Adını, Amerika kıtasına yaptığı seyahatler hakkında yazdığı yazılarla ünlenen İtalyan tüccar ve haritacı Amerigo Vespucci'den alan savaş gemisi, İstanbul durağında Sarayburnu’na demirledi. 5 gün boyunca İstanbullulara kapılarını açan Amerigo Vespucci, kendisini görenlere adeta Ortaçağ’ı yaşattı.
İtalyan donanmasının 80 yaşındaki ünlü yelkenli okul gemisi Amerigo Vespucci İstanbul'a ilk olarak 1935'te geldi. 70 metrelik uzunluğu, 15 metrelik eniyle dünyanın en büyük yelkenlisi olma unvanına sahip olan Amerigo Vespucci, günümüzde İtalyan donanmasını hem prestijiyle hem de eğitim gemisi olması yönüyle temsil ediyor.
İstanbul’a 9'uncu kez demir atan muhteşem gemide farklı milletlerden 24'ü kadın olmak üzere toplam 110 öğrenci bulunuyor. 5 Temmuz'da İtalya'nın Borno şehrinden başlayan gezisi kapsamında İstanbul’a uğrayan ve burada 14 Ağustos Pazar gününe kadar kalan gemide 278 çalışan olmak üzere eğitim süreci boyunca 480'e yakın kişi bulunuyor.
Her yaz eğitim amacıyla öğrencileriyle dünyaya açılan gemi pazartesi günü İstanbul'dan demir alarak, Ukrayna'ya doğru yola çıktı. Bu yıl 7 bin millik bir seyir izleyecek olan Amerigo Vespucci, Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan'a da uğrayacak.
NE GEMİ AMA!..
Gemide 4 dümen bulunuyor ve dümenler 8 kişi tarafından kontrol edilebiliyor. Yarbay Francesco Rotundi yelkenlinin projesini 1800'lü yılların başında gemi tarzından esinlenerek hazırladı. Ancak hazırladığı yelkenli projesi uzun yıllar hayata geçirilemedi. Proje ancak 1920'li yıllarda geminin inşasıyla hayat bulabildi. 1931 yılında hizmete giren gemi, 5 serenli 3 adet direğe, 300 metrekare yelkene ve deniz seviyesinden 54 metre yüksekliğe uzanan ana direğe sahip. Bu yönüyle tarihi yelkenli, dünyanın en büyük yelkenlisi olma özelliğini taşıyor.
GÜNEY AMERİKA KITASINI O BULMUŞTU
Amerika Kıtası’na adını veren İtalyan denizci Amerigo Vespucci, 1454’te Floransa’da doğdu. Coğrafya ve kozmolojiye küçük yaşta ilgi duyan Vespucci, 1491’de Medici’nin Sevilla’da bulunan gemicilik şirketindeki görevi sırasında Kristof Kolomb ile tanıştı. Vespucci, Mayıs 1501’de ikinci keşif gezisine çıktı. Cabo de Santo Agostinho’ya ulaştıktan sonra Rio de Janeiro Körfezi’ni keşfetti. Ardından, güneye yönelerek Rio de la Plata’ya indi ve Patagonya kıyılarını dolaştıktan sonra Temmuz 1502’de Lizbon’a geri döndü. Bu gezisi sırasında, bulunan toprakların Asya Kıtası’nın parçaları olmadığını farkeden Vespucci, daha sonra mektuplarında bu topraklardan “Yeni Dünya” adıyla söz etmiştir. 1508’de baş kılavuzluğa atanan Vespucci, yeni bulunan bölgelerin haritalarının yapılmasına ve denizcilerin yetişmesine katkıda bulundu. İlk kez, 1507’de Martin Waldseemüller tarafından Fransa’da yayımlanan bir coğrafya kitabında, Bugün Güney Amerika Kıtası olarak adlandırılan ve Vespuccu’nin Yeni Dünya adını verdiği kıta, Amerigo Vespucci’nin adıyla anıldı. Amerigo Vespucci, 22 Şubat 1512’de İspanya’da öldü.
Mustafa SÜRMELİ