İşçiler Saraçhane'de buluştu

DİSK’in Saraçhane Meydanı’nda düzenlediği işçi buluşmasında konuşan Arzu Çerkezoğlu, “Gelirde adalet istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Türkiye'nin bir asgari ücret ülkesi olmaktan kurtulmasını ve vergide adalet istiyoruz” dedi

26 Eylül 2024 - 11:01

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) “gelirde adalet, vergide adalet” talebiyle başlattığı eylemler sürüyor. DİSK, 25 Eylül Çarşamba günü "Gelirde, Vergide, Ülkede Adalet İstiyoruz! Artık Yeter! Geçinemiyoruz" sloganıyla İstanbul Saraçhane Parkı'nda “Büyük İşçi Buluşması” gerçekleştirdi. İşçi buluşmasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İki yılı aşkın bir süredir birçok şehirde eylem düzenlendiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Bu yaşadığımız kara tablo, işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, bunların hiçbiri tesadüf değil. Ülkeyi yöneten iktidarın o sürekli değişen maliye bakanlarının beceriksizliği de değil. Bu yaşadığımız kara tablonun nedeni bu ülkeye 22 yıldır yöneten AKP hükümetlerinin tercihlerinin sonucudur. İki yılı aşkın bir süredir meydanlardan yükselen bu sesi duymayanlar bu politikalarda ısrar ediyorlar. Her gün bizi daha fazla yoksullaştıran, sürekli yoksuldan alıp zengine, işçiden alıp patrona veren bu düzenin çarklarını daha hızlı çevirmek için uğraşıyorlar. Geçtiğimiz günlerde orta vadeli programı açıkladılar. Ne var orta vadeli programda? Hükümetin önümüzdeki üç yıllık hedefleri var orada. Daha yüksek enflasyon var. Daha düşük büyüme var. Yani çocuklarımızın daha fazla işsiz kalması var. Yüksek enflasyon karşısında daha da düşen ücretler var.”

“BU TUZAĞI TANIYORUZ”

Orta Vadeli Program ile sosyal güvenliğe ayrılan payın da azaltılacağını vurgulayan Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Yani emekli olmak daha da zorlaşacak. Emeklilikteki bütün mağduriyetler devam edecek. Ucube bir sistem uydurdular ya hazineden tamamlama diye, o ucube sistemle milyonlarca emekliyi 12 bin 500 liraya mahkûm edeceğiz diyorlar. Orta vadeli programda emekli aylıkları o kadar düştü ki ikinci emekli aylığı aldatmacası adı altında tamamlayıcı emeklilik sigortası var. Bu ne demek çok iyi biliyoruz. Bu tuzağı ilk defa koymadılar önümüze. Biz tanıyoruz bu tuzağı. Tamamlayıcı emeklilik sistemleri adı altında işçi sınıfının 90 yıllık kazanılmış hakkını, kırmızı çizgimizi, son kalemizi yani kıdem tazminatımızı ortadan kaldırmak var. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Asla aklınızdan bile geçirmeyin. Ölmek var, dönmek yok, tazminatı vermek yok.”

ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İSTİYORUZ

“Türkiye'nin bir asgari ücret ülkesi olmaktan kurtulmasını istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz" diyen Çerkezoğlu, “Anayasa’nın 73. Maddesinde yazdığı gibi az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi istiyoruz. Bununla ilgili kanun teklifini de Meclis’e verdik. Meclis’ten oy birliğiyle geçsin istiyoruz. Bir de tutturmuşlar enflasyonun nedeni ücretler diye. Koca bir yalan arkadaşlar, koca bir yalan. Bu ülkede enflasyonun nedeni üretimden kopmuş olmak.  Ocaktan beri ücretlerimiz artmadı. Enflasyon düştü mü arkadaşlar? Çarşıda, pazarda, enflasyonun düştüğünü gören var mı? O zaman bu kocaman yalanın arkasından bizi yoksulluğa mahkûm eden bu politikaları asla teslim almayacağız. ‘Asgari ücrete zam yapmam, nasıl olsa seçim yok emeklileri 12 bin 500 liraya mahkûm ederim. Nasıl olsa seçim yok. Sermayenin istediği her şeyi tıkır tıkır hayata geçirelim diyenlere’ buradan sesleniyoruz. Seçim burada arkadaşlar, seçim burada. Seçim bu meydanda. Seçim her gün daha gün ağarmadan evinden çıkıp işe giden, gece gündüz çalışan, yaşama, şansı bile olmadan çalışan milyonların evine ekmek götürememesinde seçim.”

Taleplerinin son derece açık ve net olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Gelirde adalet istiyoruz. Ürettiğimiz değerden payımızı hakça almak istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Türkiye'nin bir asgari ücret ülkesi olmaktan kurtulmasını ve vergide adalet istiyoruz” dedi.

 

 

 

Etiketler; disk işçi

ARŞİV