İş cinayetlerinde ölenler anıldı

Birleşik Taşımacılık Sendikası, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenleri Haydarpaşa Gar merdivenlerinde andı

30 Nisan 2015 - 12:06
Birleşik Taşımacılık Sendikası, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenleri Haydarpaşa Gar merdivenlerinde andı
 
Nilüfer AKÇAGÜNAY
Fotoğraflar: İrem AY
 

Dünyada her yıl iki milyondan fazla çalışanın iş kazaları ve meslek hastalığından yaşamını yitirmesi nedeniyle, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO tarafından “ Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” kabul edilen 28 Nisan’da Kadıköy’de eylem yapıldı.

Haydarpaşa Gar merdivenlerinde buluşan Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren meslektaşlarını andı. Sendika adına basın açıklamasını okuyan demiryolu emekçisi Tugay Kartal şunları söyledi: “Türkiye AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında açık ara öndedir. AB üyesi 27 ülke için ortalama ölümlü iş cinayeti oranı istihdam edilen 100 bin kişi başına 2,1 iken, Türkiye’de bu oran 14,3’tür. Yani yaklaşık 7 kat fazladır. Bu da Türkiye’nin ILO’nun iş sağlığı ve güvenliğine yönelik sözleşme maddelerini yerine getirmediği ve uygulamadığının bir kanıtıdır.”
Kartal, ölüm ve yaralanmalı kazaların yanı sıra işyerlerinde maruz kalınan tehlikeli kalıntılar yoluyla çalışanların yaşamlarında anlık olmanın ötesinde zamana yayılan olumsuzluklar yaşandığına da dikkat çekerek “İş yerlerinde maruz kalınan tehlikeli kalıntıların temizlenmesi iş sağlığı ve güvenliğinin önemli bir parçasıdır ve tüm sektörlerde olduğu gibi ulaştırma sektörü açısından da önemli bir meseledir.” dedi.
Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Bizler çalıştığımız işyerlerinde gerekli düzenlemelerini yapılması ve bu düzenlemelerin eksiksiz olarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz. İlgili kanun ve yönetmeliklerin belirlemiş olduğu kuralları uygulamayan kurum ve yöneticilerni buradan bir kez daha uyarıyor ve iş kazalarında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.”

ARŞİV