İstanbul ormanlarının sorunları konuşuldu

İstanbul ormanlarının sorunları ve çözüm önerileri konulu sempozyum, Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

18 Aralık 2013 - 10:34
İstanbul ormanlarının sorunları ve çözüm önerileri konulu sempozyum, Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
  
Harika Şebnem KARABIYIK
 
Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi tarafından düzenlenen “İstanbul Ormanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri” sempozyumu, 5-6 Aralık tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyuma Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı İsmail Başoğlu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Orman Mühendisleri Odası Şube Başkanı Yüksel Yüksel, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü teknik personeli, TOD Marmara Şubesi temsilcileri, Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı İsmail Başoğlu, ormanlarda çok fazla izin talebi olduğunu, kamu yararı açısından her tür başvuruya olumlu yanıt verilmesinin doğru olmadığını vurguladı ve “Bu sempozyumda İstanbul ormanlarının geleceği açısından neler yapacağımızı konuşmamız lazım” diye konuştu.
İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere ise konuşmasında başta Belgrad Ormanı olmak üzere İstanbul ormanlarının sanılanın aksine çok iyi korunduğunu, alan olarak bir daralma olmadığını öne sürdü. Mete, son yıllarda orman teşkilatının yaptığı ağaçlandırmalar ile orman alanının arttığını söyledi ve “İstanbul ormanlarının geleceği gibi hayati konular hakkında görüşlerimizi ortaya koymak ve tartışma ortamı oluşturmak adına bu toplantıyı faydalı buluyoruz. Biz istişareye önem veriyoruz, bu ormanlar hepimizindir, birlikte koruyacağız, ayrıca bizim düsturumuz şudur ki ormanlar bize atalarımızdan miras değil torunlarımızın emanetidir. Bu emaneti en iyi şekilde gelecek kuşaklara bırakmak asli vazifemizdir” dedi.
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel de konuşmasında İstanbul ormanlarının muhafazası için Orman Mühendisleri Odası, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde aynı amaca yönelik olarak çalıştıklarını belirterek, İstanbul’un kuzey ormanlarının çok önemli olduğunu, bu ormanların ve buralarda yaşayan canlıların yani var olan ekosistemin bir bütün olarak korunması gerektiğinin altını çizdi.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik ise “İstanbul ormanlarının sorunları teknik ve bilimsel olarak ele alınıp sorunlara çözüm üretileceği bu sempozyumun bildirimleri ormancılık uygulamalarına ve çalışmalarına ışık tutacaktır” şeklinde konuştu.
Sempozyum, Prof. Dr. Meral Avcı, Prof. Dr. Alper H. Çolak, orman yüksek mühendise ve kamu yönetimi uzmanı Abbas Şahin’in sunumları ile sorulu cevaplı olarak devam etti.

ARŞİV