürütüyoruz. Her biri erkek şiddetiyle öldürülen kadın arkadaşlarımızın, aslında önlenebilir ölümlerle aramızdan ayrıldığını çok iyi biliyoruz. Durdurmak için neler yapılması gerektiğini çok iyi biliyoruz ve anlatıyoruz. Yetkililerin, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi için çok kez eylemler yaptık. Fakat son durumda görüyoruz ki maalesef gereği yerine getirilmiyor. Kadınlar için bir adalet sorunu yaşıyoruz. Kadınlar göz göre göre öldürülüyor fakat bununla ilgili önleyici tedbir kararları uygulanmıyor. Kadın cinayetleri azalmıyor. Bugün Fatma Duygu Özkan kardeşimiz için buradayız. Burada itildi Fatma Duygu, bu pencerenin altındayız biz. İtildiği yerin altında. Biz sadece burada değiliz. O açıdan şiddet faili erkekler duysun. Önce fail Avukat Doğan dedi ki, 'Kendi düştü, intihar etti' dedi. Durumu açıklığa kavuşturan ise görgü tanıkları oldu. Artık hepimizin gözü pencerelerde, balkonlarda. Bir kadının sesini duyduğumuzda, acaba biri şiddete mi uğruyor diye oraya dönüyor yüzümüz. Biz, cinayetlerin kurbanı olmak için hayata gelmiyoruz” ifadelerini kullandı.

ADALET İSTİYORUM”

Özkan'ın annesi Nursel Uyar ise şunları söyledi: "Konuşmakta ve ayakta durmakta zorlanıyorum ama ayaktayım, yıkılmadım, yıkılmayacağım. Hakkımızı sonuna kadar, kanımızın son damlasına kadar arayacağız. Kadın şiddetine ve kadın cinayetlerine dur demek için burada olan bütün halkımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Adalet istiyorum, artık dur diyelim, hakkımızı arayalım. Kadınsız bir dünya düşünülemez. Hepimiz bir anneden dünyaya geldik. Yalvarıyorum adaletimize. Gereken cezanın verilmesini istiyorum.”

NE OLMUŞTU?

Fatma Duygu Özkan, 14 Ağustos Pazartesi günü Kadıköy Mühürdar Caddesi’nde bulunan 4 katlı Yapı Apartmanı’nın dördüncü katında bulunan dairenin penceresinden düşerek hayatını kaybetmişti. Evde bulunan Bursa Barosu’na kayıtlı Avukat Doğan C.G., Özkan’ın kendisini aşağıya attığını söylemiş ancak görgü tanıklarının, ‘kadının bir erkek tarafından pencereden atıldığını’ söylemesi üzerine tutuklanmıştı.

Fatma Duygu Özkan’ın İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemleri sonrası, cenazesi yakınlarına teslim edildi ve İzmir’in Tire ilçesine götürüldü. Özkan, vasiyeti üzerine, 3 yıl önce akrabası tarafından 36 yaşında öldürüldüğü belirtilen ağabeyi Olgun Özkan’ın mezarının yanına defnedildi.


ARŞİV