İstanbul'un dönüşümü tartışıldı

Afetler ve kentsel dönüşüm yasası İstanbul ölçeğinde masaya yatırıldı. İstanbul’un insan odaklı, katılımcı bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğu vurgulandı.

08 Kasım 2012 - 13:51

Mustafa SÜRMELİ

 
Afetler ve kentsel dönüşüm Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen Panel-Forum ile masaya yatırıldı. Türkiye Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği’nin düzenlediği ve Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün açılış konuşmasını gerçekleştirdiği panelde afetler ve kentsel dönüşüm konuları sorunlar, tespitler ve örnekler ölçeğinde değerlendirilerek İstanbul’da afete hazırlık ve kentsel dönüşüm çalışmaları değerlendirildi. 3 oturum halinde düzenlenen panel-forumda Yüksek Şehir Plancısı ve Öğretim Görevlisi Feridun Duyguluer, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı sırayla bilimsel veriler ışığında düşüncelerini aktardılar. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı olarak bir konuşma yapan, afetin depremden ibaret olmadığını, ülkemizin afet riski altında olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, düzenledikleri panel-forumda yapılan düzenlemelerin yeterli olup olmadığının değerlendirileceğini anlatan Saltuk Yüceer, 2010 yılı sonu verilerine göre 30 bin 500 binaya sahip Kadıköy’de afet riski alanlarda gerekli hazırlığın yapılmasının önemine dikkat çekti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜ YOKSA YENİLEME Mİ?
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ise konuşmasında İstanbul’da kentsel dönüşümden ziyade kentsel yenileme uygulamalarının yapıldığını söyledi. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm planında yapılan bazı değişikliklerin kaos oluşturduğunu ifade eden Başkan Öztürk, kent rantının belli oranlarda kentliyle paylaşılmasıyla sorunların çözüleceğine inandığını ifade etti. Konuşmasında vatandaşların mülkiyet haklarını ilgilendirecek her konuda Kadıköy Belediyesi olarak yanlarında olduklarını ve olacaklarını vurgulayan Öztürk, “Bizim bugüne kadarki bütün tutumumuz kent hukukunu koruma yönünde olmuştur. Meteoroloji arazisinde yükselen binalar için dava açan tek kurumuz. Bir tek şahıs dava açmadı. Yolda giderken hanımefendiler beni yakalıyor, ‘Başkan bunlar ne?’ diye soruyorlar. ‘Dava açtınız mı?’ Hayır. ‘Ama ben dava açtım’ diyorum” dedi.
Daha sonra sırasıyla Yüksek Şehir Plancısı ve Öğretim Görevlisi Feridun Duyguluer “Kentsel Dönüşümde Yeni İmar Araçları”, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan “Kentsel Dönüşüm Yasası Afetlere Çözüm mü?”, Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı ise “Örneklerle Kentsel Dönüşüm” konularında düşüncelerini aktardılar.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan konuşmasında 1999 depremi göz önüne alınarak, yeni politikalar ışığında, insan odaklı ve katılımcı bir kentsel dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti. Konuşmacıların ortak noktası ise İstanbul’da kentsel dönüşümün gerektiği veya beklendiği ölçüde gerçekleşmediğiydi. Ayrıca İstanbul’un afetlere hazırlıkta da yetersiz olduğu ifade edildi.
Diğer taraftan trafik kazası geçirdiği için Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu panele katılamadı.

ARŞİV