İstanbul otobüslerinde kara kutu dönemi

İstanbul'daki belediye otobüslerine görüntülü kayıt sistemi geliyor. Otobüs içinde ve dışında 5 gün korunacak şekilde kayıt yapılacak.

02 Ekim 2013 - 11:30
İstanbul'daki belediye otobüslerine görüntülü kayıt sistemi geliyor. Otobüs içinde ve dışında 5 gün korunacak şekilde kayıt  yapılacak. Kayıtlar şikâyet üzerine gerekli emniyet birimleri tarafından incelenebilecek.
 
İETT’ye 1705 yeni otobüs alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bunlardan 758 tanesini önümüzdeki haftalarda devreye sokacak. Otobüsler içerisinde hem içeriyi hem dışarıyı kayıt altına alan kara kutu gibi sistemin olacağını söyleyen Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Otobüs içinde ve dışında ne varsa 5 gün kayıt altına alıyor. Bir olay cereyan ederse o otobüsün iç kayıtları da şikâyet üzerine gerekli emniyet birimleri tarafından incelenebilecek bir sistem kuruldu. Daha güvenli bir yolculuk yapılabilsin diye” şeklinde konuştu.
Uygulamanın güvenlik amacıyla başlatıldığını savunan Topbaş, “Otobüslerdeki karakutu uygulamasından kasıt güvenlik kamerasıdır. Kamera sadece görüntü alıyor, ses kaydı yapılmıyor. Molotoflu saldırı, yankesicilik, taciz ve trafik kazası gibi durumlarda savcılığın talebi olursa, görüntüler ilgili emniyet birimlerine veriliyor” diye konuştu.  
 
‘YASA DIŞI DİNLEMENİN YOLU MU AÇILIYOR?’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Otobüslerde yapılacak kayıtlar yasa dışı dinleme uygulamasının yeni bir versiyonu mu?” diye sordu.
Tanrıkulu, “Uygulamanın hukuki bir dayanağı olup olmadığını, şu ana kadar benzer uygulamaların, hangi toplu taşıma araçlarında uygulandığı” sorularına da yanıt istedi. 
CHP'li Tanrıkulu, önergesinde; “Karada, havada, sokakta ve tüm kamusal alanlarda yurttaşları takip altına alma ihtiyacı nasıl bir güvenlik ihtiyacının ürünüdür?” sorusuna da yer verdi.

ARŞİV