Türkiye'de işsizlik alarm veriyor. 2025 yılının ilk altı ayında Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 185 bin kişiye ulaştı. Ekonomik krizle birlikte artan hayat pahalılığı ve istihdam olanaklarının daralması, işsizliği yapısal bir sorun haline getirmiş durumda. En dikkat çekici olan ise bu işsizler ordusunun çoğunluğunu gençlerin, kadınların ve emeklilerin oluşturması.
Haziran itibarıyla İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin 1 milyon 108 binini kadınlar, 1 milyon 77 binini erkekler oluşturdu. Kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 10’unu ifade eden 209 bin kişi bir yıldan uzun süredir iş arıyor. Verilere göre 60 yaş ve üzeri 28 bin kişi iş kuyruğunda. Uzun süreli her 100 işsizin 58’i kadın. İŞKUR’a kayıtlı 100 kişinin 41’i ise genç işsizler.
GENÇLERDE UMUTSUZLUK ARTIYOR
İşsizlik, gençler için sadece ekonomik değil, aynı zamanda psikolojik bir sorun haline gelmiş durumda. Umutsuzluk, gelecek kaygısı ve yurt dışına göç etme isteği, bu kesimde hızla yayılıyor. İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yüzde 41’i, yani yaklaşık 900 bini 15–29 yaş arası gençlerden oluşuyor. Üniversite mezunu ya da lise sonrası iş arayan bu gençlerin büyük kısmı, uzun süredir herhangi bir işe yerleşememiş durumda. Yaklaşık 80 bin genç, bir yıldan uzun süredir aradığı işi bulamadı.
KADINLAR UZUN SÜRE İŞSİZ KALIYOR
Kadın işsizliğindeki yüksek oran, işgücü piyasasında devam eden toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha ortaya koydu. İşgücü piyasasında erkeklere göre dezavantajlı durumdaki kadınların iş arama süreleri de uzuyor. Erkek işsizlerin yüzde 8’i bir yıldan uzun süredir iş ararken kadın işsizlerde bu oran yüzde 11 seviyesinde bulunuyor. İŞKUR’a göre, Haziran 2025 itibarıyla kayıtlı işsizlerin 1 milyon 108 binini, yani yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor.
EMEKLİLER YENİDEN İŞ ARIYOR
Emekli olduktan sonra iş aramaya başlayanların sayısı da her geçen yıl artıyor. Düşük emekli aylıkları nedeniyle geçimini sağlayamayan yaşlı vatandaşlar da işgücü piyasasında yeniden yer arıyor. 60 yaş ve üzerindeki 28 bin kişi İŞKUR'a iş aramak için kayıt yaptırdı. Bu sayı, 2024'ün aynı döneminde 27 bin idi. İşe yerleştirilen 60 yaş üstü bireylerin sayısı da dikkat çekici biçimde arttı. Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 6 bin 834 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmişken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 9 bin 442'ye yükseldi.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE ULAŞMAK ZORLAŞTI
İşsiz kalan vatandaşlar, sosyal güvenlik sisteminden destek alma konusunda da ciddi sorunlar yaşıyor. Yılın ilk 6 ayında 717 bin 149 kişi işsizlik ödeneğine başvuruda bulundu. Ancak bu kişilerin yalnızca yüzde 48'i, yani 343 bin 563 kişi işsizlik maaşı almaya hak kazandı. İşsizlik ödeneği başvurusunda bulunan 60 yaş ve üzeri 4 bin 847 kişiden ise sadece 2 bin 792'si bu haktan yararlanabildi. Bu da işsiz kalanların büyük bölümünün sosyal güvenlik ağı dışında kaldığını ve herhangi bir destekten faydalanamadığını gösteriyor.