İstanbul'da erguvan vakti

İstanbul’u erguvan pembesi sardı. Baharın müjdeleyicisi erguvanlar açtı, İstanbul Boğazı’nın az biraz yeşil kalan yamaçları erguvan pembesiyle kaplandı

24 Nisan 2015 - 09:49

MUSTAFA SÜRMELİ
Bahar gelince açan pembe çiçekleriyle İstanbul’un simgelerinden olan erguvan; sıcağı, özellikle güneye bakan yamaçları seven bir bitki. Latincede “cercis siliquastrum” adı verilen erguvan, pembenin farklı tonlarına sahip renkleriyle baharın geldiğinin de müjdecisi.
Baklagiller familyasından olan erguvan ılıman iklimi seviyor. Sıcak ve soğuğa dayanıklı olsa da kışın yaşanan donlardan o da etkileniyor. Bahar gelince ise demeyin keyfine. Masmavi deniz, iç ısıtan güneş, hafif hafif esen bir meltem varsa eğer, pembenin bütün tonlarıyla sevincini ifade ediyor.

ERGUVAN PEMBESİ EŞLİĞİNDE İSTANBUL
İstanbul bahar gelince erguvan çiçekleriyle bir başka güzelliğe bürünüyor. Nisan ve Mayıs aylarında sadece birkaç haftalığına yapraklanmadan açan pembe çiçekleriyle baharın geldiğini müjdeleyen erguvanlar Boğaz’ın her iki yakasını süslediğinde fotoğrafçılar için de vazgeçilmez görüntüler oluşturuyor. Erguvan pembesi görüntüler eşliğinde Boğaz kenarlarında Mayıs ayı ortalarına kadar adeta doğal bir şenlik yaşanıyor.

EDEBİYAT VE ERGUVAN
Erguvan, şahsına münhasır özellikleriyle insan duygularına hitap ediyor olmalı ki; gül, bülbül, lale kadar olmasa da edebiyatımızda kendisine önemli oranda yer bulmuş. Geçmişten günümüze edebiyatımızda pek çok şair ve yazar erguvan pembesi eşliğinde duygularını ifade etme yolunu seçmiş. Öyle ki, “Gülden sonra bayramı yapılacak çiçek varsa o da erguvandır” diye düşüncesini ifade etmiş Ahmet Hamdi Tanpınar “Beş Şehir” adlı kitabında.
Erguvan, yüzyıllar boyu Bursa şehrinin de sembolü olmuş, 19. yüzyıla kadar burada şenlikleri bile yapılmış.

KADIKÖY, BAHAR VE ERGUVAN
Özlenen bahar mevsimi erguvanlar eşliğinde Kadıköy’e geldi. Münir Nurettin Selçuk Caddesi’nin Kalamış Parkı tarafındaki kesiti, yol boyu uzanan erguvanlarla caddeyi pembe renklere büründürdü. Bu görüntüler eşliğinde çoluk çocuk piknik yapan aileler, bisikletliler ise sıcağın keyifini çıkardı.

ERGUVAN HAKKINDA
Kuru ve taze toprakları seven, Türkiye’de Ege ve Marmara bölgesinde yaygın olarak yetişen erguvanın anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya coğrafyası.


Bir erguvanlar vardı
pembe mi desem deli mi desem
bu ümit olmasa içimde
buralarda bir gün beklemem
Necati Cumalı

ARŞİV