Çipli kimliğe yoğun ilgi

Yılbaşında başlayan yeni kimlik kartı başvurularına Kadıköylüler soğuk havalara rağmen yoğun ilgi gösterdi

13 Ocak 2017 - 15:11

 Yeni çipli kimlik kartları için başvurular 2 Ocak itibariyle başladı. Başvuruların başlamasıyla birlikte çok sayıda vatandaş nüfus müdürlüklerine akın etti. Kadıköy’de de yeni kimliklere ilgiyoğun oldu. Kimlik kartlarını almak isteyenlerin sabahın erken saatlerinden itibaren Kadıköy Nüfus Müdürlüğü’nde yoğunluk oluşturduğu görülürken soğuk havalara rağmen semtte 10 Ocak itibariyle 2 bin 225 kişi yeni kimlikler için başvurdu. 16 senedir Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü görevini yürüten Nebahat Özdemir, gazetemize yeni kimlik kartlarının nasıl ve ne şekilde verileceği hakkında bilgi verdi.

KARTLAR KARGOYLA GELECEK

Kadıköy İlçe Nüfus Müdürü Nebahat Özdemir’in aktardığı bilgilere göre, yeni kimlik kartına sahip olmak isteyen vatandaşlar herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek çipli kimlik başvurularını yapabilecekler. Vatandaşlar isterse “Alo 199” kimlik randevu hattını arayarak, çağrı merkezi çalışanlarından, istedikleri nüfus müdürlüğü için kimlik başvuru randevusu alabildikleri gibi, “ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” adresinden de randevu alabilecek. Nüfus müdürlüğünde bulunan sıramatiklerden randevu alınsa da Özdemir’in aktardığına göre diğer yöntemlere nazaran bekleme süresi uzayabiliyor. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda engelli ve hasta vatandaşların başvuruları ise kısa zaman içinde “Gezici Kayıt Terminalleri” ile alınacak.

Özdemir yeni kartların hemen verilmediğini belirterek, “Eski kimlik kartları başvurudan hemen sonra müdürlüğümüzden temin edilebiliyordu. Fakat yeni kartların basımı Ankara’da yapıldığı için PTT kargoyla vatandaşların adresine postalanacak” dedi.

BİYOMETRİK FOTOĞRAFA DİKKAT

Özdemir’in aktardığına göre, ilk defa kimlik kartı başvurusunda bulunanlardan, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden herhangi birisi ile son 6 ay içinde çekilen biyometrik fotoğraf isteniyor.

Özdemir, biyometrik fotoğraf konusunda vatandaşı uyararak şunları söyledi: “Fotoğrafçılar Derneği tarafından fotoğrafçılara bildirildiği halde biyometrik fotoğraflarda bazı problemler çıkıyor. Biyometrik fotoğrafların, ICAO şartlarına uygun olması ve son 6 ay içerisinde çekilmesi gerekiyor. Bu kriterlere uymayan fotoğraflar için maalesef işlem yapamıyoruz.”

                                                      

YENİ KİMLİKLER 16 TL

Başvuru sırasında kişinin parmak izi de alınıyor. Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla şifrelerini ve şifrelerinin geçersiz olması durumunda lazım olacak PUK bilgilerini içeren zarf teslim edilirken, vatandaşlar kartlarını temin ettikten sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan KİOS cihazından şifrelerini değiştirebiliyor. 15 yaşından büyük çocukların başvuruları için nüfus müdürlüğüne gelmeleri gerekirken, 15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

Kimlik kartlarını yenileme ücreti 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlenirken, ödeme başvuru sırasında nakit olarak yapılacak.

“ACELE ETMEYİN”

Kadıköy İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde engelliler için de her şey düşünülmüş. Müdürlükte, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle yapılan engelli girişi bulunurken, giriş katında sadece engellilere hizmet veren bir masa da mevcut.

Yeni kimliklere geçmek için son tarihin 31 Aralık 2020 olmasına rağmen başvuruların daha ilk günlerde çok yoğun olduğunu söyleyen Özdemir şöyle devam etti: “Hava muhalefeti sebebiyle çok başvurunun olacağını beklemiyorduk. Ama beklentimizin çok üzerinde başvuru oldu. Okulların tatil olması da yoğun ilginin sebeplerinden biri. Aileler tatili değerlendirerek çocukları için başvuruda bulundu. Başvuru süresi 4 yıla yayılacak. İlgi yoğun olduğu için, müdürlükte bekleme süresi de uzun oluyor. Vatandaşın acele etmesine gerek yok”


ARŞİV