"Isias Otel'in depremdeki yıkılış şekli, kum dolu kovayı ters çevirmişsiniz gibi"

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yüzlerce insanın ölümüne neden olan Ebrar Sitesi ile Isias Otel'e ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Rapor hakkında bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “Isias Otel'in yıkılış şekli, kum dolu kovayı ters çevirmek gibi” dedi

12 Kasım 2023 - 13:43

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşleri Daire Başkanlığı öğretim üyelerinden oluşan uzman heyet, yıkılan 500'e yakın binadan topladıkları numuneleri inceledi.  İncelemeler kapsamında çok sayıda yurttaşa mezar olan Ebrar Sitesi ile Isias Otel'e ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Haber ajanslarına  açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “Isias Otel'in yıkılış şekli, kum dolu kovayı ters çevirmek gibi” dedi.

4 BİN DAVA DOSYASI

7 ayda 4 bin dava dosyasını incelediklerini belirten Altunışık şunları söyledi: “Bir ekip, bir haftada ancak bir dosyaya yapabiliyor çünkü yıkılan bir binada bazen onlarca, yüzlerce can kaybı meydana gelmiş olabiliyor. Çuvallarca veri, kağıt, dosya, video, tutanak ve kanıtlar bulunmakta. Geniş bir ekiple hassas şekilde çalışarak, suçlu varsa binanın yıkılmasına neden olan parametreleri belirli başlıklarla ortaya koyuyor, binanın ruhsat tarihi, yapı kullanma izni, yapı denetim belgeleri, zemin ve malzeme özellikleri, projesinin yapıldığı yılda yürürlükteki yönetmeliğe uygunluğuna kadar tüm detaylarıyla ele alıyoruz. Ayrıca bina yıkıldıktan sonra binanın başında inceleme yapıp bilirkişi raporu tutanların dosyalarını inceleyip, genel kanaat oluşturmaya çalışıyoruz.”

"ISİAS PROJESİ YÖNETMELİĞE GÖRE KONTROL EDİLMEMİŞ"

Adıyaman'daki İsias Otel ve Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi'ne ait bilirkişi dosyalarındaki raporların tamamlanarak Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiğini söyleyen Altunışık Isias Otel’in önce konut binası olarak projelendirildiğini belirtti. “Kaba inşaatı bittikten sonra bir süre binanın inşaatına ara veriliyor, sonra da otele çevriliyor. Fakat bu geçen sürede yönetmelik değişiyor. İlk ruhsat aldığındaki tabi olduğu yönetmelikle, otele çevrilip, şekli değişip üzerine kat çıkıldığı tarihteki tabi olduğu yönetmelik farklı. Binanın projeleri değişen yönetmeliğe göre kontrol edilmemiş. O zaman kontrol edilseydi belki de daha güzel sonuçlarla karşılaşabilirdik. Karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Resmine baktığınız zaman görüyorsunuz, bir kovanın içerisine kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi. Binanın yıkılış şeklinin, kovayı kaldırdıktan sonra kumun yayılış şekli gibi olduğunu görebiliyorsuz” dedi.

"KAROT DAYANIMLARI YETERLİ DEĞİL"

Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi için hazırladıkları rapor hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Altunışık, "Tek bina değil, yaklaşık 20 bloktan oluşan bir site, bir kampüs gibi düşünün. Ebrar Sitesi'nde gözlemlenen hasarlar 20 blok için de hemen hemen aynı. Karot dayanımları temel için yeterlilik sağlarken üst yapı için yeterli dayanımda değil. İmalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancaların uygulanırken projeye uyulmamış, büyük eksiklikler olduğu ortaya çıktı. Bu da binanın ana yıkılma nedenleri arasında" diye konuştu.

RÖNESANS RAPORU HAZIRLANIYOR

Hatay'da yüzlerce insanın ölümüne neden olan Rönesans Rezidans binasının raporunu tamamlamaya çalıştıklarını aktaran Prof. Dr. Altunışık, “Çok önemli bir bina olduğu için çok hassas davranmaya çalışıyoruz. 3 bloklu bir bina. Hem temelinde hem üst yapısında derz var ve binaların 3'ü de belirgin bir kattan kırılıp arkaya doğru düşmüş. Aynı 3 blok da aynı hasar mekanizmasına sahip. Yaptığımız incelemelerde malzeme özelliği ile uygulanmasında bazı problemler olduğu belirtiliyor ama bilirkişi raporlarıyla bize gelen resimler arasında bir değerlendirme yapıp net kanaatimizi bildirmek istiyoruz. Umarım depremin 1'inci yılı dolmadan üzerimizdeki bütün dosyalarımızı Cumhuriyet Başsavcılığımıza teslim etmiş olacağız” dedi.

 

Kaynak:DHA


ARŞİV