Ramazan ayını yaşadığımız bugünlerde Kadıköy’ün plajlarına ilgi biraz azalsa da haftasonları yoğunluk devam ediyor.
Kadıköy Belediyesi tarafından iki dalgakıran arasına kum dökülerek yapılan daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine geçen Caddebostan plajları, özellikle haftasonları İstanbullunun en yakın alternatif dinlenme mekânlarından… Kentin içinde, ulaşımı kolay bu plajları tercih edenler, kısa süreli de olsa deniz havası almış oluyor, kendilerini şehrin keşmekeşinden uzaklaştırıp tatil havasına girebiliyor.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından deniz suyu temizlik oranı ölçümlerinden bu yaz da temiz çıkan Caddebostan Sahil plajları 15 Haziran tarihinde hizmete açıldı. Her hafta temizlik ölçümü yapılan plajlara özellikle hafta sonları oldukça yoğun bir ilgi var.
Ücretsiz olarak açılan bu plajlardan Caddebostan Plajı 1 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında aşırı yoğunluk nedeniyle ücretli hale getirildi. Caddebostan 2 ve 3 plajları ise halen ücretsiz olarak hizmet veriyor. Normal girişin 10 TL, öğrenciye indirimligirişin ise 6 TL olduğu Caddebostan Plajı 1 diğer iki plaja göre daha az kalabalık oluyor. Diğer iki plajda ise özellikle hafta sonları yer bulmak oldukça zor.
OKURLAR ŞİKÂYETÇİ
Gazetemizi arayan okurlarsa, halk plajının ücretli olmasından şikâyetçi. Eskiden sadece şemsiye ve şezlong ücreti alındığını söyleyen okurlarımız, son 3 yıldır girişin 10 TL olmasının kalabalık aileleri hayli zorladığını belirtiyor. Caddebostan sakini olan ve gazetemize telefonla ulaşan okurlarımız “Tek kişi belki günlük 10 TL vermekte zorlanmayabilir ama 4 kişilik bir ailenin sırf giriş için 40 TL vermesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. İnsanlar bu plajlardan yeterinde yararlanamıyor” diyor.
Öte yandan plajlarda çöp kutularının düzenli toplanmaması ve plajın kirliliği de bir diğer şikâyet konusu. Caddebostan sakinleri ve İstanbul’un dört bir yanından plajlara gelen yurttaşlar daha iyi bir hizmet beklediklerini belirtiyor.
ULAŞIM KOLAY
Plajlara İstanbul’un her yerinden kolayca ulaşmak mümkün... Kadıköy iskelesinden yarım saat yürüme mesafesinde olan plajlara; Kadıköy-Pendik, Kadıköy-Bostancı otobüsleri ve sarı dolmuşlar ile Caddebostan durağında inerek de ulaşılabiliyor.
‘İSTANBUL’DA 25 NOKTA DENİZE GİRMEYE UYGUN DEĞİL’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’un deniz kıyılarındaki 106 noktada yaptığı incelemede 25 noktanın denize girmeye elverişli olmadığı belirlendi. Bakanlık buralarda denize girilmemesi konusunda uyardı. Bakanlığın açıklamasına göre, “yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan sularda, İstanbul genelinde 106 ayrı noktadan alınan numunelerde toplam kaliform, fekal kaliform ve fekal streptok olmak üzere üç farklı kategoride inceleme yapıldı.”
Çatalca’dan Riva’ya yüzmeye elverişli olmadığı belirlenen noktalar şunlar:
* Bakırköy Florya Güneş Plajı yakınlarındaki Yeşilköy Çiroz Kumsalı.
* Beykoz Riva ve Poyraz Plajları yakınlarındaki International Hospital önü.
* Riva Plajı yakınındaki Riva Deresi ve Poyrazköy Balıkçı Barınağı önü.
* Beyoğlu’nda Halıcıoğlu Parkı önü.
* Büyükçekmece Halk Plajı.
* Çocuk Sahili yakınlarındaki Serinpınar ve Kemer Dere çıkışları.
* Celaliye Deresi önü.
* Çatalca’da Binkılıç Çilingöz Plajı yakınlarında Binkılıç Çilingöz Deresi önü.
* Kadıköy Fenerbahçe Plajı.
* Küçükçekmece Menekşe Plajı iskele önü ve Sahil Parkı önü yakınlarındaki Menekşe plajı.
* Küçükçekmece gölü bağlantı kanalı önü.
* Sarıyer Demirciköy Uzunya ve Gümüşdere Plajları yakınlarındaki Demirciköy ve Gümüşdere Köyü Dereleri.
* Silivri Çatalca Beldesi Kınalı Deresi Mevki önü.
* Kumluk mevkiindeki Karılar Deresi önü.
* Selimpaşa mevkiinde Selimpaşa Kavaklı Deresi önü.
* Şile Ağva ve Ayazma Halk Plajları mevkiinde Göksu Deresi ve Kumbaba Dereleri.
* Şile Sahilköy, Ayazma ve Kabakoz mevkilerinde Karakiraz Deresi.
* Kızlar Hamamı Şehir Kanalizasyonu.
* Kabakoz Deresi.