İstanbul'da 1126 kamu binası depreme hazır

Kadıköy’de okullar, sağlık kurumları ve sosyal hizmet binaları da depreme hazırlık kapsamında yeniden yapıldı veya güçlendirildi

16 Ekim 2015 - 09:42
Mustafa SÜRMELİ
İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlamak amacıyla oluşturulan “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” (İSMEP) kapsamında 9 yılda okul, hastane, sağlık ocağı, yurt, idari ve sosyal hizmet binası olmak üzere toplam 900 kamu binası güçlendirme ve onarımdan geçti, 226 bina da yeniden yapıldı.
Depreme hazırlık kapsamında Kadıköy’de de kamu binalarında güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları gerçekleştirildi.
Bostancı Atatürk İlköğretim Okulu, Kaptan Hasanpaşa İlköğretim Okulu, Şenesenevler Lisesi, Erenköy İlköğretim Okulu, Göztepe İhsan Kurşunoğlu Lisesi, Nevzat Ayasbeyoğlu İlköğretim Okulu, 60. Yıl Anadolu İlköğretim Okulu yıkılarak yeniden yapımı tamamlandı. Atatürk Fen Lisesi’nin de yıkımı gerçekleştirildi.
General Ali Rıza Ersin Lisesi, Melahat Şefizade İlköğretim Okulu, Semiha Şakir İlköğretim Okulu, Mehmet Beyazıt Anadolu S.M.L., İbrahim Öktem İlkokulu, yıkım ve yeniden yapım çalışması devam eden, yapılması planlanan okullar arasında.

GÜÇLENDİRME YAPILDI
Güçlendirme ve onarım inşaatı tamamlanan okullar ise şöyle: 23 Nisan Zehra Hanım İlköğretim Okulu, İlhami Ertem İlköğretim Okulu, Münevver Şefik Fergar İlköğretim Okulu, Nihat Işık İlköğretim Okulu, Fenerbahçe Lisesi, Hayrullah Kefoğlu Lisesi, İkbaliye İlköğretim Okulu, İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu, İntaş Lisesi, Kadıköy Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi, Şöhret Kurşunluoğlu İlköğretim Okulu ve İş Okulu, Cemal Diker İlköğretim Okulu, Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu, 30 Ağustos İlköğretim Okulu, Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu, Kadıköy Ana. T.M.L., Kazım Karabekir İlköğretim Okulu, Moda İlköğretim Okulu, 50. Yıl Cumhuriyet F. Tümer İlköğretim Okulu, Ahmet Sani Gezici Lisesi, Zihnipaşa İlköğretim Okulu, Melih İsfendiyar İlköğretim Okulu, Göztepe Etüt İlköğretim Okulu, Bahariye İlköğretim Okulu, Zühtüpaşa Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulu, Yeşilbahar İlköğretim Okulu, Kalamış İlköğretim Okulu, Hakkı Değer İlköğretim Okulu, Mustafa Aykın İlköğretim Okulu, Mehmet Akif İlköğretim Okulu, 50. Yıl Tahran Lisesi, M. Mihriban Boysan İlköğretim Okulu, Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi.

HASTANELER UNUTULMADI
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıkılıp yeniden yapılıyor. Yeldeğirmeni Semt Polikliniği ile Merdivenköy Sağlık Ocağı’nın ise bina güçlendirmesi yapıldı. M.Ü. Özmen Aktar Kız Yurdu ise güçlendirilen sosyal hizmet binaları ve yurtlar arasında.
Yapılan çalışmalar kapsamında Kadıköy'de de yaklaşık 50 bina olası depreme karşı güçlendirildi.


İSTANBUL’DA DEPREME HAZIRLIK
2006’dan bu yana 726 okul, 35 hastane, 59 sağlık ocağı ve poliklinik, 39 idari bina, 25 yurt binası, 16 sosyal hizmet binası olmak üzere 900 kamu binası güçlendirme ve onarımdan geçti. 46 okul ve 7 hastanenin güçlendirme ve onarımı ise devam ediyor. Projeyle 197 okul, 2 hastane, 2 sağlık ocağı ve poliklinik, 9 idari bina, 10 yurt, 6 sosyal hizmet binası olmak üzere 226 kamu kurumu da yeniden yapıldı. 21 okul, 4 hastane ve 2 idari binanın ise yeniden yapımı sürerken, 28 okul ve 1 yurt binası da ihale aşamasında bulunuyor. Projeyle 866'sı okul olmak üzere bin 61 kamu binasında güçlendirme ve onarım hedeflendi. Son bir yılda 47 okul, 29 hastane ve 5 yurt binası güçlendirme ve onarımdan geçti. Yine son bir yılda 20 okul, 4 hastane, 3 idari bina ve 15 yurt yapıldı.

 

ARŞİV