İstanbul'a 2 bin 125 yeni taksi geliyor

İBB, İstanbul’un taksi sorununu çözmek için büyük bir adım attı. UKOME’de kabul edilen teklife göre 2 bin 125 minibüs minibüs ve dolmuş taksiye dönüştürülecek

08 Aralık 2022 - 15:27

İstanbul’da büyük bir problem haline gelen taksi sorununu çözmek için İBB yönetimi 500’ü engelli ulaşımına uygun olmak üzere toplam 2 bin 625 yeni taksinin hizmete girmesini önerdi. UKOME’de 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksiye dönüşmesi kabul edilirken, 500 engelsiz taksinin hizmete girmesi çoğunluktaki bakanlık temsilcilerinin oyları ile hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile reddedildi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kasım ayı toplantısı Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlık yaptı.

2 BİN 125 YENİ TAKSİ GELİYOR

İstanbul'un taksi sorununu çözmek için İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün defalarca reddedilen 5 bin yeni taksi teklifi, ekim ayı oturumunda revize edilerek tekrar sunulmuş ve detaylı olarak incelenmek üzere alt komisyona sevk edilmişti. Revize edilmiş teklifte, 1803 minibüs ve isteğe bağlı olarak 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi, 500 adet de engelsiz taksi olmak üzere toplam 2 bin 625 yeni taksinin hizmete girmesi önerildi. Toplam 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksiye dönüşümü oybirliği ile kabul edildi.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul'un taksi sorununu çözmek için attığımız adım sonuç verdi. İhtiyaç fazlası 1803 minibüs ve 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi UKOME'de onaylandı. İstanbul'un ihtiyaç duyduğu sayıda taksi için mücadele devam edecek. Yeni taksiler hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?

Alınan yeni taksi dönüşüm kararına göre dönüşecek minibüsler 8+1 geniş hacimli araçlar olacak. Ücret, normal taksiden yüzde 30 daha fazla olacak. Şoförler, taahhütname imzalayacak. Yolcu, güzergah seçme, kaba davranış, fazla ücret alma konularında cezası olan şoförler çalışamayacak. İBB tarafından belirlenecek kılık-kıyafet standardına uyacaklar. Ulaşım Akademisi'nde 15 gün zorunlu eğitim alacaklar. Taksiye dönüşen minibüs ve dolmuşlar, plakalarını 3 yıl devredemeyecek.

SCOOTER’LARIN HIZI DÜŞÜRÜLDÜ

UKOME’de, İstanbul'da üst üste yaşanan kazalarla gündeme gelen elektrikli scooter'lara ilişkin de düzenleme yapıldı. Alınan kararla scooter'larda hız limiti saatte 25 kilometreden 20 kilometreye düşürüldü.

TAKSİLERDE SIKI DENETİM

İstanbul’un kronikleşen taksi sorununu çözmek için 2 bin 125 minibüs ve dolmuşu taksiye çeviren İBB, mevcut taksilerin hizmet kalitesini de sıkı denetliyor. Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) üzerinden hatalı uygulamalarda bulunan taksilere cezai yaptırım uygulanıyor. 2022 yılının ilk 10 ayında taksilere ilişkin toplam 63 bin 844 şikayet iletildi. Şikayetlerin 28 bin 467’si Çözüm Merkezi tarafından ispatlandı. 14 bin 93 şikayete yaptırım uygulanırken, 10 bin 696 farklı araca toplamda 42 bin 560 ceza kesildi. 

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesindeki TUDES’in hazırladığı bilgilere göre görsellerle ve sosyal medya paylaşımlarıyla 3 bin 935 şikayet başvurusu ispatlandı. Bin 592 taksi şoförüne, yol ve yolcu seçme, kısa mesafede yolcu almama gibi nedenlerden dolayı ceza kesildi. 2022 yılı içerisinde yolcu seçme ihlali yapan 2 bin 27 araç emniyet ve zabıta tespitiyle 10 gün süreyle trafikten men edilerek, çalışma ruhsatları askıya alındı. Şoförlerin 70’i alkol, 34’ü uyuşturucu kullanımından, 25’i darp, 15’i aykırı davranış nedeniyle ceza aldı. 

Taksi şoförünün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, ilk ihlalde 20 gün, ikinci ihlalde ise süresiz olarak askıya alınıyor. Araçların ilgili izin belgelerinden 10 ceza puanı düşürülüp, toplamda 100 puanı dolduran araç ise bir hafta trafikten men ediliyor. İspatı bulunmayan durumlarda taksi şoförleri, Toplu Ulaşım Hizmetleri Merkezi (TUHİM) tarafından telefonla aranarak veya Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi’ne çağırılarak gerekli uyarılar yapılıyor. İzin Belgesi almayan veya süresi dolmasına rağmen çalışan araçların ise tespit edilmesi halinde yeni belge alana kadar araçları trafikten men ediliyor. İBB TUHİM saha denetim kameraları tarafından 24 saat kesintisiz olarak araçlar takip ediliyor. 

 


ARŞİV