İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve ardından gözaltına alınıp tutuklanmasıyla ülke genelinde başlayan protestolarda gözaltına alınan yurttaşların yaşadığı kötü muamele ve işkence iddialarına yönelik İstanbul Tabip Odası'ndan açıklama yaptı.
İstanbul Tabip Odası, güvenlik güçlerinin özellikle gençlere yönelik artan şiddetinin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, hekimlere önemli hatırlatmalarda bulundu.
“İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR”
Açıklamada, işkencenin Türk Ceza Kanunu'nun 94. maddesine göre zaman aşımı olmayan bir suç olduğu ve faillerinin üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerektiği hatırlatıldı. İşkence mağdurlarının tespitinde hekim raporlarının büyük önem taşıdığı belirtilirken, hekimlere İstanbul Protokolü çerçevesinde dikkat etmeleri gereken noktalar hatırlatıldı.
HEKİMLERE ÖNEMLİ UYARILAR
“Muayenelerde görev alan meslektaşlarımıza İstanbul Protokolünü esas alarak aşağıdaki uyarılara azami dikkat göstermesini hatırlatıyoruz” denilen açıklamada nelere dikkat edilmesi gerektiği şöyle sıralandı:
1- Gözaltı muayeneleri sağlık kurumlarında yapılır. Karakollar, emniyet müdürlükleri, gözaltı merkezleri gibi yerlerde gözaltı muayenesi yapmanız konusundaki sözlü ya da yazılı görevlendirmeler kanun dışı emir niteliğinde olup kesinlikle kabul etmeyiniz.
2- Muayene sırasında emniyet güçlerinin muayene odasında bulunması ve kelepçeli muayene kesinlikle kabul edilemez. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda emniyet görevlilerinden kelepçeyi çözmesini ve odayı terk etmesini isteyiniz, kabul etmediği takdirde idari yetkilinize bilgi vererek tutanak tutunuz.
3- Muayenede mutlaka ayrıntılı olarak anamnez alınız, kişinin bütün vücudunu ayrıntılı olarak muayene ediniz, saptadığınız bütün bulguları raporunuza geçiriniz ve fotoğraflayınız.
4- Raporunuzu bir an önce hazırlayıp teslim etmek konusundaki baskıları kabul etmeyiniz; gerekli gördüğünüz bütün konsültasyonları mutlaka isteyip sonucunu bekleyiniz.
5- Hekimlik baskı altında yapılamaz. Görev yaptığınız ortamda kendinizi herhangi bir şekilde baskı altında hissettiğinizde idari sorumlunuza bilgi vererek görev yerinizi hızla terk edebileceğinizi unutmayınız.
Muayeneler sırasında, her ne mazeretle olursa olsun, belirtilen kurallara uyulmadığı taktirde Tabip Odası tarafından ilgili hekimlere yasal işlem başlatılacağının hatırlatıldığı açıklama “İstanbul Tabip Odası olarak biz hiçbir hekimin yaşanmış bir insanlık suçunu yasak olduğu için değil, hekimlik değerleri gereği belgeleme sorumluluğundan kaçmayacağına dair inancımızın tam olduğunu ifade etmek isteriz.
İstanbul Tabip Odası işkencenin karşısında olup meslektaşlarımızın yaşayacağı her türlü sorunda elinden gelen her türlü çabayı fedakârca göstermeye hazır olduğunun bilinmesini isteriz.
Bu konuyla ilgili bir sorunla karşılaştığınızda aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak mutlaka meslek örgütünüz İstanbul Tabip Odası’na haber veriniz.” denildi.