İstanbul'da 2 bin 500 yeni taksi hizmet verecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul'daki taksi sayısının yetersizliği sorununu çözmek içim hazırladığı teklif UKOME’de oy birliğiyle kabul edildi. 2 bin 500 yeni taksi İstanbul’da hizmet verecek

29 Ağustos 2024 - 15:41

Milyonlarca insanın günlük ulaşımını sağlamak için yoğun bir trafik ağına sahip olan bir İstanbul’daki taksi sayısının yetersizliği uzun süredir gündemdeydi. İBB yönetimi, geçmiş UKOME toplantılarında taksi sayısının artırılmasını önerse de bu teklifler reddedildi.  Özellikle yoğun saatlerde taksi bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken, artan talep karşısında mevcut taksi sayısının yetersiz kalması, çözüm arayışlarını hızlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu sorunu gidermek amacıyla taksi sayısının artırılmasına yönelik yeni bir plan hazırladı.  

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

İBB Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesislerinde gerçekleşen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün “Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi” önerisi görüşüldü.  İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında düzenlenen toplantıda öneri, oy birliğiyle kabul edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin taksi sorununa çözüm için uzun zamandır önerdiği projenin ilk etabına göre 2 bin 500 yeni taksi sisteme dahil edilecek.

 “ÇAĞA UYGUN BİR MODEL OLACAK”

Sayıları ilk etapta 2 bin 500 olması planlanan yeni taksiler ve  yeni sistemle ilgili bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün; “Hem yolcu açısından hem de kamu denetimi açısından önemli imkanlar olacak. Güvenlik üst düzeyde olacak. Çağa uygun bir model olacak. Farklı bir tasarımı olacak. Önce teknik özellikler belirlenecek. Sonra İBB Meclis kararı ile ihalesi yapılacak. Taksi sisteminde ciddi bir sorunu çözecek. İstanbul’da herkesin mutlu olduğu bir taksi sisteminin olmasını istiyoruz”diye konuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “2500 yeni taksi İstanbul’a hayırlı olsun. Uygulama Tabanlı Taksi Sistemi ile çağdaş, güvenli, erişilebilir, denetlenebilir, şeffaf ve teknolojik bir taksi sistemine geçiyoruz. Uzun çabalar sonucu UKOME'de bu teklifimize destek veren bütün bileşenlere teşekkürler.” ifadelerini kullandı. 

YENİ SİSTEMDE NELER VAR? 

Yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alınacak. Taksilerde şoförle yolcu arasında güvenlik bariyeri bulunacak. Taksilerde ulaşım akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförler çalışabilecek. Yolculardan kullandıkları uygulama üzerinden komisyon ve ek ücret alınamayacak. Taksiler Tahkuk onayı ile her yıl yenilenmesi zorunlu olan çalışma ruhsatı ile çalışabilecek. Tüm yolculuk kayıt altında ve erişilebilir olacak. Yeni sistemle birlikte, taksilerin yolcu açısından daha güvenli olması ve yolcuların daha kaliteli hizmet alması hedefleniyor. UKOME tarafından oy birliğiyle kabul edilen sistem için İBB meclisi onayından sonra ihaleye çıkılacak. 

İstanbul’da halen 19 bin 198 sarı taksi, 118 Turkuaz taksi, 278 lüks taksi ve 717 adet de 8+1 minibüsten dönüştürülen engelsiz taksi bulunuyor.  Böylece toplamda 20 bin 311 olan taksi sayısı 22 bin 811’e çıkacak.

 

ARŞİV