İşçiler 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamakta kararlı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs kutlamalarını Taksim Meydanı’nda yapma kararı aldı

24 Nisan 2014 - 13:20

Semra ÇELEBİ
 
Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşırken, 1 Mayıs Meydanı olarak bilinen Taksim Meydanı’na uygulanan yasak gerginliği arttırıyor.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın katıldığı basın toplantısında sendikalar, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını açıkladı.
DİSK Başkanı Kani Beko, “Biz bu ülkenin değerlerini yaratanlar, işçiler, kamu emekçileri, hekimler, mimarlar, mühendisler 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağımızı ilan etmek için buradayız” dedi. Beko, 1 Mayıs çağrısını “Dileriz 1 Mayıs günü, geçmişte yaşanan 1 Mayıs’larda olduğu gibi sıkıyönetim ilan edilmez. İşçiler özgür iradeleriyle birlik, mücadele, dayanışma günlerini taksim alanında yerine getirirler” diye konuştu.
1 Mayısı Kadıköy’de kutlama kararı alan Türk-İş’e de çağrıda bulunan Beko, “Gelsinler bir arada olalım” dedi.
Türk-İş Başkanlar Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “2014 yılı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün merkezi kutlamasının İstanbul Kadıköy Meydanı’nda ve ayrıca tüm illerde Türk-İş öncülüğünde ve girişimiyle yapılmasını kararlaştırmıştır.” denildi.

BAŞBAKAN: BU SENE KADIKÖY SON!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan Salı günü Meclis grup toplantısında 1 Mayıs tartışmalarına değindi. Taksim'de kutlama yaptırmayacaklarını tekrar eden Başbakan Kadıköy için son kez izin verdiklerini açıkladı.
Erdoğan: “Tüm sendikalara, STK’lara sesleniyorum. İstanbul’da miting yapılacak yerler bellidir. 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen yasaların izin verdiği yerde kutlamasını yapar, mani yok. Bir Yenikapı özel hazırlanmış alandır, miting alanıdır. 750 bin metrekaredir istediğin gibi kullan. Burası bana ufak geliyor diyorsa. O zaman Maltepe 1.250 bin km’lik alan var orada da yapabilirsin. Bu sene son olarak Kadıköy miting alanı olarak müsaade edildi. Bundan sonra Kadıköy’de de miting yapılmayacak. Tekrar söylüyorum. Taksim’den ümidinizi kesin. Buyrun Yenikapı, Maltepe buyrun. Devletle bir gerilime lütfen girmeyin.” şeklinde konuştu.
Başbakan haftasonu yaptığı konuşmada ne Taksim’de ne de Kadıköy’de mitinge izin vermeyeceklerini söylemişti. Başbakanın haftasonu yaptığı açıklamanın ardından 21 Nisan Pazartesi günü Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde basın açıklaması yapmak isteyen DİSK’lilere polis biber gazıyla müdahale etmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.


ARŞİV