İstanbul imar planı sizlere ömür

Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Yıldız, İstanbul için büyük önem taşıyan ‘İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın delik deşik edilerek, tarihe karıştığını söyledi.

22 Ağustos 2012 - 15:30

İstanbul için hayati önem olan ve yüzlerce uzmanın çalıştığı “İstanbul Çevre Düzeni Planı” tarih oldu iddiasında bulunan CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yüksek Mimar Mehmet Yıldız, İBB Meclisinde konuştu.
CHP Beşiktaş ve İBB Meclis Üyesi Yüksek Mimar Mehmet Yıldız, İBB 2012 yılı Ağustos ayı toplantılarının 15 Ağustos 2012 Çarşamba günkü birleşimde gündem dışı gerçekleştirdiği konuşmada, İstanbul’un 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın delik deşik edildiğini söyledi. “Yüzlerce uzmanla çalışılıp, İstanbul’un 2023 hedeflerine göre hazırlandı diye, bu Meclis’e sunduğunuz Çevre Düzeni Planı, iktidarı ve muhalefeti ile desteklenmiş; oy birliği ile kabul edilip, yürürlüğe girmişti” diyen Yıldız, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:
“2006 yılında onaylanan bu Plan’ın 2023 yılı için; İstanbul Metropoliten Alanı için öngördüğü nüfusun 16 milyon kişi olduğunu biliyorsunuz. 2023 yılı için İstanbul nüfusu 16 milyon kişi. Bu nüfus gerçekçi mi? Hayır. Ama konumuz bu değil. Onayladığınız plan çoktan tarih oldu ama bu konuda söylenecek şeyler var. O günden bu güne uzanan süreçte anlaşıldı ki: O plan, uygulanmak için değil, delik deşik edilmek için yapılmış. Planı delen ve değiştiren de, o planı yapan irade yani sizler değilsiniz. Plan önce tepeden delindi. Helikopterle. 3. Köprüye yer bulunarak açıldı ilk delik. Zamanla Bakanlıklar işin içine girdi. Onlar da Plana çentikler atıyor. Planı yapan sizler hep suskun kaldınız. Planı savunamadınız. Plana sahip çıkamadınız. İstanbul’un 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı delik deşik edilmiştir. Bir şey bir defa delinmeye görsün: Arkası gelir.”
Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’un en değerli bölgelerini SİT Alanı, Dönüşüm Alanı, Yenileme Alanı diye yetkisine aldığını da vurgulayan Mehmet Yıldız, “Bu alanlarda plan yapılırken ‘Yasalara uyulmaz’ diye iktidarınız yasa çıkardı. Yasalara uymayacağı Kanun Maddesi olan Bakanlık, senin yaptığın Çevre Düzeni Planına neden uysun? Artık İstanbul’un Çevre Düzeni Planı çöpe atmıştır. Allah rahmet eylesin. İstanbul’da sadece Çevre Düzeni Planı Ölmemiştir. Planlama kavramı da öldürülmüştür. Planlama ilkeleri, yasa ve yönetmelikler bir tarafa atılmış, imar kararlarında keyfilik, çoğunluk dayatması bu meclisin rutini olmuştur. Muhalefetimize rağmen sizler, yanlışa devam edebilirsiniz.  İstanbul halkının, imar yağmasına ilgisizliği sizi cesaretlendirebilir. Hatta, popülist söylemler ve projeler halkın ilgisini partinize çekebilir. ‘Seçimlerde halk bize oy verdi, yanlış yaparsak hesabı halka veririz’ klasik savunmanız, sizi rahatlatabilir. Ancak İmar Yağması ile İstanbul’a yüklediğiniz sorunların, kötülüklerin ağırlığını, hem omuzlarınızda, hem vicdanlarınızda taşıyacağınıza inanıyoruz” dedi.
 


ARŞİV