AFAD tarafından yenilenen “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”, Hakkâri’den Edirne’ye kadar pek çok ilin deprem açısından yüksek risk altında bulunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İstanbul’u bekleyen olası deprem riskine karşı hazırlık yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yayınlanan son rapora göre “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” çarpıcı rakamları gözler önüne serdi.
194 BİN BİNADA HASAR BEKLENİYOR
İstanbul’un 39 ilçesine yönelik mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ile geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenlerin analiz edildiği rapora göre, Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor. Kadıköy’de ise 3 bin 140 binanın orta ve üstü hasar göreceği tahmin edilirken 6 bin 717 binanın hafif hasar göreceği belirtiliyor.
Raporda 7,5 büyüklüğündeki bir depremden sonra oluşabilecek tahmini hasar şu şekilde anlatılıyor: “7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 57’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama yüzde 26’sının hafif, yüzde 13’ünün orta, yüzde 3’ünün ağır ve yüzde 1’inin çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. İstanbul’da analiz edilen toplam bina sayısı 1milyon 166 bin 330’dur. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarı onarılamayacak boyutta olmakta ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. Öte yandan orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 17’sinin (yaklaşık 194 bin bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 972 bin binanın ise hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.”
1999 ÖNCESİ YAPILAN 790 BİN BİNA VAR
İstanbul’da 1999 Marmara Depremi’nden önce yapılan 790 bin bina bulunuyor. Hazırlanan araştırma sonucu yapıların Bahçelievler'de yüzde 83'ü, Bayrampaşa'da yüzde 91'i, Beykoz'da üçte ikisi, Güngören'de yüzde 90'ı, Şişli'de yüzde 92'si 20 ve üstü; Beşiktaş'ta yaklaşık yarısı, Adalar'da yarıdan fazlası, Eyüp'te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor. Kadıköy’de de durum farklı değil; binaların yüzde 51’i 1980 öncesi, yüzde 22’si ise 1980-2000 arası yapılmış. 40 yaş üstü binaların çoğu depreme karşı büyük risk taşıyor.