İrfan Değirmenci: 'Başımızı kuma gömmedik'

Gazeteci İrfan Değirmenci, “Yalan söylemediğimiz ve gerçekleri halka gösterdiğimiz için mutluyum” dedi

11 Şubat 2016 - 14:03
Aysel KILIÇ
Gazeteci ve “Kanal D Haber Günaydın” programının sunucusu İrfan Değirmenci, Erenköy Gönüllülerinin konuğu olarak Caddebostan Kültür Merkezi’ndeydi. Değirmenci, Kadıköylülerle gazetecilik anılarını paylaştı. Mesleğe ilk başladığı günden bugüne,  daima gerçeğin peşinde olduğunu ifade eden Değirmenci, “Gazetecilik benim için soru sormaktır. Biliyorsunuz ki soru soranların başına pek de iyi şeyler gelmiyor” dedi.
“SOKAKTAKİ GENÇLERİ SORDUK”
İrfan Değirmenci, gazeteciliğin günümüzde gittikçe zorlaştığını söyledi :  “Özellikle Gezi direnişi döneminden bu yana mesleğimizde zor bir süreçten geçiyoruz. Son üç yıl tam anlamıyla berbat geçti. Yayın yaptığımız yerin kapısına, camlarına dayananlar oldu. Çevik kuvvet polisleri, panzerler, TOMA’lar kapımıza kadar geldi. Üzerimizde algı operasyonları başlatıldı; bizi örgüt militanı gibi gösterenler oldu. Oysaki biz sadece haber yapan emekçileriz. En zor dönemlerde herkes kafasını kuma gömerken; biz sokaktaki gençlerin saçının neden çekildiğini, onların nereye götürüldüğünü sorduk. Yalan söylemediğimiz için, halka gerçekleri gösterdiğimiz için mutluyum.”
“GÖZÜNÜZÜ KAPATAMAZSINIZ”
Son zamanlarda canlı yayın programlarında yaşanan protestolara değinen Değirmenci:  “Toplumsal muhalefeti ekrana taşımadan sadece vur patlasın çal oynasın deyip vizyona çıkan filmleri, klipleri göstermiş olsanız bile, günü geldiğinde stüdyonuza telefonla bağlanıp bir söz söylemek isteyen ya da programınızda protesto için soyunmak isteyen bir kadın olabilir. O yüzden yayın yaptığınız toplumun gerçekliğinden, acısından kaçamazsınız, gözünüzü kulağınızı kapatıp olup bitenlere kayıtsız kalamazsınız” dedi.
“GAZETECİLER YANYANA DURMALI”
Değirmenci, haber programında ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ’ ettiği iddiasıyla hakkında açılan davaya ilişkin de konuştu: “Yayın yoluyla hakaret ettiğim iddia ediliyor ve 5 yıl 4 ay hapsim isteniyor. Ben bugüne kadar hiç kimseye hakaret etmedim” dedi. Gazetecilerin, yaptıkları haberler nedeniyle büyük hapis cezalarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Değirmenci, Can Dündar ve Erdem Gülü de unutmadı, “Gazeteciler baskılara karşı yan yana durmasını öğrenmeli” dedi.
İrfan Değirmenci’nin meslektaşı, çalışma arkadaşı Ertuğrul Albayrak da söyleşideydi.  Söyleşinin sonlarında söz alan Albayrak, Kadıköylülere arkadaşı İrfan Değirmenci’yi anlatırken, gazetecilik mesleğinin önemine de dikkat çekti.

 

ARŞİV